Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Mizgaitį į MMA narvą atvedęs treneris lenkia galvą prieš imtynių žvaigždę: „Jis – karys. Bet kurį naujoką tai būtų sustabdę“

Mindaugas Mizgaitis stovėjo suakmenėjusiu veidu, kai Anatolijus, medicinos darbuotojas, paskubomis lopė žaizdelę, prakirstą imtynininko veide. Ilgai lauktas ir milžinišką ažiotažą kėlęs debiutas staiga pakibo ant plauko, kai M.Mizgaičio veidas ėmė kraujuoti vos prasidėjus kovai. Publika nuščiuvo ir sulaikiusi kvapą laukė – tikimybė, kad olimpiniam vicečempionui nebus leista tęsti kovos, buvo didelė.
Mindaugas Mizgaitis
Mindaugas Mizgaitis ir Alfredas Lifšicas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai buvo 38-erių M.Mizgaičio pirmoji kova mišrių kovų narve. 2008 metų Pekino olimpinėse žaidynėse iškovojęs sidabrą svorio kategorijoje iki 120 kilogramų jis tapo pirmu Lietuvos imtynių istorijoje olimpiados prizininku.

Praėjus dešimčiai metų nuo istorinio pasirodymo M.Mizgaitis nusprendė nerti į naujus vandenis. M.Mizgaitis buvo atviras – imtynininkus MMA pasaulis traukia dėl didžiulės komercijos ir dėmesio.

2018 m. gegužės 4 diena. „MMA Bushido'74“ turnyras Vilniuje – tai yra vieta, kur įvyko M.Mizgaičio debiutas. Pirmuoju sunkiasvorio varžovu tapo ukrainietis Jurijus Gorbenka.

„Tai didelis reikalas. Didelė atsakomybė. Mindaugas atstovavo ne tik sau, bet ir imtynių sportui. Tai didelė našta. Turi didelį žinių bagažą, bet nešiesi ir visus titulus, kurie užkrauna milžinišką atsakomybę. Ypač kai tau jau 38-eri“, – sėdėdamas ant masažo stalo, laimingu, nors kiek išvargusiu veidu jau pasibaigus turnyrui kalbėjo Alfredas Lifšicas.

Būtent šis „ValeTudo“ akademijos treneris ruošė M.Mizgaitį istoriniam debiutui.

A.Lifšicas nė akimirką neabejojo, kad Mindaugas privalėjo grįžti į narvo vidurį, kai pasipylė kraujas. Treneris buvo piktas, nes veidą auklėtiniui prakirto ne tikslus varžovo smūgis, o rėžis nagu.

„Greičiausiai buvo nenukirpti nagai. Nežinau, kaip nepatikrino. Gal buvo aštriai nukirpti?“ – svarstė A.Lifšicas.

Jis žarstė liaupses ringo teisėjui Sauliui Šeškevičiui, kuris nusprendė suteikti M.Mizgaičiui šansą. Šansą vienai atakai, kaip vėliau sakė A.Lifšicas. Šansą, kuriuo imtynininkas pasinaudojo.

„Aš stabdau kovą, aš negaliu nieko padaryti“, – aiškino S.Šeškevičius M.Mizgaičio treneriui, kol Anatolijus paskubomis tepė vazeliną ir lipdė pleistrą ant debiutanto veido.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Mizgaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Mizgaitis

„Sauliau, turi leisti. Tęsk“, – ragino A.Lifšicas.

„Turėjome šansą vienai atakai. Riktelėjau „dabar arba niekada“, ir Mindaugas viską suprato“, – vėliau pasakojo treneris.

Sugrįžęs M.Mizgaitis negaišo – it įniršęs bulius puolė ukrainietį ir patiesė ant grindų. Publika pašėlo, tačiau sudoroti varžovą pavyko ne iškart. Aptalžęs J.Gorbenką gana nerangiais smūgiais olimpinis vicečempionas pergalę išplėšė atlikęs trikampį rankų laužimą.

„Tai vienas iš trijų skausmingų veiksmų, kuriuos Mindaugas jau tikrai moka atlikti“, – šyptelėjo A.Lifšicas.

Treneris su auklėtiniu, kuris netrukus išskubėjo į ligoninę, tylomis pasveikino vienas kitą.

„Nebuvo žodžių. Apsikabinome ir tiek. Pakėliau jo ranką. Jis – karys. Išties. Supraskite, toks prakirtimas pirmoje kovoje bet kurį naujoką būtų sustabdęs. Jis eitų lauk. Mindaugas suprato, kad tai yra jo šansas.“

A.Lifšicas pripažino S.Šeškevičiaus sugebėjimą įvertinti situaciją: „Saulius yra profesionaliausias teisėjas Lietuvoje. Tai, kad leido kovą tęsti, supratimas, kad gali būti kita kovos baigtis, kad yra šansas, parodė jo profesionalumą. Šiandien kito tokio teisėjo neturime. Be abejo, tai buvo labai rizikingas sprendimas – galbūt tu leidi žmogui dar labiau traumuotis. Bet tai buvo aukšto pilotažo teisėjavimas.“

Liaupsino auklėtinį ir davė patarimų žiniasklaidai

A.Lifšicas pripažino, kad parengti M.Mizgaitį mišrių kovų narvui jam, kaip treneriui, buvo nemenkas iššūkis.

Treneris specialiai priaugo papildomus 20 kg, kad treniruotės būtų produktyvesnės. Nors sunkiausia buvo – išsikovoti autoritetą žvaigždės akyse.

„Labai didelis iššūkis. Jaunam sportininkui – ką jam duodi, tą ir darys. Su Mindaugu iš pradžių taip nebuvo. Bet ką, ką tu rodai – ar smūgius, ar smūgių kombinavimą su metimais – visuomet su juo bus lengvas ginčas. Aš esu jaunesnis už Mindaugą, tad natūralu, kad buvo autoriteto stoka. Kol tą autoritetą įgavau, kol atsirado abipusis pasitikėjimas, užtruko pusmetį. Tai buvo sunkiausia. Bet kai apsišlifavome, viskas buvo puiku.“

A.Lifšicas lenkia galvą prieš auklėtinį. Jis norėtų, kad visuomenė vertintų ne tik M.Mizgaičio pasiekimus, bet ir kelią, kurį imtynininkui iki pergalių teko nueiti.

imtynes.lt nuotr./Mindaugas Mizgaitis prieš Josebą Čiugosvili
imtynes.lt nuotr./Mindaugas Mizgaitis prieš Josebą Čiugosvili

„Žmonės turbūt neįsivaizduoja, ką reiškia tapti imtynių prizininku olimpiadoje. Aš sakyčiau imtynės yra sunkiausia sporto šaka gauti medalį olimpiadoje. Imtynėse vaikai pradeda sportuoti nuo 5 metų, ir tai yra ilgas ilgas etapas, kol užauga“, – dėstė A.Lifšicas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Mindaugas Mizgaitis su triskart olimpiniu čempionu Aleksandru Karelinu
Alfredo Pliadžio nuotr./Mindaugas Mizgaitis su triskart olimpiniu čempionu Aleksandru Karelinu

„Mindaugas atėjo į imtynes būdamas 19-os metų – iš lengvosios atletikos. Po metų jis jau stovėjo ant imtynių kilimo su Aleksandru Karelinu. Ką aš galiu pasakyti apie tokio žmogaus varžybinę dvasią? Jūs žinote, kas yra Aleksandras Karelinas? Jei kas nežino, tai yra žmogus 9 kartus laimėjęs pasaulio čempionatą, triskart olimpiadą, o jo prasčiausias karjeros rezultatas – antra vieta olimpinėse žaidynėse. Mindaugas yra imtyniavęs su juo PO METŲ, praleistų sporte. Tai yra žmogus legenda. Mes turime geriausią tos sporto šakos atstovą, ir vien tik tai, kad jis yra salėje, yra įkvėpimas vaikinams, kurie pas mus sportuoja.“

A.Lifšicas turėjo patarimų ir Lietuvos sporto žurnalistams:

Aš esu jaunesnis už Mindaugą, tad natūralu, kad buvo autoriteto stoka. Užtruko pusmetį, kol tą autoritetą įgavau.

„Kiekvienas imtynininkas Lietuvos olimpiniame sporto centre sportuoja dukart per dieną kiekvieną dieną, ir taip nuo penkerių metų. Ar daug mes turime olimpinių medalininkų? Ne, turime M.Mizgaitį, kuris buvo antras, ir Aleksandrą Kazakevičių, kuris buvo trečias. Gaila, bet spaudoje imtynės nėra pateikiamos taip, kaip derėtų. Parašomi rezultatai, bet turėtų būti pasakojama, koks tai sunkus kelias.

Yra tokie talentai kaip Vilius Laurinaitis ir Mantas Knystautas – būtina apie juos rašyti ir populiarinti imtynių sportą. Tikiuosi, kad pamatę, koks yra Mindaugas ir kokią dvasią, būdamas beveik 40 metų, sugebėjo pademonstruoti – įkvėps jus tai padaryti.“

Lauks stipresnių varžovų, bet ateitį MMA kovose įžvelgia

M.Mizgaičio varžovas buvo pristatomas kaip „labiausiai patyręs turnyro kovotojas“, tačiau ukrainiečio patirtis įspūdžio nedarė: iki šios kovos – 11 pergalių ir 45 pralaimėjimai. Savo debiutinėje kovoje M.Mizgaitis privertė J.Gorbenką pralaimėti jau 20-ą kartą iš eilės.

„Nesirenkame varžovų. Ką mums duoda, tą duoda. Bet kokį įsivaizduotumėte žmogų, kuris turėtų kovoti prieš debiutantą? Turėtų būti toks pats debiutantas arba žmogus, kuriam galbūt nelabai sekasi profesionalioje karjeroje. Natūralu“, – aiškino A.Lifšicas.

„Negali duoti Stipe Miočičiaus kovoje prieš debiutantą. Pagal kai kurių organizacijų taisykles, ši kova net nebūtų leistina, nes J.Gorbenka turėjo daugiau kaip 40 profesionalių kovų. Kaip jos pasisekė, taip pasisekė, bet jis turėjo daugiau nei 40 kovų. Mindaugui tai buvo pirmoji. Be abejo, kitas varžovas bus stipresnis.“

Paklaustas, ar įžvelgia M.Mizgaičio ateitį MMA kovose, treneris linktelėjo galva: „Manau, taip.“ Bet pripažino, kad imtynių žvaigždė dar turi daug ką perprasti MMA pasaulyje.

„Gal jo žinios apie MMA sportą dar nėra pačios geriausios ar tokios, kokios galėtų būti. Jis jau, kaip matėte, atlieka skausmingą veiksmą ir pereina prie kojų, ko nėra graikų-romėnų imtynėse, jau supranta žaidimą prie tinklo. Įgūdžiai su laiku prisidės. Kai kas, ką dirbame dabar, gali atsirasti po pusmečio ar metų.“

Treneris neabejoja, kad ir pats Mindaugas nenorės sustoti: „Žinant jo varžybinę dvasią... Jis tiesiog negali be varžybų, jam reikia jų.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Mizgaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Mizgaitis

Mišrios kovos privalo vykti narve, ne ringe

A.Lifšico, kuris yra kone pagrindinis UFC ir MMA vertybių puoselėtojas Lietuvoje, auklėtiniai gana reti svečiai Lietuvos bušido federacijos rengiamuose turnyruose. Treneris paaiškino, kodėl.

Ringe kovų visiškai nepripažįstu. Kiekviena sporto šaka turi savo vietą, ir MMA sporto vieta yra narvas.

„Ar mane džiugina, kad šis turnyras atsirado? Taip. Lygis dėl to tik augs. Bet kokios kovos, kurios vyksta aštuonkampiame narve, mane džiugina. Kuo labiau lygis augs, tuo bus didesnis susidomėjimas šiuo sportu. Daug metų nedirbau su LBF, galbūt tam įtakos turėjo ir mūsų apsižodžiavimas spaudoje. Tik tai, kad čia buvo narvas, leido mano kovotojams pasirodyti. Ringe kovų visiškai nepripažįstu.

Ringe pripažįstu boksą, kikboksą ar net amerikietiškas imtynes – tai yra gražu. Bet kiekviena sporto šaka turi savo vietą, ir MMA sporto vieta yra narvas. Tikiuosi žiūrovams patiko kovos ir kitą kartą rinksis daugiau žmonių. Kad bus geresnis laikas duotas – ne gegužė. Ir kad „Žalgiris“ gal taip gerai daugiau nebežais, ir žmonės daugiau bilietų nupirks į MMA“, – šyptelėjo A.Lifšicas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas