Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bėgikė Vaida Žūsinaitė: „Gatvėje mane atpažįsta tik tie, kas domisi lengvąja atletika“

25-erių lengvaatletės Vaidos Žūsinaitės vardą šį sezoną dažnokai regime spaudoje, o veidą matome ir televizijoje. Ir ne veltui – sportininkė aktyviai dalyvavo lengvosios atletikos varžybose vasaros sezoną, o rudenį skina laurus ilgesnių distancijų visuotiniuose bėgimuose.
Vaida Žūsinaitė
Vaida Žūsinaitė / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Praėjusį savaitgalį sportininkė Vilniuje laimėjo 10 km bėgimo varžybas „Bėkime su Živile Balčiūnaite“, kuriame varžėsi su beveik puse tūkstančio žmonių ir nugalėjo tarp moterų – jos laikas buvo 35 min.40 sek. Vaida aplenkė kitas grėsmingas sportininkes: olimpietę maratoninkę Remaldą Kergytę ir klaipėdietę bėgimuose patirtį sukaupusią Gytę Norgilienę. 

– Savaitgalį nugalėjote 10 km Živilės Balčiūnaitės vardo bėgime. Pati vardo savininkė nebėgo – ar tai leidžia manyti, kad pergalė nebuvo sunki?, – buvo paklausta V.Žūsinaitė.

– Niekada „nenurašau“ savo varžovių, todėl prieš bėgimą tiesiog buvau susikupusi ir žinojau, kad reikės pakovoti, juolab, kad Remalda Kergytė yra patyrusi stajerė, maratonininkė. Aišku, sau kėliau aukščiausius tikslus.

– Tai jau ne pirmas bėgimas, kuriame dalyvavote šį sezoną – gal galite išvardinti, kur ir kokias vietas užėmėte?

– Tiesą sakant, savaitgalį tai man buvo vienos iš paskutinių varžybų į sezoną. Vis dar neturėjau poilsio po vasaros sezono stadiono takelyje. Birželį dalyvavau Europos komandiniame čempionate, kuris vyko Kaune ir 3000 m kliūtiniame bei 5000 m bėgimuose užėmiau 2-ias vietas.

Vėliau „Karlstad Grand Prix“ varžybose Švedijoje pasiekiau geriausią sezono rezultatą 3000 m kliūtiniame bėgime (10 min. 2,70 sek.) ir buvau trečia. Rugpjutį dalyvavau pasaulio studentų universiadoje, kur 3000 m kliūtiniame bėgime užėmiau 8 vietą. Debiutiniame pusės maratono „DNB bėgime“ finišavau antra. Na ir dabar – „Bėkime su Živile Balčiūnaite“ bėgime nugalėjau.

– Kokios piniginių prizų sumos komerciniuose startuose? Ar žinote, kaip jos skiriasi nuo kitose šalyse vykdomų varžybų?

– Piniginiai prizai priklauso nuo varžybų rango ir sportininkų lygio, taip pat kartais ir nuo rezultato. Super žvaigždės uždirba tikrai daug, nes vien jų dalyvavimas varžybose yra didelis prestižas, na o kitiems sportininkams – kaip pavyksta. Užsienyje prizai gali svyruoti nuo kelių šimtų iki kelesdešimt tūkstančių eurų, Lietuvoje jie daug kuklesni. Tiksliai negaliu pasakyti, nes pati ne per dažniausiai dalyvauju komerciniuose startuose. 

– Kokie atstumai jums bėgti yra optimaliausi? Ar ilgesnių distancijų bėgimas padeda pasiruošti trumpesniems bėgimams manieže žiemą ir stadione vasarą?

– Kol kas mano pagrindinės distancijos yra 3000 m su kliūtimis ir 5 kilometrai – manau šiuo metu jose galiu pasiekti geriausių rezultatų. Trumpesni atstumai pakelia greitį, o ilgesni, tokie kaip 10 km ar pusė maratono – ugdo ištvermę, todėl sezono pabaigoje ar pasiruošimo periodu jie yra labai naudingi.

– Šiais metais debiutavote  ne tik pusmaratonyje, bet ir televizijoje – filmavotės „Wellwoman“ vitaminų moterims reklamoje. Ar padaugėjo žmonių dėmesio? Gatvėje atpažįsta?

– Tikrai ne. Kaip ir seniau, taip ir dabar gyvenu ramiai, niekas pirštais nebado. Atpažįsta nebent tie žmonės, kurie domisi lengvąja atletika arba patys dalyvauja įvairiose varžybose.

– Kaip leidžiate laisvalaikį, jei nebėgate: mokotės, darbuojatės?

– Prieš kelis metus baigiau vadybos ir verslo administravimo studijas Vilniaus universitete, šiuo metu studijuoju magistratūrą Mykolo Romerio universitete. Na, o laisvalaikiu mėgstu gaminti sapnų gaudykles ar tiesiog susitikti su draugais, pasivaikščioti po miestą, skaitau knygas. Apskritai, laisvo laiko mažai po sunkių treniruočių, tad kartais norisi tik lovoje gulėti.

– Kokie dar bėgimai nusimato šį rudenį? Gal jau pradėsite rengtis ateinančiam uždarų patalpų sezonui? Kokius tikslus sau keliate?

– Lapkričio 10 dieną bėgsiu pusmaratonį Lenkijoje – tai bus mano paskutinės varžybos šį sezoną. Pailsėjusi kelias savaites, pradėsiu ruoštis žiemos sezonui. Pagrindiniai tikslai, manau, bus keliami vasarai – konkrečiai,  Europos čempionatui Ciuriche. Pirmiausiai reikia įvykdyti normatyvą (9:55,00), o tada kuo sėkmingiau pasirodyti varžybose.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas