Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klaipėdietė D.Mačiutė įveikė dukart Europos čempionę

Praėjęs savaitgalis Lietuvos karate Kyokushin delegacijai buvo itin turiningas.
Klaipėdietei Dianai Mačiutei  (kairėje) varžybos Belgijoje buvo sėkmingos.
Klaipėdietei Dianai Mačiutei (kairėje) varžybos Belgijoje buvo sėkmingos. / Organizatorių nuotr.

Belgijoje, Antverpene, vyko net 3 svarbūs renginiai: tarptautinis karate kyokushin technikos seminaras, tarptautinis karate Kyokushin teisėjų seminaras ir atviras turnyras „Antverpen Diamond Cup 2009”.

Lietuvos delegacija buvo viena iš didžiausių, kadangi į tarptautinį seminarą delegavo daugiau nei 30 įvairių Lietuvos karate Kyokushin klubų vadovų bei instruktorių, į teisėjų seminarą – apie 10 tarptautinės kategorijos teisėjų ir 13 vienų iš stipriausių Lietuvos kovotojų.

Tarptautinį seminarą vedė geriausi Europos karate Kyokushin meistrai bei svečiai iš Japonijos.
Visą šį renginių ciklą vainikavo šeštadienį vykęs karate Kyokushin turnyras „Antverpen Diamond Cup 2009”, kuriame startavo daugiau nei 80 kovotojų iš 15 valstybių (Lietuvos, Vokietijos, Belgijos, Graikijos, Danijos, Švedijos, Šveicarijos, Norvegijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Gruzijos, Rusijos, Lenkijos, Olandijos, Ispanijos).

Visa Lietuvos rinktinė į šį turnyrą važiavo su mintimi, jog tai bus lengvas „turnyrėlis” šių metų sportinio sezono pabaigimui. Tačiau, tik prasidėjus varžyboms, tapo aišku, kad į šį turnyrą suvažiavo toli gražu ne silpniausi Europos kovotojai, netgi priešingai – Europos bei Pasaulio čempionatų prizininkai bei dalyviai. Todėl, jau nuo pirmų sekundžių kovotojams teko demonstruoti savo sugebėjimus pilnu pajėgumu. Nežiūrint to, kad turnyras, kaip vėliau paaiškėjo, buvo prilygintas net Europos čempionatui, Lietuviai sugebėjo prasiskinti kelią į visus finalus (iš viso 7 svorio kategorijos: 3 moterų bei 4 vyrų).

Svečiai iš Japonijos juokavo, kad lietuviai „okupavo visas svorio kategorijas“. Rezultatai buvo stulbinantys: iš 7 galimų aukso medalių, lietuviai parsivežė net 5 (čempionais tapo: Rita Pivoriūnaitė („Saulės ženklas”, Vilnius), Inga Mikštaitė („Kariai”, Kaunas), Margarita Čiuplytė („Rifas”, Kaunas), Andrius Miseckas („Rifas”, Kaunas), Lukas Kubilius („Shodan”, Klaipėda). Sidabro medalius iškovojo: Diana Mačiutė („Okinava”, Klaipėda), Vytautas Kalvaitis (“Oriens”, kaunas), Vytautas Cėpla („Saulės ženklas”, Vilnius), Mindaugas Pavilionis („Rifas”, Kaunas), Andrius Draugelis („Kariai”, Kaunas). Bronzos medalį iškovojo Aleksandra Kostina („Sensei”, Vilnius).

Bene didžiausią intriga dominavo moterų lengvame svoryje (iki 60 kg), kuriame dalyvavo net 3 favoritės: dukart Europos čempionė bei Pasaulio čempionato dalyvė ispanė Pinilla Isis, daugkartinė Lietuvos čempionė, Europos prizininkė bei Pasaulio čempionato dalyvė lietuvė Rita Pivoriūnaitė, bei Pasaulio bronzos medalininke anglė Emma Markwell. Šiame svoryje kaip tik startavo ir Klaipėdos sporto klubo „Okinava” viceprezidentė bei instruktorė Diana Mačiūtė.

Šiais metais Diana vos „per plauką“ nepateko į Europos čempionatą, todėl išvydusi tokias rimtas pretendentes savo svorio kategorijoje, ji dar labiau norėjo save išbandyti šiame turnyre. Diana pirmoje kovoje susitiko su Pasaulio bronzos medalininke ir nuo pirmos minutės užėmė tvirtas pozicijas ant tatamio (karate kilimo). Anglei faktiškai nepavyko suregzti kontraatakų prieš stiprias klaipėdietės rankas. Antroje kovoje Dianos laukė mažai kam žinoma, tačiau ypatingai sunkų kovos stilių įvaldžiusi belgė Benhadi Malika.

Jos grubi technika ir stiprūs smūgiai pirmomis minutėmis sukėlė sumaištį Dianos sugalvotai kovos strategijai. Tačiau, jos sekundanto Pasaulio vicečempiono Donato Imbro patarimų  padedama, Diana puikiai įveikė pirmų sekundžių pasimetimą ir pakreipusi kovos eigą sau palankia linkme iškopė į pusfinalį. Pusfinalyje jos laukė dukart Europos čempionė, kuriai jau du metus iš eilės nusileido kita Lietuvos kovotoja Rita Pivoriūnaitė. Diana prieš bene svarbiausią savo gyvenime kovą tepasakė, kad nors tai tik pusfinalis, bet susitikimas su ispanė yra lyg finalinė kova.

Užkulisiuose daugelis pranašavo ispanės pergalę, kadangi Diana į kovotojų elitą dar tik žengia pirmuosius žingsnius (Europoje ją visi pažįsta kaip katistę (technikos atlikėją), nes ji jau turi iškovojusi Europos sidabro bei bronzos medalius šioje srityje). Tačiau, visų nuostabai, nuo pat pirmos minutės Diana ėmėsi iniciatyvos ir neleido ispanei primesti savo kovos stiliaus. Pasibaigus pagrindiniam laikui teisėjai dar skyrė lygiasias, tačiau po pratęsimo klaipėdietė įrodė savo iniciatyvos ir ištvermės pranašumą. Tai buvo tikras netikėtumas tiek tarptautinio lygio teisėjams, tiek pačiai Lietuvos delegacijai.

Po kovos Diana komentavo: „Ši pergalė man brangesnė netgi už pirmajai vietai skirtą deimantą“ (varžybų organizatoriai visoms pirmoms vietoms buvo įsteigę prizą – tikrą sertifikuotą deimantą). Praėjusi tokį sunkų kelią iki finalo, kuriame jos laukė kita Lietuvos kovotoja Rita Pivoriūnaitė (kuriai fortūna buvo palanki ir kovos iki finalo buvo su netituluotomis kovotojomis), Diana dėl patirtų traumų atsisakė su ja kovoti. Diana su optimizmu prasitarė: „Su Rita aš galėsiu ir Lietuvos čempionate išsiaiškinti savo pajėgumus, o šiose varžybose – padariau dvigubai negu tikėjausi”.

Dianą lydėjusi klubo „Okinava” prezidentė ir instruktorė, bei šių varžybų teisėja, nuoširdžiai gyrė Dianos pasirodymą tokio aukšto lygio varžybose ir neslėpė lūkesčių kitais metais papulti į Europos čempionatą, kuris vyks Ispanijoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas