Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 03

Viskas, ką reikia žinoti apie Sartų lenktynes: ledas, žirgai, favoritai, prizai ir pramogos

Po dvejų metų pertraukos Dusetų hipodrome šeštadienį vėl pasileis ristūna. Tradicinėse „Sartų“ lenktynėse laukiama kelių dešimčių tūkstančių žiūrovų. 15min pristato svarbiausius faktus apie tradicines žirgų lenktynes.
Dusetose startavo „Sartai 2015“ lenktynės
Dusetose startavo „Sartai 2015“ lenktynės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vieta. Anksčiau garsiosios lenktynės vykdavo ant Sartų ežero ledo. Vėliau dėl vis gausėjančių žiūrovų ir sportininkų saugumo lenktynės buvo perkeltos į ežero pakrantėje pastatytą hipodromą. Tačiau vanduo ledo takui lieti pumpuojamas tik iš Sartų ežero.

Istorija. Istorikai tebesiginčija, kada pirmą kartą Sartų ežero ledą stuktelėjo žirgo kanopa. Remiantis kai kuriais istoriniais šaltiniais, skaičiuojama, jog šių metų žirgų lenktynės Dusetose bus jau 221-osios, o oficialios – 110-tosios.

VIDEO: Sartų žirgų lenktynės Dusetose, Oficialus video 2015

Tiesa, tradicinės lenktynės vyko ne kasmet. Pernai renginys Sartuose buvo atšauktas dėl oro sąlygų – nors darbininkai jau buvo išlieję 15 cm storio ledą, dvi savaites trukęs lietus viską sugadino – varžybų vieta virto balomis ir purvu.

Ristūnai. Kaip sako vyriausiasis varžybų teisėjas Vidmantas Isoda, prie starto linijos Dusetų hipodrome „žvengs 73-ijų žirgų kaimenė“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dusetose startavo „Sartai 2015“ lenktynės
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Sartai 2015“ lenktynės

Daugiausia – 37 – ristūnus į lenktynes deleguoja Respublikinė lenktyninių žirgų lyga, 22 – Lietuvos ristūnų sporto asociacija.

Pagal rajonus, pirmaus aplinkinių rajonų sportinių žirgų augintojai: 13 ristūnų bus iš Ukmergės, 11 – iš Utenos, 10 – iš Anykščių, po 6 – iš Varėnos ir Alytaus, po 3 – iš Lazdijų ir varžybų šeimininkų Zarasų.

Su septyniais žirgais į Dusetas atvyksta geriausi Latvijos vadeliotojai. Estai atsiveža penkis ristūnus, lenkai – du.

„Sartų žirgyne“ yra įrengti laikini gardai, kuriuose laikomi varžybose dalyvaujantys ristūnai, pasirūpinta, kad jie gautų reikalingų pašarų ir pašildyto vandens.

Ledas. Kai didieji šalčiai surakino žemę, varžybų rengėjai ėmė stumdyti ir voluoti iškritusį sniegą, o tada – suspaustą sniegą lieti vandeniu, taip formuodami svarbiausiąjį būsimų lenktynių Dusetų hipodrome garantą – ledo taką.

Šaltis džiugino Dusetų hipodrome dieną ir naktį triūsusius žmones. „Jei spaudžia dešimties ar daugiau laipsnių šaltukas, būsimojoje ledo arenoje vandenį kasdien liejome po du kartus – ryte ir vėlai vakare, o kartais – ir naktį, – sakė pagrindinis šio darbo specialistas, „Sartų žirgyno“ skyriaus vedėjas Kęstutis Svilas. – Kai Dusetų apylinkėse tebuvo kokie minus penki, ledo taką laistėme tik kartą, nes vanduo nespėdavo sušalti į ledą“. Pasak K.Svilo, ant ledo tako kasdien buvo išliejama mažiausiai 14 cisternų, kurių kiekvienoje – po 10 kubinių metrų Sartų ežero vandens.

Jovitos Baranauskaitės nuotr./Pasiruošimas Sartų lenktynėms
Jovitos Baranauskaitės nuotr./Pasiruošimas Sartų lenktynėms

„Jei dar paspaus šaltukas ir iškris kelios snaigės, tikimės, jog ledas bus labai „greitas“ ir, galbūt, padovanos naują šių lenktynių rekordą“, – prieš lenktynes kalbėjo „Lietuvos žirgyno“ direktorė Palmyra Vinkšnaitė, kurią nudžiugino kelios paskutinės naktys, kai Dusetų apylinkėse tvyrojo šaltukas, leidęs išlieti dar keliasdešimt kubinių metrų vandens ir taip dar keliais centimetrais padidinti hipodromo ledo storį.

Organizatorių nuotr./Sartų lenktynės
Organizatorių nuotr./Sartų lenktynės

Pinigai. Šiemet atskirų bėgimų laimėtojai ir prizininkai išsidalys 23 tūkstančių eurų prizinį fondą. Didžiausias – 3 600 eurų piniginis prizas tradiciškai bus įteiktas šių lenktynių organizatorės, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos steigiamo pagrindinio – „Didžiojo žiemos prizo“ laimėtojui ir prizininkams.

Iš viso lenktynių programoje yra devyni važiavimai, iš jų trys – tarptautiniai. Septynių važiavimų nugalėtojai ir prizininkai paaiškės 1609 metrų distancijose, o du važiavimai, kuriuose varžysis suaugusius žirgus tramdantys sportininkai, bus surengti ilgesnėse 3200 metrų ir 2400 metrų distancijose.

Sportininkai. Vyriausias iš sportininkų – ukmergiškis Edvardas Vinskus, po pusmečio švęsiantis 67 metų sukaktį, o jauniausieji lenktynių dalyviai – 29-erių Monika Vinskutė ir septyniolikmetis Dainius Perednikas iš Ukmergės.

Rekordas. Dabartinis rekordas priklauso uteniškiui Egidijui Gudoniui. 2014 m. jis, vadeliodamas savo paties ūkyje auginamą „Rodney Augustino“ žirgą, pasiekė naują trasos rekordą, 1609 metrų distanciją nuskriejęs per 2 min. 0,775 sek.

Favoritai. Nuo 1975 metų varžybose teisėjaujančiam V.Isodai didžiausią susidomėjimą kelia „Didžiojo žiemos prizo“ lenktynės, kuriose pergalės sieks 8 patyrę sportininkai su suaugusiais, tolygaus pajėgumo A reitingo žirgais, jau dalyvavusiais ne vienose prestižinėse varžybose ir laimėjusiais trofėjų.

„Jei galėčiau dalyvauti totalizatoriuje, statyčiau už trasos rekordininko Egidijaus Gudonio vadeliojamą „Gardens Fairytale“ ir Eimanto Klebausko „Ladybird Va Bene“, – sakė V. Isoda.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dusetose startavo „Sartai 2015“ lenktynės
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Sartai 2015“ lenktynės

Lietuvos ristūnų sporto asociacijos vykdantysis sekretorius Vytautas Dapkus pataria atkreipti didesnį dėmesį ir į septintąjį bėgimą, kuriame sportininkai lenktyniaus su jauniausiais, 2014 metais gimusiais žirgais. „Nors žirgai jauni ir iš jų galima visko tikėtis, tačiau šioje grupėje matau keletą ryškesnių favoritų“, – sakė specialistas. Jis geriausiai vertina „Kasandros“ grupės žirgų „Elegance Cass“ ir „Eruption Cass“, kuriuos vadelios patyrę Saulius Matulevičius ir Žydrūnas Vasilionka bei Monikos Vinskutės „Gladiatoriaus“ galimybes. Šansų turi ir nuolatinis šių varžybų dalyvis, kelis kartus gerinęs trasos rekordus Stanislovas Kėrys su bėru eržilu „Strongu“.

Taisyklės. Ristūno bėgime yra keli draudžiami elementai. Iš trijų bėgimo būdų ledo take yra draudžiama eidinė (bėgimas, kai žirgo vienos ir tos pačios pusės abi kojos kyla kartu), taip pat nevalia blokuoti varžovo, keisti ledo taką. Žirgui yra leistini tik keli šuoliai.

Organizatoriai. Žirgų žiemos šventę rengia VšĮ „Promo Events“, vadovaujama Dariaus Jonušio.

Pramogos. Maža paslaptis, kad tūkstančiai žmonių į Dusetas atvyksta ne tik stebėti lenktynių, bet ir pramogauti. Šventę vainikuos Irūnos Puzaraitės ir Mariaus Jampolskio koncertas. Prieš juos pasirodymus rengs saviveiklininkai, įvairūs muzikantai ir kolektyvai.

Žinoma, ūš tradicinė mugė, kurioje savo gaminius pasiūlys gausus ūkininkų, prekybininkų, tautodailininkų ir amatininkų būrys. Iš viso prekybininkams bus skirtas trijų hektarų plotas.

Bus atidaryta tarptautinė meninės fotografijos teminė paroda „Žirgas fotografijoje“. Be to, ant ledo bus surengti greitų elektrinių dviračių pasirodymai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dusetose startavo „Sartai 2015“ lenktynės
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Sartai 2015“ lenktynės

Maršrutai. Organizatoriai yra pateikę kelis patogiausius atvykimo į varžybas variantus žiūrovams.

Vykstantiems iš Kauno ar Vilniaus patariama važiuoti iki Utenos. Iš ten rekomenduojama važiuoti A6 keliu iki Daugailių. Daugailiuose sukti į kelią Nr. 178 ir važiuoti iki Antalieptės. Nuo Antalieptės važiuoti tuo pačiu keliu Nr. 178 tiesiai iki Dusetų. Alternatyvus maršrutas rajoninės reikšmės keliais: Antalieptėje pasukus į Zabičiūnus, toliau važiuoti pro Vasaknas ir pasiekti Dusetas.

Iš Zarasų rekomenduojamas maršrutas: nuo Zarasų važiuoti A6 keliu iki Degučių. Degučiuose sukti į kelią Nr. 179 ir važiuoti tiesiai iki pat Dusetų. Alternatyvus maršrutas rajoninės reikšmės keliais: nuo Zarasų važiuoti keliu Nr. 117 iki Antazavės, o ten pasirinkti rajoninį kelią Antazavė–Dusetos, kuris veda iki Dusetų.

Vykstantiems iš Šiaulių ar Panevėžio siūloma važiuoti iki Rokiškio. Iš ten rekomenduojamas maršrutas: nuo Rokiškio važiuoti keliu 122 iki Obelių, ten pasirinkti Zarasų kryptį ir važiuoti iki Bradesių. Nuo Bradesių keliu Nr. 178 pasiekti Dusetas. Alternatyvus maršrutas rajoninės reikšmės keliais: Nuo Rokiškio važiuoti pro Laibgalius link Jūžintų. Neprivažiavus Jūžintų, ties Lukšiais, sukti į kelią Lukšiai–Kalbutiškės–Dusetos.

Atvykus iki Dusetų patariama atidžiai sekti nuorodas, kurios ir nuves iki renginio automobilių stovėjimo aikštelių, įrengtų šalia hipodromo.

Organizatorių nuotr./Sartų lenktynės
Organizatorių nuotr./Sartų lenktynės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas