Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 26

Žemėje, kur COVID-19 sparčiai nyksta, lietuviai susidūrė su kitomis bėdomis

Kai Lietuvos rankininkai pirmadienio vakarą įžengs į areną, jose išvys seniai regėtą vaizdą. Tribūnos turėtų gausti nuo žiūrovų, nes mačas vyks Izraelyje – šalyje, kuri pirmauja pasaulyje vaduojantis iš COVID-19 nagų.
Lietuvos rankininkai žais rungtynes Izraelyje, kuris džiaugiasi skiepų rezultatais.
Lietuvos rankininkai žais rungtynes Izraelyje, kuris džiaugiasi skiepų rezultatais. / Arno Strumilos ir Scanpix nuotr.

Vienas autobuso laukė 46 minutes, kito nebuvo iš viso

Bemiegė naktis ir netikėti rūpesčiai Tel Avive nutiko Lietuvos rankininkams, besirengiantiems rungtynėms Izraelyje.

Tačiau šįkart jie bent jau atvyko. Kovo 8 dieną lietuviai iš viso negalėjo nuskristi į rungtynes, kai Izraelis buvo atšaukęs dalį skrydžių, tarp jų ir mūsų šalies antrąjį skrydį Stambulas–Tel Avivas.

Pirmadienį nuo 21 val. „Shlomo Group“ arenoje mačas Europos čempionato atrankoje turi dvejopą prasmę, bet galbūt aikštėje su grupės autsaideriais bus lengviau nei pakeliui į ją?

Tąkart rungtynės buvo perkeltos į balandžio 26 dieną, bet ir jų išvakarėse lietuviams teko pasikankinti, kad pasiektų Pažadėtąją žemę.

Lietuvos rankinio rinktinės kapitono Gerdo Babarsko kelionė į Izraelį užtruko net 24 valandas, kai Prancūzijos klubo „Chambery Savoie“ žaidėjas buvo ilgam užstrigęs Ženevoje.

„Neįleido į pirmą skrydį, tad teko palaukti 12 valandų, o apskritai kelionė truko 24 valandas“, – 15min pasakojo G.Babarskas po treniruotės Tel Avive.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gerdas Babarskas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gerdas Babarskas

Dėl būtinos anketos ir duomenų, kurie reikalingi norint patekti į Izraelį, ne tik jam, bet ir iš Lietuvos keliavusiai rinktinei teko spręsti techninius galvosūkius, prieš skrydį kreiptis į ambasadą, kol galiausiai komanda nusileido 3 valandą nakties Tel Avive naktį iš sekmadienio į pirmadienį.

Netikėtai oro uoste lietuvių niekas nepasitiko, tad jiems patiems teko ieškoti autobuso vidury nakties. Jie pasiekė viešbutį Tel Avive dar vėliau nei planavo – jau po 4 valandos paryčiais.

„Apsigyvenome, ilgiau išsimiegojome, bet po pusryčių ir treniruotės turėjome laukti 46 minutes autobuso, – dar vieną nesklandumą įvardijo Lietuvos rinktinės vadovas Klaidas Janeika. – Tada jau kreipėmės į Izraelio federaciją, kad užtikrintų, jog daugiau dviejų nesusipratimų nebebūtų. Tikimės, kad nesklandumai nepasikartos.“

Po 10 mėnesių išaušo diena be mirties nuo COVID-19

Izraelis aplaidžiai pasitiko Lietuvos rinktinę, o vietos rankininkai rikiuojasi paskutiniai 4-oje Europos čempionato atrankos grupėje. Bet šalis yra lyderė savo organizuotumu pagal daug svarbesnį kriterijų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelyje gyventojai skiepijami net baruose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelyje gyventojai skiepijami net baruose

Anksčiau nei Europos Sąjungos šalys vakcinavimo procesą pradėjęs Izraelis dabar laimingas skaičiuoja skiepų vajaus rodiklius.

9,3 mln. gyventojų šalis jau paskiepijo po dusyk per 5 mln. savo piliečių, o pastarąjį savaitgalį pasiekė žemiausius susirgimų skaičius nuo pandemijos pradžios, nors pastaruoju metu prekybai ir įprastam gyvenimui buvo atveriama vis daugiau durų.

Šeštadienį Izraelyje buvo užfiksuoti tik 37 užsikrėtimo atvejai per 8,7 tūkst. testų, – apie tokius rodiklius žiemą, kai šalyje buvo pasiektas koronaviruso pikas, buvo galima tik svajoti.

Per pandemiją dėl COVID-19 Izraelyje mirė 6350 žmonių, bet praėjusį penktadienį pagaliau sulaukta ypatingos dienos – pirmąsyk per 10 mėnesių nebūta nė vienos mirties dėl koronaviruso.

„Važiuodami pro Tel Avivą atkreipėme dėmesį, kad gatvėse nedaug žmonių, nors jau galima vaikščioti be kaukių ne tik lauke, bet ir kai kuriose uždarose erdvėse, – pasakojo Lietuvos rinktinės vadovas K.Janeika. – Tiesa, matėme dar visai nedaug.“

Izraelio sveikatos ministerija sekmadienį pranešė, kad nuo kitos savaitės į sporto tribūnas, kaip ir kultūros erdves, galės patekti ne tik pasiskiepiję žmonės.

Iki šiol vartus į renginius atverdavo taip vadinamas Žaliasis pasas, suteikiamas pasiskiepijusiems arba persirgusiems COVID-19. Jiems leidžiama užpildyti iki 50 proc. tribūnų.

Kitą savaitę durys atsivers ir tiems, kurie dar nepasiskiepijo, bei vaikams (iki 16 metų nėra skiepijami). Tiesa, jie turės pateikti 72 valandas galiojančio testo patvirtinimą, kad neserga COVID-19.

Kol kas tribūnose reikės ir toliau dėvėti medicinines kaukes ir išlaikyti socialinį 2 metrų atstumą, bet atmosfera jau kitokia nei daugelyje Europos šalių.

„Kiek girdėjome, 50 proc. žmonių įleidžiama į tribūnas, tad pirmadienį vakare arenoje bus apie tūkstantį žiūrovų, – skaičiavo G.Babarskas. – Labai to laukiu. Taip, tai ne savi žiūrovai, bet nesvarbu, ką jie palaikys, labai jų pasiilgome. Bus labai smagu.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koncertas nuo koronaviruso paskiepytiems žmonėms Izraelyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koncertas nuo koronaviruso paskiepytiems žmonėms Izraelyje

Izraelyje jau leista rengti privačius susibūrimus iki 500 žmonių lauke ir 50-ies žmonių uždaroje erdvėje. Viešajame transporte 75 proc. leidžiamų vietų padidinama iki maksimalaus skaičiaus.

Didesni suvaržymai lieka keliaujant iš Izraelio ir į Izraelį.

Izraelio gyventojams rekomenduojama nekeliauti, o ypač susilaikyti nuo šalių, kur vakcinos gali neapsaugoti: Indijos, Turkijos, Ukrainos, Etiopijos, Brazilijos, Pietų Afrikos. Vaikai, taip pat tie, kurie dar nesiskiepijo, grįžę iš kelionių turi užsidaryti 14 dienų saviizoliacijai.

„Nemanau, kad šie reikalavimai bus atšaukti netrukus, – savaitgalį spaudos konferencijoje komentavo Izraelio kovos su koronavirusu nacionalinis vadovas Nachmanas Ashas. – Pandemija dar nesibaigė.“

Izraelio vadovai patvirtino, kad jau pradėjo planuoti antrąjį vakcinavimo procesą, nors dar nėra aišku, kada jo prireiks tiems, kurie jau gavo po du skiepus. „Negaliu tiksliai pasakyti kada, bet galėtų būti praėjus metams nuo pirmojo vakcinavimo etapo. Turime sekti situaciją ir žiūrėti, kada bus tinkamas laikas tai pradėti vėl – tikriausiai tai bus po metų“, – sakė N.Ashas.

Lietuvos rinktinės padėtis atrankos grupėje

2022 metų Europos čempionato atrankoje lietuviai sužaidė tris mačus 4-oje grupėje: 20:36 buvo sutriuškinti Islandijoje, Vilniuje 26:34 nusileido Portugalijai ir 31:28 nugalėjo Izraelį.

VIDEO: HIGHLIGHTS | Lithuania vs Israel | Round 4 | Men's EHF EURO 2022 Qualifiers

Šią savaitę Mindaugo Andriuškos treniruojami vyrai pirmadienį žais Tel Avive su Izraeliu, ketvirtadienį Vilniuje priims Islandiją, o sekmadienį baigs atranką maču Portugalijoje.

Vieta Komanda Rungt. Perg. Lyg. Pral. Tšk.
1. Portugalija 4 3 0 1 6
2. Islandija 3 2 0 1 4
3. Lietuva 3 1 0 3 2
4. Izraelis 2 0 0 2 0

Į Europos čempionatą iškops po dvi geriausias grupės komandas, taip pat keturios iš aštuonių daugiausia taškų surinkusių trečiąsias vietas užėmusių ekipų.

Pirmąsyk nuo 1998 metų į Europos čempionatą patekti siekiantys lietuviai dar turi vilčių, bet joms pagrįsti žūtbūt bus reikalingi taškai per rungtynes su islandais arba portugalais.

Mačo Izraelyje vertė nėra tokia aukšta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Jei lietuviai laimės, jie praktiškai užsitikrins trečiąją vietą grupėje, bet pergalės prieš paskutinę komandą nesiskaičiuotų rikiuojant geriausias trečiąsias vietas užėmusias komandas.

Tai pat ir pralaimėjimas Izraelyje nebūtų mirtinas vaikantis svajonės dėl Europos čempionato, nes ir jis būtų bereikšmis, jei lietuviai paskui iškovotų taškų prieš islandus ar portugalus ir lenktyniautų dėl patekimo iš trečiosios pozicijos grupėje.

Regis, dėl to Lietuva šįkart nusprendė patausoti savo lyderius ir gerokai stipresnės sudėties pasitiks mačą ketvirtadienį Vilniuje su islandais.

Bet teorinės dėlionės mažai domino tuos, kurie laukia rungtynių Tel Avive. „Aš vertinu kiek kitaip, – sakė G.Babarskas, paklaustas apie rungtynių Tel Avive reikšmę. – Esu komandos kapitonas, tad mano užduotis įkvėpti vyrus taip, kad pats svarbiausias yra artimiausias mačas. Dabar rengiamės rungtynėms su Izraeliu, būtina iš visų jėgų atidirbti čia.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento