Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prie pasaulio imtynininkų protestų Lietuvos olimpiniai bronzininkai prisidėtų tik verčiami

Pasaulio imtynininkai visais įmanomais būdais siekia atkreipti Tarptautinio olimpinio komiteto dėmesį (IOC) ir įrodyti, kad Vykdomasis komitetas praėjusią savaitę padarė didelę klaidą, išbraukdama iš 2020 metų olimpinių žaidynių sąrašo imtynes.
Aleksandras Kazakevičius
Aleksandras Kazakevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vieni garsūs sportininkai žada sugrąžinti iškovotus medalius, kiti – protestuodami gulasi minutei ant kilimo ir nejuda.

„Aš netikiu, kad imtynes kas nors galiausiai išmes iš olimpiados. Juk Vykdomajame komitete balsavo tik 15 žmonių, o asamblėjoje galutinį sprendimą pateiks 105 delegatai. Man šis įvykis – išpūstas burbulas: niekur tos imtynės nedings. Bus sugrąžintos į olimpiadas“, – kalbėjo Pekino olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojas graikų romėnų imtynių atstovas Mindaugas Mizgaitis.

Šią savaitę buvo paskelbta, kad legendinis Bulgarijos imtynininkas ir šios šalies federacijos vadovas Valentinas Jordanovas protestuodamas grąžino savo olimpinį aukso medalį IOC.

53 metų V. Jordanovas aukso medalį 52 kilogramų laisvųjų imtynių kategorijoje iškovojo 1996 metais Atlantoje. Be to, jis yra 1992 metų žaidynių Barselonoje bronzos apdovanojimo laimėtojas, septynis kartus pasaulio čempionas ir aštuoniskart Europos pirmenybių laimėtojas.

„Imtynės buvo nuolatinė olimpinio judėjimo dalis, viena pamatinių senovės ir šiuolaikinės olimpiados sporto šakų“, – rašė sportininkas specialiame laiške, skirtame postą netrukus paliksiančiam Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentui Jacques'ui Rogge'ui.

Pasekti jo pavyzdžiui žada ir keli Armėnijos, Azerbaidžano, Turkijos bei Prancūzijos olimpinių žaidynių prizininkai.

Ketvirtadienį Irane protestuodami prieš IOC sprendimą, laisvųjų imtynių pasaulio taurės varžybų dalyviai ėjo ant kilimo ir minutę gulėjo nejudėdami. Teherane šioje akcijoje dalyvavo beveik visi sportininkai.

Tuo tarpu Lietuvos imtynininkai, laimėję medalius olimpinėse žaidynėse, neskuba protestuoti ir jokių drastiškų žingsnių nežengs.

„Aš palaikau tokius sportininkų žingsnius. Būtina parodyti, kad įvyko klaida ir viskas turi būti sugrąžinta“, – sakė Londono olimpiadoje graikų romėnų imtynių varžybose bronzą iškovojęs Aleksandras Kazakevičius.

Tačiau jis tikino, kad nėra pasirengęs atiduoti medalio ar kitaip pareikšti savo nepasitenkinimo.

„Tai labai sudėtingas klausimas. Atiduoti medalį – nepaprastas žingsnis. Aš nepasirengęs to padaryti dabar... Tai per greitai... Manau, jei reikėtų kokio nors akcento, vis dėlto, tai turėtų spręsti imtynių federacija. Tai būtų bendras sprendimas. Žinoma, jei federacija pasakytų – galbūt aš ir grąžinčiau medalį, bet man būtų labai gaila“, – kalbėjo A.Kazakevičius.

Tuo tarpu M.Mizgaitis buvo kategoriškesnis – medalio neatiduotų, net ir federacijai paliepus.

„Man dar iškovotas medalis nepabodo. Apskritai, tuos medalius, kiek girdėjau, grąžina tie, kurie turi ne vieną olimpinį apdovanojimą. Jie, matyt, gali sau leisti tai daryti. Aš netikiu, jog imtynės bus galutinai išbrauktos iš olimpiadų, todėl ir nieko nesiimsiu. Manau, jei net jei Lietuvos imtynių federacija pasakytų, kad reikia grąžint medalį, to nedaryčiau. Tai yra mano iškovotas apdovanojimas“, – teigė M.Mizgaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas