Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 19

Vardan Jos: baidarininkas Mindaugas Maldonis

Geriausi Lietuvos sportininkai išliejo tonas prakaito, kad kuo geriau pasirengtų Tokijo olimpinėms žaidynėms. Per jas trys milijonai širdžių plaks stipriau dėl savo atletų, o jie padarys viską, kad didžiausiose sporto varžybose garbingai atstovautų savo mažytei šaliai. Specialiu projektu prieš žaidynes Tokijuje 15min pristato mūsų olimpiečius ir jų ryšį su Lietuva.
Mindaugas Maldonis
Mindaugas Maldonis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Baidarininkui Mindaugui Maldoniui olimpinė svajonė gimė atvykus į Vilnių studijuoti. Pamatęs kaip sostinėje ruošiasi geriausi Lietuvos irkluotojai olimpinėms varžyboms, išsikėlė ir pats sau tikslą ten sudalyvauti.

Iš Daugų miestelio kilusiam 30-čiui irkluotojui po daugiau nei dešimtmečio sunkaus darbo pagaliau pavyko – paaukotas laikas atsipirko olimpinio kelialapio pavidalu. Tik ne tokio, kokio iš pradžių jis tikėjosi.

Tokijo olimpinėse žaidynėse M.Maldonis debiutuos vienvietėje baidarėje 200 m rungtyje, nors prie sprinto distancijos perėjo tik prieš pusmetį. Ilgiau per savo karjerą irkluotojas treniravosi ir varžėsi ilgų distancijų – 500 m ir 1000 m – rungtyse.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Maldonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Maldonis

2017 metais Mindaugas drauge su broliu Simonu, Aurimu Lanku ir Edvinu Ramanausku keturviete 500 m distancijoje mėgino patekti į olimpines žaidynes, bet pasaulio čempionate lietuviai užėmė 9 vietą, o tokio rezultato nepakako.

Šiais metais M.Maldonis pasaulio taurės varžybose 200 m distancijoje vienviete nuskynė auksą. Lietuvos baidarininkas pasaulio taurės atrankoje ir finale įveikė savo tiesioginį varžovą dėl kelialapio Arturą Seją. Nors 2018 m. pasaulio ir Europos vicečempionu tapęs A.Seja šiemet buvo greičiausias Lietuvos taurės varžybose, atrankos taisyklės buvo aiškios: į olimpines varžybas keliauja tas baidarininkas, kuris tarpusavio varžybose iškovoja dvi pergales.

Jurijaus Vaščenkovo nuotr./Mindaugas Maldonis
Jurijaus Vaščenkovo nuotr./Mindaugas Maldonis

Kai po olimpinio debiuto grįžęs į Lietuvą M.Maldonis turės daugiau laisvo laiko, baidarininkas tikisi kartu su broliu debiutuoti ir automobilių sporte – šonaslydžio lenktynėse.

Pakeliui į Tokiją – M. Maldonio atsakymai į 15min klausimus.

Gražiausia šventė Lietuvoje

Tikriausiai Kalėdos, nes susirenka visa giminė. Suvažiuojame į Alytaus rajone esantį Novoplentos kaimą, ten kur močiutė su dieduku kažkada gyveno. Labai gražiai paminim, prisimindami ir juos, nes dėl jų kilo visos šios tradicijos. Susitinkame ir bendraujame su visais giminaičiais – daugybę pusbrolių, pusseserių, tetų, dėdžių. Būna labai smagu.

Gražiausia Lietuvos vieta

Nesu aplankęs visų gražiausių Lietuvos vietų, todėl sunkiai galėčiau kažką rekomenduoti turistams. Bet mano gimtasis miestelis Daugai buvo gražiausia vieta, kai aš augau – apie 2000-uosius.

alytausgidas.lt nuotr./Daugų bažnyčia
alytausgidas.lt nuotr./Daugų bažnyčia

Reikia pripažinti, kad vaikystėje Daugai man įsiminė, nes žiūrėjau į juos visai kitomis akimis negu žiūriu dabar. Iš kitos pusės, Daugai dabar yra dėl tam tikrų priežasčių apleisti. Anksčiau jie buvo labiau prižiūrimi. Vienu metu miestelis netgi siekė pagerinti savo statusą – tapti kurortiniu kaip Birštonas ar Druskininkai. Dabar jis nėra toks, koks būdavo anksčiau.

Gražiausia lietuviška daina

Dažniausiai klausau užsienietiškos muzikos, tai yra angliškos. Lietuviškų yra tikrai ne viena graži, bet kiekviena atsispindi tam tikroje srityje. Yra ir meilės dainų, ir giminystės dainų. Pavyzdžiui, tokia kaip Gyčio Paškevičiaus „Dukrai“. Jazzu, Marijono Mikutavičiaus sukurtos dainos, kurios tam tikromis temomis yra tikrai labai gražios.

Svarbiausias žmogus arba žmonės

Savo atsakymu tikriausiai nenustebinsiu – žmona, brolis ir tėvai, nes tai patys artimiausi.

Geriausias Lietuvos miestas

Vilnius. Kadangi esu kilęs iš mažo miestelio, visada svajojau nuvykti į Vilnių studijuoti. Tą ir įgyvendinau. Jau 12 metų gyvenu šiame mieste ir neketinu niekur iš čia trauktis, nes man čia labai patinka. Vilnius man yra geriausias miestas Lietuvoje ir Europoje, iš tų miestų, kuriuos teko apkeliauti.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniuje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniuje

Santykis su Dievu

Neakivaizdus santykis. Pats esu krikščionis, krikštytas, gerbiu visą katalikišką sistemą ir jos šventes miniu, tačiau į bažnyčia nevaikštau.

Svarbiausia Lietuvos istorinė asmenybė

Mes žinome, kad Lietuvoj buvo labai daug svarbių istorinių įvykių. Nuo karaliaus Mindaugo iki šių nepriklausomybės dienų. Karalius Mindaugas vienas iš žmonių, kuris buvo atsakingas už Lietuvos ateitį. Galbūt nebūtinai tokią, kokią mes turime šiandien, bet pakankamai ilgai atsakingas už didelę kunigaikštystę. Nors įdėjusių savo indelį yra daugybė, daugybė žmonių.

Lietuvos asmenybė, su kuria norėtum pavakarieniauti

Pavakarieniauti norėčiau ne su vienu verslininku. Tai yra žmonės, kurie sukūrė sėkmingas įmones. Galbūt nešnekėkime apie didžiausius verslininkus, kurie yra pagarsėję blogais dalykais – pinigų plovimais.

Bet jeigu išskirti vieną asmenį, tai norėčiau pabendrauti su Dalia Grybauskaite. Ją gerbiu – tai labai protingas, gabus žmogus. Iš pačio pokalbio išsirutuliotų nemažai klausimų, bet greičiausiai pokalbį pradėčiau nuo bendrų temų – apie jos pasiekimus, apie jos požiūrį į tam tikrus dalykus. Tai asmenybė, kurios pavyzdžiu galėtų sekti dauguma žmonių.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

Skaniausias lietuviškas patiekalai

Bet kas, kas iš bulvių pagaminta. Ar tai būtų kugelis, bulviniai blynai, cepelinai, vėdarai... Tai mėgstamiausi mano patiekalai. Pats cepelinus neatsimenu, kada esu gaminęs, tad reikėtų prisiminti. Bet kitus patiekalus galėčiau pagaminti be problemų.

Lietuvos sportininko idealas

Mano kolega ir draugas Ignas Navakauskas. Jis irgi yra irkluotojas. Ignas yra labai stipriai užsispyręs žmogus, kuris dėl tikslo yra nemažai paaukojęs. Jis daugeliu atveju yra visiems pavyzdys – kaip reikia siekti tikslo, kaip savo siekiams atsiduoti.

Vytauto Dranginio nuotr./Ignas Navakauskas debiutavo olimpinėse žaidynėse
Vytauto Dranginio nuotr./Ignas Navakauskas debiutavo olimpinėse žaidynėse

Artėjant svarbioms varžyboms sportininkams gyvenime tenka atsisakyti daug dalykų – papildomų veiklų, būtina susidėlioti režimą – kada sportuoji, kada miegi. Maistą Ignas susidėliodavo vieno gramo tikslumu. Priemonės, kurios būdavo skirtos tikslui pasiekti, pas jį būdavo iki galo sudėliotos ir viskas numatyta. Jis vos ne minučių tikslumu planą vykdydavo. Tai reikalaudavo labai daug užsispyrimo ir emocinių pastangų. Treniruočių atidirbimai, po treniruočių tempimo pratimai, mankštos – visa tai jis labai užsispyręs darydavo.

Trys geriausi Lietuvos irkluotojai

Vladas Česiūnas, Artūras Vieta, Alvydas Duonėla ir Egidijus Balčiūnas. Pastarieji du rezultatų siekė bendroje valtyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vladas Česiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vladas Česiūnas

Įdomiausia lietuviška knyga arba filmas

Skirtinguose gyvenimo etapuose skaičiau skirtingo pobūdžio knygas. Buvo laikai, kai labai domėjausi verslu, buvo laikai kai stipriai domėjausi asmeniniu tobulėjimu, režimo susistatymo, tikslų siekimu. Mano dauguma autorių yra užsienio autoriai – bestseleriai. Skaitau knygas susijusias su psichologija, verslu – Brianas Tracy, saviugda – Robinas Sharma.

Nesu labai didelis filmų žiūrėtojas, todėl turbūt ir negalėčiau pasakyti, kad esu matęs gerą lietuvišką filmą. Aš prieš Lietuvos kiną nieko neturiu, bet jam dar ganėtinai toli iki užsienio. Iš mažai matytų man patikusio nebuvo.

Geriausia lietuviška prekė

Iškarto žinau atsakymą – tai yra varškės produktai. Tai yra vienintelis produktas, kurio būnant užsienyje, net ir Europoje, stovyklose arba išvykose man visada trūksta. Pieno produktus užsienyje labai sunku rasti – varškės net neįmanoma. Sūreliai taip pat neaiškūs arba neegzistuojantys. Lietuvoje šie produktai yra super, super! Dažniausiai man varškė kaip užkandis tarp valgių – desertas.

Dešimt brangiausių lietuviškų žodžių

Ačiū, dėkui, myliu, pasiilgau, branginu, (dėl tavęs), laisvė, suverenitetas, nepriklausomybė, šventė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas