Žiūrėkite

15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos

Arturas Szpilka – kalėjime užsigrūdinęs chuliganas siekia pasaulio čempiono vardo

Buvęs Krokuvos „Wisla“ futbolo klubo chuliganas Arturas Szpilka šeštadienį Niujorke kausis dėl WBC sunkaus svorio kategorijos pasaulio čempiono titulo.
Arturas Špilka
Arturas Špilka / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Boksas

Lenkas prieš boksininko karjerą spėjo pasėdėti kalėjime. Būtent 18 mėnesių belangėje padėjo A.Szpilkai galutinai nuspręsti siekti profesionalaus ringo kovotojo karjeros.

Kalėjime jis prisijungė prie gaujos „Žmonės“, kuri kovojo su „Žiurkėmis“.

26-erių Krokuvos klubo sirgalius dar prieš dešimt metų prisijungė prie „Wisla“ klubo chuliganų. Atrodo, kad muštynės buvo nuolatinės boksininko palydovės. Tiesa, berniuko vaikystė buvo sunki. Būdamas ketverių jis tapo savo tėvo žmogžudystės liudininku.

15-os jis buvo savotiškai atrastas skauto – vietos bokso klubo trenerio Vladimiro Cwierzo. Dar būdamas paauglys jis buvo įmestas į ringą, kuriame kovojo priešiškų futbolo klubų sirgaliai. 

Po 11 metų jis Niujorke stoja į kovą su amerikiečiu Deontay Wilderiu ir tikisi tapti pirmuoju lenku, kuris taptų sunkaus svorio kategorijos pasaulio čempionu.

Ant svarstyklių pastatyta nemažai – D.Wilderis yra pasirengęs revanšui, kuris įvyktų, jeigu lenkas laimėtų. Po pergalės Lenkijos boksininkas atkreiptų ir daug rimtesnių varžovų dėmesį – Tysono Fury ar Vladimiro Klyčko.

„Špilka priklausė gaujai, kuri kovodavo prieš kiekvienas futbolo rungtynes. Jis buvo blogas berniukas“, – apie auklėtinį kalbėjo jo treneris.

„Kai buvau jaunas, visiem patiko kautis. Visi kovėsi gatvėse. Mes buvome chuliganų komanda. Žinojome, kad galime patekti į kalėjimą, bet tai mūsų nestabdė“, – prisipažįsta pats kovotojas.

A.Szpilka į kalėjimą pateko 2009 metų spalį, kai „Wisla“ sirgaliai įsivėlė į muštynes su „Cracovia“. Kalėjime jis prisijungė prie gaujos „Žmonės“, kuri kovojo su „Žiurkėmis“. Lenkas buvo pripažintas pavojingu visuomenei, todėl atliko pilną bausmę – 18 mėnesių.

„Scanpix“ nuotr./Arturas Špilka ir Deontay Wilderis
„Scanpix“ nuotr./Arturas Špilka ir Deontay Wilderis

Tiesa, prieš dvejus metus kovotojas atsiribojo nuo chuliganų grupuotės: „Aš ne chuliganas. Dabar aš profesionalus sportininkas. Dabar aš renkuosi draugus. Niekas man nepasakys, ką daryti.“

2014 metais boksininkas patyrė vienintelį karjeros pralaimėjimą, tačiau nuo to laiko yra nenugalimas. Dabar jo laukia 2008 metų olimpinių žaidynių bronzos medalininkas D.Wilderis.

D.Wilderis laimėjo visas savo 35 kovas ir yra laikomas kovos favoritu. Tačiau A.Szpilka tiki, kad gali tapti pasaulio čempionu: „Aš pradėjau nuo nieko, o dabar tapsiu čempionu. Tai amerikietiška svajonė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas