Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš atrankos mėsmalę – ryžtingos boksininkų kalbos

Pirmadienį Lietuvos boksininkai išlydėti į olimpinės atrankos turnyrą, kur jie kovos dėl kelialapių į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.
Eimantas Stanionis ir Evaldas Petrauskas
Eimantas Stanionis ir Evaldas Petrauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Įžanga į palydas Turkijoje tapo Lietuvos bokso federacijos prezidento Dariaus Šalugos ir sportinės aprangos gamintojo „Hummel“ atstovo Artūro Krukio pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, pagal kurią bendrovė rengs visas Lietuvos bokso rinktines.

„Anksčiau mūsų sportininkai buvo tarsi kalėdinė eglutė. Nuo šiol visų amžiaus rinktinės bus pasipuošusios vienoda apranga su Lietuvos atributika“, – džiaugėsi D.Šaluga. Savo ruožtu A.Krukis palinkėjo boksininkams, kad juos remiančiųjų gretos būtų gausesnės nei pasitinkančiųjų po skambių pergalių ir palinkėjo sėkmės olimpinės atrankos turnyre, į kurį Lietuvos rinktinė išvyksta jau antradienį.

O sėkmės sportininkams išties reikės. Atranka boksininkams šį olimpinį ciklą tapo itin sudėtinga. Pasak rinktinės trenerio Vladimiro Bajevo, jeigu atranka būtų tokia pat, kaip prieš Londono olimpines žaidynes, šiandien mes jau džiaugtumėmės dviem olimpiniais kelialapiais. Deja, jų Lietuva kol kas neturi nė vieno.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vladimiras Bajevas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vladimiras Bajevas

„Nė vieno kelialapio neturi ir tokia bokso valstybė, kaip Ukraina, vos vieną iškovojo baltarusiai. Aš jau nekalbu apie Skandinavijos ir Baltijos šalis, kurios taip pat neturi nė vieno kelialapio„, – kalbėjo V.Bajevas, kuris neslėpė nuostabos, kad netgi Europos čempiono vardas, kurį praėjusiais metais iškovojo E.Stanionis, negarantavo jam vietos Rio de Žaneire.

Norint užsitikrinti vietą žaidynėse, Lietuvos boksininkams olimpiniame atrankos turnyre reikės patekti į trejetuką – į žaidynes kelialapius iškart pelnys abu finalininkai, o trečiųjų vietų laimėtojai dėl paskutinio bilieto kovos papildomoje kovoje. Iš viso 10-ties svorio kategorijų atstovai išsidalys 30 kelialapių.

Dėl teisės dalyvauti Rio de Žaneiro žaidynėse kovos šeši Lietuvos boksininkai. Tai Edgaras Skurdelis (svorio kategorija iki 60 kg), Evaldas Petrauskas (64 kg), Eimantas Stanionis (69 kg), Tomas Pivorūnas (75 kg), Tadas Tamašauskas (91 kg) ir Mantas Valavičius (+91 kg).

„Kiekvienas iš jų yra pajėgūs tai padaryti“, – neabejojo D.Šaluga, bet, kaip ir įprasta bokse, pridūrė, kad tai priklausys ne tik nuo jų, bet ir nuo aplinkybių – sėkmės, teisėjų ir pan. Anot federacijos vadovo, tikimasi, kad lietuviai pelnys bent vieną kelialapį ir nenutrauks olimpinės tradicijos – pradedant Barselonos olimpinėmis žaidynėmis, mūsų boksininkai dalyvavo visuose olimpiniuose turnyruose.

LBF nuotr./Eimantas Stanionis
LBF nuotr./Eimantas Stanionis

Jeigu mūsų boksininkams nepavyks olimpinių kelialapių iškovoti olimpiniame atrankos turnyre Turkijoje, jie dar turės šansą pakovoti dėl olimpinės teisės pasauliniame atrankos turnyre Azerbaidžane. Tačiau neaišku, ar to turnyro laikas nesidubliuos su APB lygos kovomis, kaip kad nutiko praėjusiais metais per Europos žaidynes.

„Sunku pasakyti, ką planuoja AIBA“, – sakė D.Šaluga. „Informacijos neturime jokios“, – apie tolesnę atranką nedaug galėjo pasakyti ir rinktinės vyr. treneris V.Bajevas.

Prieš išvykdami į Turkiją, rinktinės lyderiai Europos čempionas Eimantas Stanionis ir olimpinis prizininkas Evaldas Petrauskas sakė, jog nusiteikę ryžtingai. „Turiu paimti tą kelialapį“, – nedaugžodžiavo Europos čempionas.

„Nusiteikęs gerai, visą laiką įtampa, kovosime ir tikimės parvežti ir medalius, ir kelialapius„, – sakė E.Petrauskas.

organizatorių nuotr./Evaldas Petrauskas
organizatorių nuotr./Evaldas Petrauskas

Jis, kaip ir E.Stanionis dalyvauja, ir APB profesionalų lygoje. Anot jo, skirtumas tarp mėgėjų ir profesionalų bokso didžiulis. „Profesionalų kovų turėjau tik šešias, o mėgėjų apie 200. Mėgėjų boksas greitesnis, dinamiškesnis, daugiau darbo, smūgių. Profesionalų bokse reikia daugiau mąstymo, logikos, kitokios ir pirštinės. Tai du skirtingi dalykai“, – lygino boksininkas.

Anot D.Šalugos, birželio 1 dieną vyks Tarptautinės bokso federacijos kongresas, kuriame vienas pagrindinių klausimų bus dėl profesionalų dalyvavimo olimpinėse žaidynėse. Lietuvos federacijos vadovas mano, kad šiose žaidynėse profesionalai dar nedalyvaus, tačiau bet kokiu atveju, jų dalyvavimo jis nesibaimina.

„Profesionalų boksas labai skiriasi nuo mėgėjų. Mėgėjų – trys raundai, profesionalų – aštuoni. Nemanau, kad jie ateis ir per pirmas 5 sekundes nokautuos mėgėją, kaip buvo kalbama. Neatiduočiau profesionalams jokio privalumo“, – teigė D.Šaluga.

Mes tikrai galėtume su jais kovoti, ir neaišku, kaip ta kova pasibaigtų

„Mes tikrai galėtume su jais kovoti, ir neaišku, kaip ta kova pasibaigtų“, – profesionalams išankstinės pergalės nekabino ir V.Bajevas.

Kalbai pasisukus apie moterų boksą, treneris teigė, jog moterų bokso lygis pasaulyje labai išaugęs ir Lietuva nuo jo atsilieka. Todėl geriausiu atveju apie savo atstovę žaidynėse galėtume galvoti dar po ketverių metų.

„Ateina nemažai mergaičių. Jeigu susiimsime, galbūt turėsime po ketverių metų. Paruošti boksininkui reikia 8-10 metų“, – greitų rezultatų nesitiki treneris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas