Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dviem interlytėms leista boksuotis Paryžiuje: „Tai pražudys moteris“

Dvi boksininkės, kurių lytis anksčiau sukėlė abejonių – Imane Khelif iš Alžyro ir Lin Yu-Ting iš Taivano – galės varžytis moterų bokso varžybose Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.
Imane Khelif ir Lin Yu-Ting
Imane Khelif ir Lin Yu-Ting / „Scanpix“ nuotr.

Žalią šviesą uždegęs Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) sukėlė tikrą audrą sporto visuomenėje.

„Tai pražudys moteris“, – aštriai reagavo triskart olimpinė čempionė, karjerą baigusi JAV plaukikė Nancy Hogshead.

Į jos komentarą socialiniame tinkle „X“ atsakęs vienas iš gerbėjų ironiškai pridūrė: „Vyrai, mušantys moterys – nuo šiol oficialus olimpinis sportas“.

„Scanpix“/AP nuotr./Lin Yu-Ting
„Scanpix“/AP nuotr./Lin Yu-Ting

Imane Khelif ir Lin Yu-Ting dėmesio centre atsidūrė ne pirmą sykį. Pernai jos buvo diskvalifikuoti iš pasaulio moterų bokso čempionato.

Tarptautinei bokso asociacijai (IBA) vadovaujantis rusas Umaras Kremliovas tuomet pareiškė, kad po DNR tyrimų jų organizmuose nustatytos „vyriškos lytinės chromosomos XY“ (moterų chromosomos – XX).

„Mes atskleidėme atletus, kurie bandė apkvailinti savo konkurentus ir apsimesti moterimis“, – tuomet teigė IBA galva.

Tačiau bokso varžybas Paryžiaus olimpiadoje organizuoja ne IBA, o pats Tarptautinis olimpinis komitetas. Taip yra todėl, kad IBA – suspenduota dėl nesibaigiančių skandalų, kaltinimų korupcija ir pan.

IOC, savo ruožtu, pranešė, kad minėtos sportininkės taisykles atitinka.

„Visi bokso varžybų dalyviai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse atitinka dalyvių reglamentą. Įskaitant ir medicininį“, – komentavo IOC.

Pasak užsienio žiniasklaidos, I.Khelif yra interlytė – moteris, turinti lytinio vystymosi sutrikimą.

Tačiau sporto bendruomenės toks atsakymas nenuramino.

„Imane Khelif ir Lin Yu-Ting turi XY chromosomas. Jie yra vyrai, – tęsė minėta triskart olimpinė čempionė N.Hogshead. – Leiskite priminti, kad vyrai – nesvarbu, kaip jie save identifikuoja – gali smūgiuoti 162 proc. didesne jėga nei moterys. Tai didžiausias skirtumas vyrų ir moterų varžybose. Tokia lyčių idealogija pražudys moteris.“

„Tiesiog šokiruojančios žinios. Kaip jiems pavyko nukeliauti taip toli? Kas vyksta?“ – stebėjosi ir praeityje žymus šiaurės airių boksininkas Barry McGuiganas.

Anksčiau karjeroje su Imane Khelif susitikusi meksikietė Brianda Tamara, Amerikos žaidynių prizininkė, teigė, kad jėgų skirtumas – didžiulis.

„Scanpix“/AP nuotr./Imane Khelif
„Scanpix“/AP nuotr./Imane Khelif

„Jos smūgiai mane itin žeidė. Nemanau, kad buvau pajutusi kažką panašaus per savo 13 metų karjerą. Net ir boksuodamasi su vyrais treniruotėse to nejaučiau. Ačiū Dievui, kad galiausiai man pavyko palikti ringą saugiai“, – pažymėjo B.Tamara.

25-erių I.Khelif (svorio kategorija iki 66 kg) į ringą Paryžiuje lips ketvirtadienį, kai susitiks su itale Angela Carini, o 28-erių L.Yu-Ting (iki 57 kg) boksuosis penktadienį.

Verta pažymėti, kad I.Khelif ir L.Yu-Ting boksavosi ir Tokijo olimpinėse žaidynėse. Tuomet I.Khelif užėmė 5 vietą, o L.Yu-Ting liko devinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?