Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į Paryžių išvykusi A.Palšytė juokiasi iš spekuliacijų dėl normatyvo: „Skūra yra stora“

Trečiadienio vėlyvą popietę labiausiai patyrusi Lietuvos lengvosios atletikos komandos narė Airinė Palšytė išskrido į ketvirtąsias savo olimpines žaidynes.
Airinė Palšytė
Airinė Palšytė / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

A.Palšytė Paryžiuje bus labiausiai patyrusi Lietuvos lengvaatlečių komandos narė.

32-ejų vilnietei tai bus ketvirtasis pasirodymas svarbiausioje sporto scenoje. Tokios patirties į Prancūzijos sostinę neatsiveža nė vienas iš vienuolikos Paryžiuje startuosiantis Lietuvos lengvaatletis.

Airinė Palšytė olimpinėse žaidynėse
2012 m. Londonas 10 vieta 1.89 m
2016 m. Rio de Žaneiras 13 vieta 1.88 m
2021 m. Tokijas 28 vieta 1.86 m

„Nuotaikos puikios. Šiandien mūsų išvykimo proga pasitaisė net orai. Tikimės, kad Paryžiuje taip pat nebus audrų, turėsime tik gerą orą ir puikią nuotaiką. Patirties turiu be proto daug. Dar visai neseniai žiūrėjau vieną klipuką iš 2012-ųjų olimpinių žaidynių Londone. Mačiau save iš šono ir galvojau: ką tas vaikas ten daro? Tada supratau, kad per visus tuos metus subrendau ir užsigrūdinau. Per tą laiką patirčių ir pasiekimų buvo įvairių. Nesėkmių – taip pat. Skūra yra tikrai stora. Pasiruošusi esu tikrai gerai. Prisimenu, kad 2016-aisiais vykdama į Rio namie buvau pamiršusi savo akreditaciją. Mano tėtis turėjo lėkti per visą miestą, kad spėtų man ją perduoti dar prieš skrydį. Šiandien pirmas dalykas, kurį padariau – į kuprinę įsidėjau pasą, akreditaciją, kedukus ir trumpą aprangą. Viskas keliauja su manimi, tad net bagažui neatkeliavus, olimpiniam startui būsiu pasiruošus“, – Vilniaus oro uoste geros nuotaikos nestokojo A.Palšytė.

A.Palšytė paskutinę akimirką įskriejo į Paryžiaus olimpines žaidynes, kai prieš kelias savaites Palangos stadione įvykdė olimpinį normatyvą – 197 cm aukštį.

Vilnietė per savo karjerą yra atlikusi įspūdingesnių šuolių.

Jos pasiektas Lietuvos rekordas atvirame stadione yra 198 cm, o uždarose patalpose Airinė yra įveikusi ir 201 cm aukštį.

Pastarasis rezultatas 2017 metais Belgrade jai atnešė Europos lengvosios atletikos uždarų patalpų čempionato auksą. 2019 metais ji tokiose pirmenybėse yra laimėjusi bronzą, o atvirame stadione 2016 m. Europos čempionate Amsterdame iškovojo sidabrą.

Pastaruosius kelerius metus A.Palšytės rezultatai nebuvo tokie įspūdingi. Sportininkę persekiojo traumos, o pastaraisiais metais iki varžybų Palangoje 197 cm aukščio per varžybas ji nebuvo pasiekusi.

Šį sezoną iki tol geriausias A.Palšytės rezultatas buvo 193 cm, o šių metų Europos čempionate Romoje birželio 8 dieną jai pakluso 189 cm aukštis (trys bandymai peršokti 192 cm buvo nesėkmingi).

„Norėtųsi pagerinti Londone per pirmąją olimpiadą pasiektą rezultatą, bet sportas yra labai neprognozuojamas dalykas. Man labai juokinga, kai visi ekspertai svaičioja, kad vienas ar kitas atletas užims konkrečią vietą. Visgi tik būtent tą dieną sprendžiasi kas ir kaip. Visi sportininkai atvyksta geriausios formos, visi siekia geriausio rezultato, siekia aukščiausių sezono rezultatų, aukščiausių vietų. Ir aš būsiu viena iš jų. Ne veltui nudirbta tiek darbo. Vakar kalbėjau su psichologe ir ji man patarė prisiminti, kiek per šiuos metus padaryta tūkstančių šuolių, kiek padaryta atsispyrimų., kiek kartų buvo įveikta kartelė. Tai yra didžiulis bagažas. Čia kaip žmogus atvykęs į parduotuvę su pilna pinigine – belieka išsirinkti tik tai, ko nori. Atiduosiu visas jėgas. Važiuoju su puikia nuotaika ir, ačiū dievui, esu sveika, o tai sportininkams būna retai. Apie rezultatus kalbėsime sugrįžę, o dabar norisi visų paprašyti palaikymo“, – kalbėjo šuolininkė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Airinė Palšytė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Airinė Palšytė

Galima prisiminti, kad Airinės šuolis į Paryžiaus olimpinės žaidynes Palangoje sulaukė kai kurių specialistų spekuliatyvių abejonių, tačiau Lietuvos lengvosios atletikos federacija pateikė „World Athletic“ atsakymą, kuriame teigiama, kad jokių pretenzijų dėl rezultato validumo nėra. Tiesa, parodyti laiško turinį LLAF prezidentas Eimantas Skrabulis 15min atsisakė.

„Geriausias posakis, kai ant tavęs kas nors ką nors bando pilt, kad visa tai tau „kaip vanduo nuo žąsies“. Tai parodo, kad esi pakankamai užsigrūdinęs. Tai yra tokia situacija, kurios net neverta komentuoti. Absurdo lygio situacija. Tą rytą perskaičiusi tiesiog nusijuokiau ir ėjau daryti treniruotę, kuri pavyko labai gerai. Taigi aš džiaugiuosi, ačiū, už adrenaliną“, – kalbėjo A.Palšytė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Gabija Galvydytė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Gabija Galvydytė

Kartu su labiausiai patyrusia šalies lengvaatlete į Paryžių antradienio popietę pakilo ir tokio rango varžybų debiutantė Gabija Galvydytė.

Iš Jonavos kilusi 24-erių 800 metrų bėgikė į debiutines olimpines žaidynes pateko pagal reitingą.

Šiemet Gabija baigė studijas Oklahomos universitete.

„Kol kas jaudulio nėra, bet jaučiu, kad nuvykus į Paryžių įtampą pajausiu. Norisi patirti, kas yra olimpinės žaidynės. Norėčiau pasiekti geriausią karjeros rezultatą ir pagaliau nubėgti distanciją per greičiau nei 2 minutes. Jei tai pavyktų padaryti, galimai, jog būčiau pusfinalyje. Toks yra pirminis mano tikslas“, – pasakojo bėgikė.

Į Paryžių G.Galvydytė keliauja po varginančio sezono, tačiau tikina, kad jėgų svarbiausiam karjeros startui tikrai užteks.

„Turiu labai gerą trenerį, kuris daro viską, kad greitai bėgčiau visą sezoną kiekvienose varžybose. Mano kūnui, beje, labai patinka dalyvauti varžybose. Daug startų man tik į naudą“, – tikino sportininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas