Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 14

Vardan Jos: penkiakovininkas Justinas Kinderis

Geriausi Lietuvos sportininkai išliejo tonas prakaito, kad kuo geriau pasirengtų Tokijo olimpinėms žaidynėms. Per jas trys milijonai širdžių plaks stipriau dėl savo atletų, o jie padarys viską, kad didžiausiose sporto varžybose garbingai atstovautų savo mažytei šaliai. Specialiu projektu prieš žaidynes Tokijuje 15min pristato mūsų olimpiečius ir jų ryšį su Lietuva.
Justinas Kinderis
Justinas Kinderis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Justinas Kinderis tęsia nuostabias Lietuvos penkiakovininkų tradicijas.

Kai olimpiniai prizininkai Andrejus Zadneprovskis ir Edvinas Krungolcas baigė karjerą, šiuolaikinės penkiakovės varžybų elite į jų vietą stojo iš Panevėžio kilęs atletas.

Fechtavimo, plaukimo, jojimo, bėgimo ir šaudymo rungčių sporto šakoje iki šiol jam geriausiai sekėsi pasaulio pirmenybėse – 2010 ir 2017 metais jose iškovojo bronzą, o 2013 metais Taivane pasiekė aukščiausią karjeros titulą, tapęs planetos čempionu asmeninėse varžybose.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Justinas Kinderis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Justinas Kinderis

Išbandęs save naujose veiklose – pusmetį studijavo Pietų Korėjoje ir vadovavo savanorių padaliniui Pjongčango žiemos olimpinėse žaidynėse, J.Kinderis sulaukė pasitikėjimo iš kolegų – jis yra Lietuvos nacionalinės sportininkų asociacijos prezidentas.

Vis dėlto, ir penkiakovėje 34 metų panevėžiečiui liko nepasiektų svajonių.

2012 metų Londono olimpinėse žaidynėse užėmęs 8 vietą, o po ketverių metų Rio De Žaneire nesuvaldęs pašėlusio žirgo, J.Kinderis rengiasi trečiosioms olimpinėms žaidynėms.

Pakeliui į Japoniją – Justino Kinderio atsakymai į15min klausimus.

Gražiausia šventė Lietuvoje

Aš ja dalinu į dvi dalis: kai susirenka draugai ir kai susirenka šeima. Retai būna, kad pavyksta visiems susiburti į vieną vietą, bet dažnai keliaujant pasiilgstu bendrumo jausmo. Iki 30-ies metų visas Kalėdas sutikdavau su šeima, bet per pastarąsias dvi šventes jau negalėjau būti drauge, šiemet dėl pandemijos man nusikėlė Velykos. Tokiomis aplinkybėmis nėra svarbu, kokia šventė, – svarbiau proga pabūti su brangiais žmonėmis.

Gražiausia Lietuvos vieta

Neringa. Mėgstu aktyviai leisti laisvalaikį, prabėgti 10 km pakrante ar miško taku man yra didelė atgaiva. Vilniuje mūsų Vingio parkas nuostabus, bet vis ieškau naujų erdvių sportui, o pandemijos metu Neringą išvydau kitomis akimis. Žmonės ten pratę leisti vasaras, o man smagu ir kitais metų laikais, net ir žiemą, kai žmonių nėra daug. Neringos gamta suteikia kitokio žavesio, siela ten džiaugiasi.

Gražiausia daina

„Trys milijonai“. Nesu melomanas, bet ir dabar, išgirdęs šią prieš 20 metų sukurtą dainą, suklūstu. Ji buvo sukurta, kai pradėjau sportuoti šiuolaikinę penkiakovę, yra įkvepianti, palydėta pergalėmis, o ir jos autoriaus Marijono Mikutavičiaus asmenybė man patinka.

VIDEO: Marijonas Mikutavičius - Trys milijonai

Svarbiausi žmonės

Jei prieš trejus metus būtumėt paklausę, tai vienareikšmiškai būčiau sakęs mano mama. Bet dabar turiu žmoną, tad šios dvi nuostabios moterys pradeda konkuruoti gerąja to žodžio prasme. Vis daugiau laiko praleidžiu su žmona, mūsų ryšys stiprėja, bet ir mama visada šalia širdy. Jos abi vienodai svarbios.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Justinas Kinderis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Justinas Kinderis

Geriausias Lietuvos miestas

Panevėžys. Aš augau ten ir dabar apsilankau, mano dalis širdies yra ten likę, smagu būna sugrįžti. Nieko neturiu ir prieš Vilnių, kuriame gyvenu jau daug metų, bet svarbiausiu miestu įvardinčiau Panevėžį.

Santykis su Dievu

Esu krikštytas, priėmęs Sutvirtinimo Sakramentą. Kai močiutė buvo gyva, dažnai lankydavau bažnyčią. Dabar esu šiek tiek nutolęs, nors ir tikiu, kad kažkas aukščiau mūsų yra. Kai grįžtu į Panevėžį, su šeima tradiciškai nueiname į mišias, nueinu ir išpažinties. Kurį laiką būna kažkiek nejaukumo, bet netrukus ateina susikaupimas, sugrįžta pasitikėjimas ir ramybė.

Svarbiausia Lietuvos istorinė asmenybė

Valdas Adamkus. Jis – ryškus mūsų šalies ambasadorius, ilgai buvo prezidentu ir dabar aktyviai dalyvauja renginiuose, turi žmonių palaikymą. Be to, V.Adamkus yra ir sporto gerbėjas. Teko porą kartų jam ranką paspausti. Tai nebuvo ilgi pokalbiai, tiesiog mandagumo sakiniai keliuose bendruose renginiuose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Adamkus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Adamkus

Žmogus, su kuriuo norėčiau pavakarieniauti

Norėčiau daugiau laiko pabendrauti su mūsų krepšininkais. Man visada atrodė, kad krepšininkai yra kiek uždari, jie turi savo bendruomenę. Net olimpinėse žaidynėse jaučiasi tam tikta atskirtis. Pavyzdžiui, į olimpinę valgyklą retai einame drauge. Gal ir mes – kitų sporto šakų atletai – nesame pakankamai drąsūs, kad labiau susidraugautume. Tiesa, penkiakovininkų keliai per žaidynes su jais kartais prasilenkia – pamenu, kad Londone mes užėmėme kažkurių krepšininkų paliktą kambarį, nes jie pasitraukė iš varžybų anksčiau, o mūsų turnyras vyko paskutinėmis žaidynių dienomis.

Rio de Žaneire esu buvęs per Lietuvos rinktinės rungtynes su Australija. Norėčiau daugiau pasikalbėti su tokiais, kaip Mantas Kalnietis ar Jonas Mačiulis, man jie atrodo labai patriotiški. Visi atstovaujame Lietuvai, su amžiumi norisi daugiau pabendrauti. Anksčiau atrodė, kad krepšinis tarsi atskira respublika, bet norėtųsi natūralaus bendravimo – nevaidinti draugų, tiesiog pasikalbėti apie paprastus dalykus.

Gardžiausias patiekalas Lietuvoje

Patinka cepelinai, balandėliai, Mano žmona – armėnė, ji balandėlius gamina vynuogių lapuose, irgi puikiai pavyksta. Vasarą mėgstu ir šaltibarščius.

Lietuvos sporto asmenybė

Jei žiūrėtume pasiekimus ir žinomumą, aišku, kad tai yra Arvydas Sabonis. Net konkurentų nėra. Dabar dar ir sūnus prideda prie legendos garsinimo. Tad čia – vieni vartai. Nemanau, kad ateityje kas nors galėtų prilygti A.Saboniui, juo labiau kad Lietuvos krepšinis tokiame lygyje ilgai turėtų laikytis. Galbūt futbole tarptautiniu mastu kažkas galėtų išgarsėti plačiau, bet, matyt, dar negreitai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Sabonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Sabonis

Mylimiausia lietuviška grupė

„G&G Sindikatas“ ir „Aštuntas kambarys“. Vienu metu nebeklausiau lietuviškos muzikos, net prieš kelerius metus apsilankiau M.A.M.A apdovanojimuose, ten Vidas Bareikis su „Aštuntu kambariu“ laimėjo ne vienoje kategorijoje ir man įstrigo galvoje.

VIDEO: Vidas Bareikis ir 8 Kambarys - Ežero dugne

„G&G Sindikato“ vienas lyderių Svaras vaikšto į Fabijoniškių baseiną, kur ir man vyksta plaukimo treniruotės. Bent jau prieš karantiną matydavau, kaip Svaras aktyviai plaukioja, nardo. Matosi, kad žmogus aktyviai gyvena, aš jį seku instagrame.

Trys šiuolaikinės penkiakovės idealai Lietuvoje

Tai – lengvas klausimas. Visų laikų geriausia penkiakovininkė yra Laura Asadauskaitė – jos laimėjimai kalba patys už save. Ji ir dabar yra labai stipri ir gali laimėti bet kokios spalvos medalį Tokijuje. Kiti du yra Andrejus Zadneprovskis ir Edvinas Krungolcas. Aš pradėjau sportuoti penkiakovę 2002 metais, dar beveik dešimtmetį sportavome drauge – tada pas trenerį Jurijų Moskvičiovą visos stovyklos, visos varžybos vykdavo drauge su jais.

Alfredo Pliadžio nuotr./Edvinas Krungolcas ir Justinas Kinderis 2012 metais.
Alfredo Pliadžio nuotr./Edvinas Krungolcas ir Justinas Kinderis 2012 metais.

Lietuviška knyga/filmas

„Altorių šešėly“. Prisibijojau šios knygos mokyklų laikais, bet vieną laisvesnę vasarą sporto internate perskaičiau per savaitę – ji tapo viena lengviausiai perskaitytų ir įsimintiniausių knygų. Nors girdžiu, kad jaunimui „Altorių šešėly“ atrodo stora ir sudėtinga knyga, tomis aplinkybėmis man labai tiko.

Geriausia lietuviška prekė

Pamenu, kad sykį Pietų Korėjoje nustebau atradęs lietuviško alaus prekybos centre. Išskirčiau ir „Audimo“ sportinę aprangą – ji vis tobulėja, kokybė gerėja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justinas Kinderis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justinas Kinderis

10 brangiausių žodžių

Namai, atostogos, šeima, maistas, sportas, sveikata, vaivorykštė, jūra, gamta, draugai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito