Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žmogaus teisių gynėjai pašiurpę: vaikų prievartautojas debiutuos olimpinėse žaidynėse

Nuteistas 12-metės mergaitės prievartautojas Stevenas van de Velde sekmadienį ryte debiutuos Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Nyderlandų sprendimas įtraukti tokį asmenį į olimpinės delegacijos sudėtį kelia audras – ar gali vaikų prievartautojas tapti „sporto herojumi“?

29-erių S. van de Velde – Nyderlandų paplūdimio tinklinio rinktinės narys, Paryžiuje sudarantis dvejetą su Matthew Immersu. Pirmajame mače jie susikaus su italais Alexu Ranghieri bei Adrianu Carambulu.

Kate Seary, viena iš organizacijos „Kyniska Advocacy“, siekiančios apsaugoti moteris sporte, įkūrėjų ir direktorė, BBC sakė: „Jo dalyvavimas siunčia žinią, kad sportinis meistriškumas yra aukščiau nusikaltimų“.

Nyderlandų misijos vadovas Pieteris van den Hoogenbandas užstojo sportininką, sakydamas, kad „jis nesiruošia savo nusikaltimo sumenkinti“, bet pridūrė, kad „jis turi jaustis pilnaverčiu sportininku“.

2016 metais S. van de Velde buvo nuteistas ketverius metus kalėti už tai, kad 2014 metais, būdamas 19-ikos, tris kartus išžagino 12-metę britų mergaitę. Olandas su savo auka susipažino per „Facebook“, ir specaliai dėl nusikaltimo iš Amsterdamo atvyko į Jungtinę Karalystę

Kalėjime praleidęs vos 12 mėnesių jis buvo paleistas į laisvę ir atnaujino tinklininko karjerą.

Anksčiau duodamas interviu Nyderlandų žiniasklaidai S. van de Veldė sakė: „Aš negaliu to pakeisti, todėl turėsiu prisiimti pasekmes. Tai buvo didžiausia klaida mano gyvenime“.

Pasak Nyderlandų olimpinio komiteto, tinklininkas į sportą grįžo po „po specializuoto gydymo programos“. „Po paleidimo S. van de Velde kreipėsi į profesionalus konsultantus ir gavo jų pagalbą. Jis visiškai laikėsi visų reikalavimų ir įvykdė visas griežtas rizikos vertinimo sąlygas bei patikrinimus. Ekspertai nurodė, kad pakartotinio nusikalstamumo rizikos nėra“, – BBC aiškino P. van den Hoogenbandas.

Jis pridūrė, kad sportininkas jau dalyvavo pasaulio ir Europos čempionatuose, pasaulio taurės turnyruose, tačiau „visi tampa jautresnis, kai kalba pasisuka apie olimpines žaidynes“.

Tokios organizacijos kaip „The Sport & Rights Alliance“, „The Army of Survivors“ ir „Kyniska Advocacy“ paragino Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC) diskvalifikuoti S. van de Velde iš žaidynių, tačiau IOC į situaciją nesikišo teigdamas, kad už sportininkų atranką į žaidynes yra atsakingi nacionaliniai komitetai – šią poziciją spaudos konferencijoje Paryžiuje pakartojo atstovas spaudai Markas Adamsas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Nyderlandai ėmėsi specialių prevencinių priemonių, kad Paryžiuje būtų išvengta galimų incidentų dėl S. van de Velde praeities. Sportininkas buvo atskirtas nuo kitų sportininkų, perkeltas iš olimpinio kaimelio ir apgyvendintas atskirai, jam taip pat uždrausta bendrauti su žiniasklaida.

„S. van de Velde buvimas Nyderlandų olimpinėje komandoje visiškai negerbia ir paneigia jo nusikaltimus išgyvenusių asmenų teises“, – sakė „Kyniska Advocacy“ atstovė K.Seary.

„The Army of Survivors“ direktorė Julie Ann Rivers-Cochran pridūrė: „Už seksualinę prievartą prieš vaikus nuteistam sportininkui, nesvarbu, kokioje šalyje, neturėtų būti suteikta galimybė varžytis olimpinėse žaidynėse“.

Joanna Maranhao, „Athletes Network for Safer Sports“ programos koordinatorė, sakė, kad S. van de Velde „dalyvavimas jau dabar daro dar didesnę žalą žmonėms, turintiems analogiškų išgyvenimų“.

Ji pridūrė: „Sportininkai, kurie varžosi prestižinėse olimpinėse žaidynėse, dažnai suvokiami kaip didvyriai ir sektini pavyzdžiai – S. van de Velde neturėtų gauti tokios garbės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne