Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žaisti stalo tenisą neturint rankų? „Visiškai kvaila, bet smagu“

Kai kurie specialistai jo sporto šakos pasirinkimą pavadino „visiškai kvailu“. Tačiau Martinas Perry niekada ir nebuvo tipiškas atletas.
Martinas Perry
Martinas Perry

Martinas Perry ruošiasi į Paryžiaus paralimpines žaidynes.

Ten patekti nėra lengva, o 30-mečiui škotui patekti į paralimpines žaidynes pavyko tik iš trečio karto. Bet ir sąlygas tai padaryti jis turėjo neįmanomas, iš pirmo žvilgsnio.

M.Perry gimė be dviejų rankų ir be vienos kojos. Tačiau būdamas 16-os metų jis pirmąsyk pabandė žaisti stalo tenisą ir nuo tada pasišovė eiti pirmyn būtent šiame sporte.

Jis bandė, bet nepateko į 2016 ir 2021 metų paralimpines žaidynes Rio de Žaneire ir Tokijuje, kol galiausiai įgyvendino savo svajonę.

„Pasirinkti stalo tenisą, kai neturi rankų yra visiškai kvaila, bet man taip smagu žaisti, – BBC sakė M.Perry. – Aš pradėjau keliauti po pasaulį, savo karjerai išsikėlęs tikslą patekti į paralimpines žaidynes.“

Kai būdamas 16-os jis pradėjo žaisti stalo tenisą, M.Perry rungėsi su prie rankos galūnės senovišku būdu pririšta rakete.

„Aš pamilau stalo tenisą nuo pirmos dienos, – sakė jis. – Negalvojau, kad tapsiu paralimpiečiu, tiesiog norėjau smagiai leisti laiką ir susirasti naujų draugų. Bet pamažu tai tapo mano gyvenimu.“

Dabar jis turi modifikuotą raketę, specialiai pritaisytą prie jo dešinės rankos dilbio su gumine rankove geresniam sukibimui. Jam taip pat pritaikytas bėgimo protezo jo trumpajai kojai, kad galėtų lankstytis reikiamame aukštyje prie stalo.

Tai tik dalis visų prisitaikymų, kuriuos M.Perry turėjo padaryti, kad galėtų žaisti stalo tenisą. Jis išmoko adaptuotis prie sunkumų dar vaikystėje: „Mano šeima niekada manęs nevyniojo į šiltą vilną. Jeigu kas, jie gins mane prieš visą pasaulį, bet kai buvau mažas berniukas, aš laksčiau visur su trimis broliais ir kėliau sumaištį. Tai padėjo man užaugti tokiu, kokiu esu dabar.“

Dabar jo šeima didesnė. M.Perry yra vedęs Siobhan Forbes, su kuria per atrankos kelią į Paryžių susilaukė pirmagimės dukros.

Žmona yra didžiausia jo sirgalė. „Jis toks ryžtingas, kad nesustoja niekur gyvenime, – BBC sakė S.Forbes. – Ne tik stalo tenise. Vienintelis dalykas, ko jis negali, – tai užsisegti sagų ir užsirišti batų.“

Paryžiaus paralimpinėse žaidynėse M.Perry varžysis 6 kategorijos varžybose. Jose žaidėjai gali stovėti, bet yra patyrę įvairių negalių – tai gali būti amputuotos rankos ar kojos. Kai kurie žaidėjai net valdo raketę savo burnomis.

M.Perry pripažino, kad iškovojęs teisę varžytis paralimpinėse žaidynėse pratryško emocijomis, nes tai buvo 14-os metų pastangų rezultatas.

Net žiemą, kai gimus dukrai jis norėjo daugiau laiko būti namuose, škotas tęsė treniruotes ir pradėjo važinėti į atrankos turnyrus JAV ir Kazachstane, kad iškovotų kelialapį į Paryžių.

Stalo tenisininko žmoną prisiminė, kad atrankos varžybos prasidėjo prastai, o paskui papasakojo apie kitą jautrią akimirką.

„Buvau susirūpinusi, nes iš pradžių jis man atsiuntė nuotrauką, kurioje verkia aikštės kampe. Tad paklausiau, ar „nepavyko“?“. Jis atsakė, kad ne: „Aš patekau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas