Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karatė kovotojas-mokslininkas nusprendė: „Tai – paskutinis Europos čempionatas“

Fizikos mokslų daktaras Vytautas Cėpla yra įpratęs į karatė pratybas skubėti po darbų fizinių ir technologijų mokslo centre. Bet greitai gyvenimas keisis – 33 metų kovotojas, savo kolekcijoje turintis keturis Europos kiokušin karatė pirmenybių medalius, žino, kad po kelių dienų vyksiantis žemyno čempionatas Vilniuje jam bus paskutinis.
Vytautas Cėpla
Vytautas Cėpla / nuotr. Jono Pivoriūno
Temos: 2 Karatė Medikas

V.Cėpla rengiasi ilgo sportinio kelio finišui.

Viskas prasidėjo gimtojoje Marijampolėje 1998 metais, kai išvydęs filmuose Jeaną Claude'ą van Damme'ą tuomet dvylikametis berniukas futbolo pratybas iškeitė į karatė.

Baigęs mokyklą jis pradėjo studijuoti chemijos mokslus, o drauge tęsė ir karatė pratybas, kur jo mokytoju tapo Lietuvos karatė legenda Paulius Klapatauskas.

Kadras iš vaizdo įrašo/Jeanas-Claude'as Van Damme'as
Kadras iš vaizdo įrašo/Jeanas-Claude'as Van Damme'as

Prabėgo 21 metai, bet V.Cėpla vis dar aktyviai treniruojasi ir lips į Europos karatė kiokušin čempionato sceną šį savaitgalį „Siemens“ arenoje Vilniuje.

„Mane visada domino kovų menai, jų paslaptis, – 15min pasakojo V.Cėpla. – Kažkada domino ir boksas, bet norėjosi kažko įdomiau.

Vėliau padarė įspūdį karatė kolektyvas – labai šviesūs ir išsilavinę žmonės, kurie mane išlaikė šiame sporte ilgam.

Keli geri žmonės pritraukia kitus. Turbūt tai dėl Rytų filosofijos, ugdančios tam tikras žmonių savybes ir buriančios žmones, kuriems rūpi iššūkiai ir siekis tobulėti.“

J.Pivoriūno nuotr./Vytautas Cėpla
J.Pivoriūno nuotr./Vytautas Cėpla

Kuria farmacijos įrankius

V.Cėpla yra tik vienas iš kelių tituluotų Lietuvos sportininkų, įgijusių mokslo daktaro laipsnį.

Tapęs chemijos bakalauru ir magistru, pernai jis apsigynė ir fizikos srities disertaciją, o šiuo metu dirba fizinių ir technologijų mokslų centre.

Jis kuria naujas biosuderinamumo medžiagas, tobulina esamas, pritaiko jas medicinoje ir ląstelių biologijos tyrimuose. Kitaip tariant, kuria farmacijos įrankius.

„Kuriu dirbtinius modelius vaistų tyrimams, kad juos būtų galima naudoti farmacijoje“, – sakė V.Cėpla.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Cėpla
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Cėpla

Po įprastos darbo dienos laboratorijoje jis 3–4 kartus per savaitę skuba į treniruočių salę, kur po pusantros valandos praktikuojasi jau vilkėdamas kimono. Moksle įgytos savybės papildo fizinę jėgą, techniką ir patirtį.

„Padeda analitinis mąstymas vertinant varžovo stipriąsias ir silpnąsias savybes“, – paklaustas apie mokslo pritaikymą sporte, atsakė V.Cėpla.

Youtube kanalas dažnai tampa pirmuoju karatė kovotojų informacijos šaltiniu, padedančiu analizuoti varžovą ir pasirengti kovai su juo, stebint kitas kovas.

VIDEO: FOS2015 Vytautas Cepla Lituania Vs Amor Manaa Tunisie

Atsisveikinimas – pasaulio pirmenybėse

Patirtis ir kantrybė – šias savybės V.Cėpla laiko savo stiprybe sportiniame kelyje, per kurį jis keturis kartus laimėjo medalius – du sidabro ir du bronzos Europos karatė kiokušin pirmenybėse.

Vilniuje jis iš savęs tikisi kokybiškos kovos ir kuo daugiau pergalių.

Algimanto Barzdžiaus nuotr./Valdemaras Gudauskas ir Vytautas Cėpla
Algimanto Barzdžiaus nuotr./Valdemaras Gudauskas ir Vytautas Cėpla

V.Cėpla jau apsisprendęs, kad šis Europos čempionatas Vilniuje jam bus paskutinis.

Jis dar laikosi svajonės lapkritį startuoti pasaulio čempionate Tokijuje, savotiškose kiokušin karatė olimpinėse žaidynėse, kuriose 160–180 kovotojų varžosi vienoje svorio kategorijoje.

Prieš ketverius metus jam pavyko planetos pirmenybėse įveikti du varžovus ir patekti tarp 64 geriausių. Dabar jis nori pagerinti rezultatą ir Japonijoje nukeliauti dar daugiau etapų. O tada bus taškas.

„Viskam ateina laikas, – apie sprendimą šiais metais baigti karjerą sakė V.Cėpla. – Dėl darbo krūvio, motyvacijos reikėjo apsispręsti. Be to, reikia užleisti vietą jaunimui ir stengtis jam padėti.

Toli nuo karatė, matyt, nepabėgsiu. Bet varžybos bus paskutinės.“

J.Pivoriūno nuotr./Vytautas Cėpla
J.Pivoriūno nuotr./Vytautas Cėpla

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas