Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 08 25

Utena svajoja vėl tapti Lietuvos žirgų sostine

Utena siekia susigrąžinti ristūnų žirgų lenktynių tradicijas, kuriomis garsėjo anksčiau. Šį šeštadienį „Respublikinė ristūnų žirgų lyga“ kartu su rajono savivaldybe Utenos hipodrome rengia šalies geriausių trimečių ir keturmečių žirgų lenktynes. Rajono bendruomenei ir visiems šalies ristūnų mylėtojams skirtame renginyje numatytos ne tik sportinės varžybos, bet ir įvairios su žirgais susijusios edukacinės veiklos, „Žirgų teatro“ pasirodymas.
Lenktynių akimirkos
Lenktynių akimirkos / Kęstučio Vanago nuotr.

Pasak Utenos rajono vicemerės Daivos Pečionės, anksčiau vadeliotojai ir žirgų sporto mėgėjai į vasaros ir žiemos žirgų lenktynes, vykdavusias Utenoje, rinkdavosi iš visos Lietuvos. Nemaža dalis vadeliotojų savo karjerą pradėjo būtent Utenos hipodrome, o dabar lenktyniauja ir Lietuvoje, ir užsienyje. Vicemerės teigimu, žirgų lenktynės į Uteną sugrįžta po ilgokos pertraukos – anksčiau jos čia buvo rengiamos nuolat, tačiau prieš kurį laiką išnyko.

Anot D.Pečionės, šiemet Lietuvoje paskelbti Žirgo metai, tad savaitgalį be azartiškų varžybų, žirgams bus skirta ir speciali erdvė šalia Dauniškio ežero – joje bus galima sužinoti apie žirgų priežiūrą, susipažinti su įvairiomis žirginio sporto rūšimis, pasižiūrėti „Žirgų teatro“ pasirodymą.

Raktas į sėkmę – puiki infrastruktūra

Vienas iš savaitgalį Utenoje vyksiančių varžybų organizatorių, vietos tarybos narys Vitalijus Šeršniovas tikina, kad rajonui būtų „nuodėmė” nepasinaudoti ir toliau vystyti čia esančios puikios žirgų sportui skirtos infrastruktūros.

Po rekonstrukcijos Utenos hipodromas atitinka aukščiausius žirgų sportui keliamus tarptautinius reikalavimus.

„Po rekonstrukcijos Utenos hipodromas atitinka aukščiausius žirgų sportui keliamus tarptautinius reikalavimus: ko gero, yra moderniausias ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Tribūnos talpina per 600 žiūrovų, hipodrome yra treniruočių takai, veikia fotofinišo sistema. Vadeliotojai gali apsigyventi svečių namuose, pritaikytuose keliaujantiems su žirgais asmenims, taip pat yra žirgų viešbutis-arklidės. Manau, kad ilgalaikėje perspektyvoje žirgų sportas Utenoje tikrai atsigaus, o vasarą tapsime tokiais pat žinomais, kaip legendiniai Sartai žiemą”, – sako V.Šeršniovas.

Jo teigimu, Utenos potencialą vystyti žirgų sportą rodo pernai hipodrome ir jo apylinkėse vykę renginiai, kuomet sinergijos principu buvo apjungtos ir žirgų „Baltijos taurės” varžybos, ir aludarių dienos. Tuomet šiame jungtiniame renginyje esą apsilankė apie 10 tūkst. žmonių.

„Utena iš tiesų pasiilgo žirgų sporto. Džiugu, kad tą supranta ir dabartinė rajono valdžia, kurios įvairiapusė parama ir dėmesys lenktynėms rodo, kad tai bus tęstinis projektas. O kartu su žirgų sportu atsigaus ir kiti verslai, įvairūs bendruomeniniai projektai, šventės”, – svarsto V. Šeršniovas.

Kęstučio Vanago nuotr./Lenktynių akimirkos
Kęstučio Vanago nuotr./Lenktynių akimirkos

Ristūnų sportas – ilgalaikis projektas, duodantis greitus rezultatus

„Respublikinės lenktyninių žirgų lygos“ direktorė Joana Kėrytė sako labai vertinanti Utenos rajono vadovų pastangas tęsti ristūnų sporto tradicijas, įtraukiant bendruomenę ir kuriant jiems šventę.

„Štai visai neseniai Širvintose įvyko ELITO GRAND PRIX ristūnų varžybos, kurios sutraukė ne tik daugybę dalyvių, tačiau ir užpildė pilnas tribūnas. Buvo nuostabus jausmas matyti šeimas, senjorus, bičiulius stebint varžybas, palaikant savo favoritus. Tikiu, kad tokiuose renginiuose gali vykti ir pirmi pasimatymai, ir seniai nematytų draugų susitikimai – tai išties puiki vieta praleisti laikui”, – sako J.Kėrytė.

Pasak lenktyninių žirgų lygos vadovės, savo 762-ąjį gimtadienį kartu su žirgų sporto entuziastais nusprendusi švęsti Utena, galėtų būti patrauklus pavyzdys ir kitoms šalies savivaldybėms, parodant, kokią pridėtinę vertę kuria žirgynų sporto varžybų organizavimas regionuose.

„Visų pirma, per žirgų varžybas regionuose kuriama erdvė dideliems susibūrimams, bendruomenių iniciatyvoms, edukacijai ir rekreacijai. Į tokias savaitgalines miestų ir miestelių šventes gali ateiti ir maži, ir dideli: nuo senjorų iki vaikų. Kartu tai ir galimybė gaivinti vietinius verslus, skatinti užimtumą, kurti tarptautinį regiono žinomumą. Vienu žodžiu, investicijos į žirgų sportą regionuose yra ilgalaikis projektas, duodantis greitus rezultatus”, – įsitikinusi J.Kėrytė.

Kęstučio Vanago nuotr./Lenktynių akimirkos
Kęstučio Vanago nuotr./Lenktynių akimirkos

Jos teigimu, Lietuvoje šiuo metu Lyga vienija 70 veisėjų ir daugiau kaip 400 kilmingų žirgų populiaciją. Aplink šią bendruomenę buriasi treneriai ir vadeliotojai, aplink juos – tiesiog žirgų mylėtojai, kurie palaiko savo favoritus, varžybose ruošia piknikus ir smagiai leidžia laiką bendruomenėje.

Rugpjūčio 26 d. Utenos hipodrome vyks trimečių ir keturmečių žirgų – „Derby ir Kriterium“ pusfinalių varžybos. Iš viso numatyti šeši važiavimai, iš kurių ketvirtajame turėtų rungtis A reitingo suaugę žirgai, Utenos rajono savivaldybės mero taurei laimėti. Organizatoriai žiūrovams be varžybų žada ir kitų pramogų bei galimybę po lenktynių susipažinti su žirgais. Žiūrovams renginys nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius