Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Auksas nuplaukė dėl 100 gramų – visa šalis šoke

Vinesh Phogat išbandė viską. Net nusikirpo didžiąją dalį savo plaukų. Tačiau į olimpinių žaidynių finalą iškopusi Indijos imtynininkė negalėjo kovoti dėl aukso, nes neįtilpo į savo svorio kategoriją. O trūko tik šimto gramų. Tiek sveria nedidelis bananas ar trys duonos riekės.

Vinesh Phogat buvo viena didžiausių Indijos vilčių Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

29 metų atletė prasiskynė kelią moterų laisvosiose imtynėse iki pat finalo svorio kategorijoje iki 50 kg.

Vinesh Phogat
Vinesh Phogat

Tačiau po sėkmingų kovų antradienį, kitą dieną atsitiko košmaras per sportininkių svėrimus.

V.Phohat svėrė 100 gramų daugiau nei 50 kg ir buvo eliminuota iš finalo, – tai paskelbė Indijos olimpinis komitetas.

„Tai labai šokiravo, – „New York Times“ citavo imtynininkės trenerį Virenderą Singhą. – Jei ji būtų laimėjusi aukso medalį, tai būtų stiprus posūkis Indijos sportui.“

Vinesh Phogat
Vinesh Phogat

Indijos komandos gydytojas Dinshaw Pardiwala tvirtino, kad buvo bandyti visi įmanomi būdai prieš finalą atgauti reikiamą svorį.

Ji bėgo ant bėgimo takelio, lindo į sauną – niekas neveikė.

„Buvo taikomi visi drastiškai metodai, tarp jų ir plaukų kirpimas. Tačiau jos svoris vis tiek nenusileido žemiau 50 kg“, – sakė gydytojas.

Po svėrimo procedūrų imtynininkė buvo nuvežta į ligoninę.

„Atsargumo sumetimais Vinesh gavo reikiamų medžiagų, kad išvengtų dehitratacijos. Padarėme ir kraujo tyrimus vietos ligoninėje, kad įsitikintume, jog viskas yra tvarkoje. Visi Vinesh rodmenys buvo normalūs, dabar ji jaučiasi gerai“, – sakė D.Pardiwala.

Prieš tai olimpinėse žaidynėse V.Phogat buvo praėjusi visas svorio tikrinimo procedūras, atliktas prieš ankstesnes kovas.

Tad jos diskvalifikacija buvo tikras šokas Indijai.

„Vinesh, tu esi čempionė tarp čempionių! – parašė Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi. – Tu Indijos pasididžiavimas ir įkvėpimas kiekvienam mūsų. Šis atvejis skaudina. Norėčiau žodžiais mokėti išsireikšti, ką dabar jaučiu. Tuo pačiu žinau, ka tu esu atkaklumo pavyzdys. Iš prigimties moki įveikti visus iššūkius. Grįžk dar stipresnė! Mes visi sergame už tave.“

V.Phohat turėjo kautis su amerikiete Sarah Hildebrand finale. Vietoj indės į finalą įšoko Kubos imtynininkė Yusnelylis Guzman Lopez.

V.Phogat negaus jokio apdovanojimo, nors buvo pirmoji Indijos imtynininkė, iškopusi į olimpinių žaidynių finalą.

Prieš kiek daugiau nei metus, ji ir kitos kelios Indijos imtynininkės išgarsėjo savo šalyje dėl didelio protesto Nju Delyje.

Tada sportininkės kelias savaites miegojo gatvėje protesto vardan.

Jos siekė atkreipti dėmesį ir reikalavo atsakomybės Indijos imtynių federacijos prezidento Brij Bhushano Sharan Sungho, kuris buvo apkaltintas seksualiniu išnaudojimu, bet tyrimai dėl jo bjauraus elgesio nebuvo vykdomi.

Tik šiais metais federacijos vadovas pagaliau buvo patrauktas teisinei atsakomybei. Jis pats savo kaltinimus neigia, bet turės stoti prieš teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas