Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 31

„Esu apvogta“: lietuvės olimpinę svajonę sudaužė keistas federacijos laiškas

Olimpinės žaidynės – bene didžiausia kiekvieno sportininko svajonė. Atletai dieną ir naktį dirba dėl to, kad turėtų bent vieną šansą varžytis ir būti kartu su geriausiais pasaulyje. Ne vienas buvęs olimpietis kalba apie žaidynes, kaip apie magišką – geriausią patirtį gyvenime. Tačiau toli gražu ne kiekvienam pavyksta pasiekti šią svajonę. Vienas kontroversiškiausių pavyzdžių – Lietuvos šuolininkės į tolį Jogailės Petrokaitės istorija.

Tėčio Eugenijaus Petroko išauginta raseiniškė, kuri yra viena geriausių šuolininkių į tolį Lietuvoje, sugėrė du skaudžius smūgius. Pirmąjį – liepos 7-ąją, kuomet ryte atsibudusi 28-erių atletė pamatė, kad liko vos per vieną poziciją nuo olimpinės svajonės.

Pagal reglamentą, į Paryžių turi išvažiuoti 32 geriausiai reitinguojami šuolininkai į tolį. Paradoksalu, bet Jogailė liko 33-oje vietoje – pirma už brūkšnio. Atletė nesulaikė ašarų.

Alfredo Pliadžio nuotr./Jogailė Petrokaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Jogailė Petrokaitė

Tačiau antrasis smūgis – dar skaudesnis. Pasirodo, kad už olimpinių borto likusi J.Petrokaitė turėjo dar vieną šansą išvažiuoti į olimpiadą. To priežastis – dopingo skandalas.

Likus vos dienai iki olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos – liepos 25-ąją – žiniasklaidoje sumirgėjo pranešimai, kad 25-ąjį reitingą turėjusi Rumunijos šuolininkė į tolį Florentina Iusco buvo suspenduota dėl dopingo vartojimo ir pašalinta iš olimpiados.

„Scanpix“ nuotr./Florentina Iusco
„Scanpix“ nuotr./Florentina Iusco

Po kelių dienų apie tai sužinojusi J.Petrokaitė vėl sužibusiomis akimis dar kartą pabandė praverti olimpines duris. Rumunės diskvalifikacija reiškė, kad iš 32 šuolininkių į tolį liko 31. Pagal įprastą praktiką, tokiais atvejais dažniausiai laisva vieta atitenka pirmajam sportininkui už brūkšnio. Šiuo atveju tai – J.Petrokaitė.

Liepos 29-ąją, pirmadienį sportininkė kreipėsi į Lietuvos lengvosios atletikos federaciją bei paskambino sekretorei Nijolei Medvedevai. Lietuviai kreipėsi į Tarptautinę lengvosios atletikos federaciją (WA) ir davė užklausą dėl J.Petrokaitės įtraukimo į olimpinių dalyvių sąrašą.

Atsakymą sportininkė gavo greitai, tačiau jis reiškė dar vieną smūgį 28-erių raseiniškei. Apimta nusivylimo, J.Petrokaitė išplatino WA laišką savo „Instagram“ paskyroje ir neslėpė apmaudo.

„Dėkojame už pastabą. Atrankos į olimpines žaidynes modelis yra sudėtingas ir paaiškėjo, kad kai prieš kelias dienas (žaidynių) dalyviai buvo patvirtinti, lengvosios atletikos sektorius viršijo bendrą sportininkų kovą. Dėl ribotos vietos olimpiniame kaimelyje ir kitų išlaidų, susijusių su šia situacija, mums buvo nurodyta, kad turime padaryti viską, ką galime, kad sumažintume sportininkų skaičių Paryžiuje. Dėl to mes negalime pakeisti nė vieno sportininko, kuris pasitraukė likus kelioms dienoms iki žaidynių pradžios ir patekimas į olimpiadą užsidarė“, – rašoma WA laiške.

Išlaidos ir per mažai vietų olimpiniame kaimelyje – tokios priežastys, anot WA, neleido išvažiuoti J.Petrokaitei į olimpines žaidynes. Paaiškinimas atrodo keistai, nes Paryžiuje buvo numatytos 32 šuolininkės į tolį, o rumunę turėjusi pakeisti J.Petrokaitė neužimtų papildomos vietos. Būtų kaip ir numatyta – 32 sportininkės.

Alfredo Pliadžio nuotr./Jogailė Petrokaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Jogailė Petrokaitė

Portalas15min susisiekė su viena geriausių Lietuvos šuolininkių į tolį, kuri nevyniojo žodžių į vatą ir pakomentavo susiklosčiusią situaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas