Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ruso valdomas boksas metamas iš ringo, lietuvių rankos kol kas surištos

Ne vienus metus skandalų ir kaltinimų korupcija lydima Tarptautinė bokso federacija (IBA), atrodo, priėjo liepto galą. Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) valdyba sudavė smūgį, po kurio IBA, vargu ar dar pakils ant kojų – rekomendavo naikinti jos tarptautinį pripažinimą.
Tarptautinio Dano Pozniako jaunimo bokso turnyro pusfinalio kovos.
Tarptautinio Dano Pozniako jaunimo bokso turnyras / Lietuvos bokso federacijos/Sauliaus Čirbos nuotr.

IBA prezidentas rusas Umaras Kremliovas, palaikantis artimus ryšius su pačiu Vladimiru Putinu, tiesiog pasiuto po tokios žinios. Ėmė grasinti teismais, o Tarptautinį olimpinį komitetą išvadino vienintele organizacija, nepastebinčia didžiulės IBA pažangos.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Umaras Kremliovas
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Umaras Kremliovas

Tačiau nokdauno laikas jau pradėtas skaičiuoti – oficialiai šalinti IBA iš olimpinės šeimos TOK ruošiasi po dviejų savaičių, birželio 22-ąją, nuotoliniu būdu sušaukus neeilinę asamblėją.

„Greičiausiai ta rekomendacija ir bus patvirtinta“, – kalbėdamas su 15min teigė Lietuvos bokso federacijos generalinis sekretorius Donatas Mačianskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Donatas Mačianskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Donatas Mačianskas

Paskutinį sykį olimpines bokso varžybas, įskaitant ir atranką, IBA organizavo 2016-aisiais Rio de Žaneire. Tuomet teisėjavimo skandalai skambėjo itin garsiai, o nuo jų kentėjo ir lietuvis Eimantas Stanionis, vėliau tapęs profesionalų pasaulio čempionu.

Į dienos šviesą ėmė lįsti ir kaltinimai korupcija, finansų valdymu bei etika. Galiausiai IOC valdyba reziumavo, kad IBA „nesinaudoja galimybėmis išspręsti susirūpinimą keliančius klausimus“.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Umaras Kremliovas palaiko artimus ryšius
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Umaras Kremliovas palaiko artimus ryšius

Jau trečius metus IBA vadovauja rusas U.Kremliovas, apdovanotas diplomais iš kruvino karo Ukrainoje organizatoriaus V.Putino rankų. Turbūt nenuostabu, kad boksas, nelaukdamas net ir naujųjų IOC rekomendacijų, pats nusprendė leisti šalių agresorių boksininkams lipti į ringą ir tai daryti neslepiant Rusijos bei Baltarusijos valstybių simbolikos, kaip kitose sporto šakose.

Šiuo metu boksas netgi nėra įtrauktas į 2028-ųjų olimpinę programą. Baiminantis, kad šis sportas neišnyktų iš olimpinės šeimos, prieš kelis mėnesius įkurta nauja organizacija „World Boxing“.

„Tikimės, kad tuo pačiu (pašalinus IBA) tos teisės bus perduotos naujajai „World Boxing“. Tai labai pradžiugintų ir palengvintų viską, bet kol kas nieko daugiau nežinome“, – pečiais truktelėjo D.Mačianskas.

Nors į naująją „World Boxing“ valdybą iš karto susibūrė tokių svarbių bokso šalių atstovai kaip Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Nyderlandų, Naujosios Zelandijos, Filipinų, Švedijos ir JAV, tačiau IBA durimis iš karto trenkė ir į naująją organizaciją įstojo vieninteliai amerikiečiai.

Maištautojus IBA, vis dar pripažįstama tarptautiniu mastu, kurį laiką gąsdino grasinimais izoliuoti nuo bokso pasaulio. Vis dėlto praėjusią savaitę apie prisijungimą prie „World Boxing“ paskelbė ir pirmi europiečiai – šveicarai, tą patį ruošiasi padaryti ir olandai, zelandai bei nevyriausybinė Didžiosios Britanijos organizacija „GB Boxing“.

„Boksas atsidūrė kryžkelėje, todėl raginame kiekvieną nacionalinę federaciją, kuriai rūpi sportininkai ir pats boksas, pagalvoti apie tai, kaip jie galėtų prisidėti geresnės bokso ateities kūrimo ir paremtų „World Boxing“ pastangas, kad šis sporto liktų olimpinėje šeimoje“, – kvietė naujoji organizacija.

Vis dėlto lietuvių, kurie drąsiai pirmieji pasauliui pranešė, kad nelips į ringą su šalių agresorių atstovais – ir tvirtai laikosi šio žodžio praleisdami pasaulio bei Europos čempionatus – šiuo atveju, rankos yra surištos.

LBF nuotr./Donatas Mačianskas ir Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šaluga
LBF nuotr./Donatas Mačianskas ir Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šaluga

„Mes iš karto netektume valstybės finansavimo, nebegalėtume ruoštis olimpinėms žaidynėms“, – paaiškino D.Mačianskas.

Taip yra todėl, kad pagal Lietuvos sporto rėmimo įstatymus, sporto šaka negali būti finansuojama, jei nepriklauso savo tarptautinei federacijai, kuria išlieka IBA.

Metų pradžioje Nacionalinė sporto agentūra Lietuvos boksui pagal aukšto meistriškumo programą skyrė kiek daugiau nei 550 tūkst. eurų.

„Kitas dalykas, išstojus iš IBA, kaip tai nutiko amerikiečiams, iš karto uždraudžiama kitoms federacijos vykti į tokią šalį arba priimti tos šalies boksininkus pas save. Vykdoma tokia tarsi blokada. Būtų labai sudėtinga ruoštis olimpinėms žaidynėms.

Pasitraukti negalime, bet praktiškai jokių sąsajų su Tarptautine bokso federacija (IBA) mes neturime. Nedalyvaujame pasaulio ir Europos čempionatuose, nes juose leidžiama boksuotis rusams ir baltarusiams. IBA mums neduoda nieko, bet bent jau nevaržo mūsų laisvės boksuotis su kitų šalių atstovais“, – pridūrė D.Mačianskas.

Luko Misiūno nuotr./Algirdo Šociko bokso turnyras
Luko Misiūno nuotr./Algirdo Šociko bokso turnyras

Svarbiausios varžybos jau šį mėnesį vyks Lenkijoje – Europos žaidynėse bus pradėti dalinti ir kelialapiai į kitų metų Paryžiaus olimpiadą. Jų sieks ir aštuoni lietuviai, įskaitant pasaulio čempionę Gabrielę Stonkutę.

Lietuvos boksininkai Europos žaidynėse

  • Ana Starovoitova
  • Austėja Aučiūtė
  • Gabrielė Stonkutė
  • Aleksandras Trofimčiukas
  • Andriejus Lavrenovas
  • Robertas Liorančas
  • Simonas Urbonavičius
  • Jonas Jazevičius

Europos žaidynes dėl ginti turimo pasaulio čempiono diržo praleisti turės E.Stanionis, tačiau šansų patekti į olimpiadą jis dar turės kitąmet, kai bus vykdomi du pasauliniai atrankos turai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas