Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 15

Ukrainos sporto ministras: rusai gali patys atsisakyti dalyvauti olimpinėse žaidynėse

Ukrainos sporto ministras Vadymas Hutcaitas „neatmeta galimybės, kad rusai padarys „geros valios gestą“ ir nevyks į kitų metų Paryžiaus olimpines žaidynes“, sakė jis interviu naujienų agentūrai AFP.
 Ukrainos sporto ministras Vadymas Hutcaitas
Ukrainos sporto ministras Vadymas Hutcaitas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V. Hutcaitas pridūrė, kad jei Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) leis rusams ir baltarusiams varžytis Paryžiuje kaip neutraliems sportininkams, o Ukraina boikotuos olimpiadą, „prie šio boikoto prisijungs ir kitos šalys, kurios įvairiais savo istorijos etapais nukentėjo nuo Rusijos imperializmo“.

IOC dar nepriėmė sprendimo, ar rusai ir baltarusiai galės dalyvauti 2024 metų liepos 26 dieną–rugpjūčio 11 dieną vyksiančiose Paryžiaus žaidynėse kaip neutralūs dalyviai.

2022-ųjų vasarį Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, IOC Maskvai ir jos sąjungininkui Minskui pritaikė sporto sankcijas, tačiau šių metų pradžioje rekomendavo, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai atrankos varžybose galėtų varžytis individualiai po neutralia vėliava ir be himno.

Dėl šio sprendimo protestavo ir Ukrainos vyriausybė, ir jos sportininkai, kritikuodami IOC už tai, kad Rusijos sportininkų žmogaus teisės yra svarbesnės už jų teises.

Dėl to Ukraina uždraudė savo sportininkams dalyvauti varžybose, kuriose rungtyniavo rusai ir baltarusiai. Išimtis – tenisas, kaip ir po invazijos, nes atletai rungtyniauja individualiai.

Tačiau praėjusį mėnesį Ukrainos vyriausybė smarkiai pakeitė savo poziciją ir leido savo sportininkams dalyvauti varžybose, kuriose rusai ir baltarusiai varžėsi kaip neutralūs atletai.

„Teisinga istorijos pusė“

V.Hutcaitas gerai žino, koks svarbus sportininkams yra šis kas ketverius metus vykstantis reginys. 1992-aisiais Barselonoje jis iškovojo fechtavimo auksą su 12 buvusių Sovietų Sąjungos respublikų, įskaitant Rusiją, suvienyta komanda.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos sporto ministras Vadymas Hutcaitas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos sporto ministras Vadymas Hutcaitas

Ironiška, kad vienas iš jo komandos draugų, laimėjusių aukso medalį, buvo Stanislavas Pozdniakovas, kuris dabar yra prisiekęs jo oponentas, nes vadovauja Rusijos olimpiniam komitetui.

„Jei olimpinėse žaidynėse dalyvaus Rusijos sportininkai, Rusijos propagandistai bandys šią sporto šventę paversti propagandos švente, kaip kadaise darė Hitleris“, – sakė V.Hutcaitas, turėdamas omenyje nacistinės Vokietijos surengtas 1936 metų vasaros olimpines žaidynes Berlyne.

„Tikiu, kad IOC neleis agresoriams to daryti. Taip pat neatmetu galimybės, kad rusai padarys „geros valios gestą“ ir pasakys, kad jie nevyks“, – teigė jis.

Nuo 2020-ųjų šias pareigas einantis V.Hutcaitas sakė esąs įsitikinęs, kad IOC ir sporto federacijos neleis rusams ir baltarusiams dalyvauti olimpiadoje.

„Dabar kamuolys yra Tarptautinio olimpinio komiteto ir tarptautinių sporto federacijų rankose, – teigė jis. – Tikiu, kad jie ir toliau stovės teisingoje istorijos pusėje ir neleis agresoriams dalyvauti žaidynėse.“

Vis dėlto V.Hutcaitas sako, kad jei jiems bus leista varžytis, Ukraina vis tiek gali boikotuoti olimpiadą, o jos pavyzdžiu paseks ir kitos šalys.

Baltijos šalys ir Lenkija garsiausiai grasina pasekti ukrainiečių pavyzdžiu, jei šie boikotuos žaidynes.

„Neatmetu galimybės, kad jei rusams ar baltarusiams bus leista dalyvauti olimpiadoje, o mes boikotuosime varžybas, prie šio boikoto prisijungs ir kitos šalys, kurios įvairiais savo istorijos etapais nukentėjo nuo Rusijos imperializmo“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas