Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grėsmė Lietuvos disko metikams – dar vienas vikingas

Pasaulio lengvosios atletikos čempionate Lietuvos disko metikai sėkmingai pasirodė disko metimų atrankos varžybose, o Mykolas Alekna jose net parodė aukščiausią rezultatą. Olimpinis čempionas Danielis Stahlis atrankoje startavo kukliau, bet nustebino kitas Švedijos atletas.
Simonas Petterssonas
Simonas Petterssonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mykolas Alekna prisistatė pasaulio lengvosios atletikos čempionato Judžine (JAV) žiūrovams įspūdingu metimu.

Kaip jau rašė 15min, 19-metis lietuvis pirmadienį nusviedė diską 68,91 m ir užfiksavo geriausią rezultatą tarp visų disko metimo atrankos varžybų dalyvių. Penktuoju rezultatu į finalą įžengė 2017 metų pasaulio Andrius Gudžius (66,60 m).

Finale, kuris vyks trečiadienį paryčiais mūsų šalies laiku, varžysis 12 disko metikų, tarp kurių po du pretendentus į medalius deleguoja ne tik Lietuva, bet ir Švedija.

Netikėtai tarp šios Skandinavijos šalies atstovų atrankoje geriau pasirodė Simonas Pettersonas, o ne pastaruosius kelerius metus disko metimo sektoriuje dominavęs Danielis Stahlis.

Po M.Aleknos ir sezono lyderio slovėno Kristjano Čeho atrankoje trečią rezultatą parodė S.Petterssonas, priminęs apie save pirmą kartą nuo Tokijo olimpinių žaidynių.

Iki jų jokių rimtų titulų nelaimėjęs S.Petterssonas pernai Japonijoje netikėtai iškovojo olimpinį sidabrą, nusileidęs tik D.Stahliui.

„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis ir Simonas Petterssonas iškovojo auksą ir sidabrą disko metimo varžybose Tokijuje.
„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis ir Simonas Petterssonas iškovojo auksą ir sidabrą disko metimo varžybose Tokijuje.

Po olimpinių žaidynių S.Petterssonas grįžo į savo tautiečio šešėlį ir šis sezonas jam klostėsi blankiai, bet pirmadienį Judžine 28 metų švedas pasiekė antrą rezultatą per savo karjerą – 68,11 m – tai beveik metru daugiau nei jo sidabrinis metimas Tokijoje.

„Pasaulio pirmenybėse 68 m įprastai būna pakankamai aukštas rezultatas, bet aš manau, kad šįkart reikės dar daugiau, suvokiant, kiek toli meta kiti“, – „Aftonbladet“ sakė S.Petterssonas.

Per devynerius metus trunkančias varžybas su D.Stahliu savo garsųjį tautietį jis aplenkė tik septintą sykį. D.Stahlis per bendrus susitikimus metė diską toliau nei S.Petterssonas 102 kartus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Simonas Petterssonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Simonas Petterssonas

„Absoliučiai nuostabu, – apie tautiečio pasirodymą sakė D.Stahlis. – Esu labai dėl jo laimingas.“

2019 metų pasaulio čempionas ir 2021 m. olimpinis čempionas pats buvo tik septintas atrankoje su 65,95 m.

Toks rezultatas net nesiekė garantuoto bilieto į finalą, kur iškart patenkama įvykdžius 66 m normatyvą atrankoje, bet tituluotas švedas dėl to nesijaudino.

Jis teigė, jog „Hayward Field“ stadionas labai tinka disko metimų varžyboms, nors atrankoje kiek palankesnes sąlygas turėjo atrankos A grupėje startavę atletai.

Tarp keturių geriausių atrankos rezultatų visi buvo iš A grupės, o B grupėje geriausiai pasirodė A.Gudžius.

„Fantastiška vieta, – apie stadioną sakė D.Stahlis. – Geriausia arena pagal sąlygas varžytis. Dabar kažkiek priešais pūtė vėjas iš kairės. Iš pradžių startavusi A grupė jautė vėją iš dešinės – tai buvo palankiausia.

Gerai, kai stadionas yra atviras iš vieno galo, o vėjas patenka į sektorių. Tikiuosi, kad bus labai tolimų metimų finale – tam yra visos galimybės.“

Dėl sau kuklesnio rezultato D.Stahlis nepergyveno.

„Šiandien tikslas buvo patekti į finalą. Buvau kiek per ramus šiandien, bet esu geros sportinės formos. Viską pamatysime po 48 valandų“, – į finalą žvelgė D.Stahlis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis

Disko metimo finalas prasidės trečiadienį 4 val. 33 min. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas