Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl nerašytos taisyklės ant olimpinio tatamio kritęs Mantas Knystautas: „Gaila“

Beveik visą kovą aktyvesnis buvęs Mantas Knystautas likus 7 sekundėms atsitraukė nuo varžovo, pritūpė ir papurtė galvą, sunkiai gaudydamas kvapą. Prabėgo mintis: „O jeigu būčiau turėjęs daugiau laiko pasiruošti?“

Papildyta: deja, paslaugos lietuviui jo skriaudikas vėliau nepadarė. M.Knystautą įveikęs kinas Lingzhe Mengas į finalą nepateko, tad Lietuvos galiūno kovos olimpiniame Paryžiuje baigėsi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mantas Knystautas (viršuje) ir Lingzhe Mengas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mantas Knystautas (viršuje) ir Lingzhe Mengas

Paskutinis į jau įsibėgėjusį žaidynių traukinį pakviestas graikų-romėnų imtynininkas pirmadienį žengė ant olimpinio tatamio.

„Prieš savaitę dar žvejojau“, – vakar olimpiniame kaimelyje atviravo plačių pečių 30-metis klaipėdietis, svarstęs, kad vasaros malonumai sportuojant be streso galėjo išeiti ir į naudą.

Mesti svorio nereikėjo, o pirmuoju M.Knystauto varžovu kategorijoje iki 130 kg tapo 25-erių marokietis Oussama Assadas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mantas Knystautas perrita Oussamą Assadą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mantas Knystautas perrita Oussamą Assadą

Kova priminė blyno vyniojimą. Į vieną ir į kitą pusę varžovą ant tatamio pavoliojęs lietuvis greitai suvyniojo valą į ritę ir ištraukė triuškinamą pergalę 9:0 per vos 109 sekundes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mantas Knystautas ir Oussama Assadas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mantas Knystautas ir Oussama Assadas

Ketvirtfinalis laukė po pusvalandžio. Prieš gerai pažįstamą 26-erių kiną Lingzhe Mengą.

M.Knystautas aktyviau pradėjo kovą ir pirmasis užsidirbo tašką. Deja, dar vieno pelnyti nepavyko, o antrajame kėlinuke rezultatą išlyginęs varžovas šventė pergalę.

Pagal taisykles, jeigu rezultatas 1:1 – laimėtoju skelbiamas imtynininkas, pasižymėjęs antrajame tris minutes trunkančiame kėlinuke.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mantas Knystautas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mantas Knystautas

„Pirmas gavau tašką už aktyvumą. Daugiau taškų pelnyti nepavyko. Na, ir nerašytos mūsų sporto taisyklės – jeigu antrajame kėlinuke kova apylygė, tuomet suteikiamas šansas varžovui. Jis gavo tašką ir kova taip ir baigėsi“, – giliai kvėpuodamas interviu zonoje kantriai aiškino Lietuvos imtynių galiūnas.

– Atrodė, kad turėjote galimybių ir pozicijų pelnyti papildomų taškų parteryje, bet ranka vis nuslysdavo. Neparankus varžovas?

– Gal tos rankos tokios nenušlifuotos, lėtos. Antrą kartą kai atakavau, atrodė taip gerai užkabinau... Bet jis patyręs, geras imtynininkas. Daug su juo ir stovyklose, ir varžybose esame imtyniavę. Nepavyko šįkart apversti. Niekuo nenustebino. Žinojau, kad varys, varys. Bandžiau permušėti, pats duoti savo tempą. Pritrūko ir pačiam kvapo pabaigoje. Nors nepasakyčiau, kad jis mane labai spaudė, aš labiau jį.

– Gal jis nukeliaus iki finalo dabar ir grąžins jus į paguodos kovas?

– Sakyčiau jo šansai laimėti prieš čilietį (Yasmanį Acostą Fernazdezą, – past.) yra 50 prieš 50.

– Kai liko tos 7 sek. ir atsitraukėte, papurtydamas galvą – prabėgo mintis, o kas jeigu būčiau turėjęs daugiau laiko pasiruošti?

– Žinoma. Būčiau žinojęs prieš mėnesį, būtų daug geriau nei prieš savaitę. Bet aš nesiteisinu. Galėjau ir dabar laimėti. Nedaug trūko. Gaila.

– Kiek džiugu tai, kad iškovojai pirmą pergalę olimpiadoje, ko nepavyko padaryti Tokijuje?

– Labai džiugu, labai. Labai netikėta, pirmiausia, kad aš čia iš viso esu. Tikiuosi, kad dar kinas ištemps mane ir galėsiu dar paimtyniauti. Labai norisi. Nuostabi atmosfera. Tiesiog ypatinga. Ant kito kilimo prancūzė kovoja, tai visa salė įsiaudrinusi.

Nesu kovojęs tokioje atmosferoje. Tokijuje salė buvo tuščia. Pasaulio čempionatuose – taip, bet vis tiek ne tokia atmosfera.

– Pirmoji kova prieš marokietį buvo itin užtikrinta. Kiek tai įkvėpė, kad nesiruošęs tiek, kiek norėjai, sugebėjai taip dominuoti?

– Žinojau, kad prieš jį, jeigu kvailų klaidų nepridarysiu, tai parteryje turėčiau susitvarkyti. Stovėsenoje iš pradžių galėjau būti aktyvesnis, bet gal buvo tokia baimė padaryti klaidą. Pagalvojau, paklausiu parterio ir ten padarysiu. Pirmai kovai visada smagu gauti tokį, sakykime, silpnesnį priešininką.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mijainas Lopezas švenčia pergalę
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mijainas Lopezas švenčia pergalę

Galingai šioje svorio kategorijoje žygį dėl istorinio penktojo savo aukso medalio pradėjo imtynių legenda 41-erių kubietis Mijainas Lopezas.

Aštuntfinalyje jis 7:0 nupūtė pietų korėjietį Seungchaną Lee, o antrajame 3:1 palaužė ir pasaulio čempioną Aminą Mirzazadehą iš Irano.

130 kg svorio kategorijos pusfinaliai vyks dar šį vakarą. M.Knystautui reikia tikėtis, kad jo skriaudikas kinas L.Mengas įveiks čilietį Y.Acostą Fernazdezą.

Tuomet lietuvis rytoj grįžtų į paguodos turnyrą, kuriame dvi pergalės dovanotų bronzos medalį.

Visą Lietuvos sportininkų tvarkaraštį Paryžiuje rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?