Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Gudžius: „Šių laikų kaimai labai mažai kuo skiriasi nuo miestų“

Nedideliame kaime užaugęs Andrius Gudžius gerai žino, ką reiškia kaimas su arkliu ir žagre. Bet ketvirtadienį Kauno rajono savivaldybėje apdovanotas pasaulio lengvosios atletikos čempionas įsitikinęs, kad sėkmės priežastys slypi ne tik vietoje, kurioje jis augo ir stiprėjo.
Kaune apdovanotas A.Gudžius ir kiti šio miesto atletai.
Kaune apdovanotas A.Gudžius ir kiti šio miesto atletai. / Beno Dragūno nuotr.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionate visus varžovus pralenkusiam Andriui Gudžiui Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas įteikė Pirmojo lygio garbės ženklą.

Disko metikas tikino, kad šis miesto įvertinimas jam iš tiesų yra labai svarbus. „Man labai malonu. Kauno rajonas nuo pirmųjų dienų mane rėmė ir finansiškai, ir kitaip. Yra labai svarbu, kuomet tavo darbus pripažįsta“, – sakė sportininkas.

Šio mėnesio pradžioje pasaulio pirmenybėse triumfavęs A.Gudžius užaugo Padauguvos kaime, kuriame gyvena vos apie tris šimtus gyventojų. Jis tikino, kad sportininko karjeros sėkmė nepriklauso nuo to, ar esi užaugęs kaime: „Manau, kad tai nedaro didelės įtakos. Sakyčiau, kad svarbiausia yra tėvų ir gero trenerio palaikymas. Aišku, didieji sporto centrai yra miestuose, todėl esi nuolat prie jų prisirišęs.“

Andriaus treneris Vaclovas Kidykas teigė, kad tokius auklėtinio rezultatus padėjo pasiekti disko metiko užsispyrimas, darbštumas, nuoseklus tikslo siekimas bei talentas. „Be to, jam padėjo puikios fizinės savybės. Juk visame pasaulyje išryškėjusios asmenybės dažnai pasižymi puikiomis kūno charakteristikomis“, – sakė treneris ir pridūrė, jog visos šios fizinės savybės ugdėsi provincijoje.

„Be abejo, kalbėjome su meru ir diskutavome apie tai, kad dažnai talentingi ir gerų rezultatų pasiekę asmenys yra būtent iš kaimo. Juk ten yra geras ir grynas oras, kurio būtinai reikia sportininkui. Žinoma, fizinis darbas prisideda prie kitokio fizinio raumenų vystymosi“, – kalbėjo V.Kidykas.

Beno Dragūno nuotr./V.Kidykas (dešinėje)
Beno Dragūno nuotr./V.Kidykas (dešinėje)

A.Gudžiaus nuomone, šių laikų kaimai labai mažai kuo skiriasi nuo miestų. „Šiandienos kaimas, mano manymu, beveik nesiskiria nuo miesto. Juk dabar labai sparčiai vystosi technologijos. Galbūt nereikėtų įsivaizduoti, kad kaimas dabar yra arklys ir žagrė. Nors man tikrai teko pajusti arklio ir žagrės kaimą“, – atvirai sakė A.Gudžius.

Sportininkas teigė, kad kaimuose gyvenančių žmonių darbai turi ilgesnę išliekamąją vertę: „Jei imtume Kauno rajoną, šiandien, mano manymu, kaimai turi gražiau sutvarkytas aikšteles. Manyčiau, kad taip yra dėl vertybių. Kaimo žmonės turi stipresnį bendruomenės jausmą, jie labiau vertina tai, ką turi, suprasdami, kad visą tai naudos ir kitos kartos, o jei sugriaus ką nors, patys neturės kur leisti laisvalaikio.“

Andrius Gudžius: „Kaimo žmonės turi stipresnį bendruomenės jausmą“.

Vis dėlto titulus lemia ne gimimo vieta. „Mano sėkmę lėmė darbas. Talento yra minimaliai. Galiu pasakyti taip: 90 proc. darbo, o 10 proc. – talento. Ir dar sėkmės lašelis“, – nusišypsojo A.Gudžius.

Šį savaitgalį A.Gudžius varžysis Vokietijoje. Tai tarsi repeticija prieš paskutinį Deimantinės lygos etapą.

A.Gudžius nebuvo vienintelis, sulaukęs pasveikinimo Kaune. Antro lygio Kauno rajono savivaldybės garbės ženklai skirti Kurčiųjų olimpinėse žaidynėse aukštų rezultatų pasiekusiems sportininkams Birutei Aleknavičiūtei bei krepšininkui Karoliui Birietai.

Beno Dragūno nuotr./Kaune apdovanotas A.Gudžius ir kiti šio miesto atletai.
Beno Dragūno nuotr./Kaune apdovanotas A.Gudžius ir kiti šio miesto atletai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas