Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Iš olimpiados nuo savų bėgusi Baltarusijos sprinterė gavo teisę varžytis pasaulio čempionate

Baltarusijos lengvaatletė Kristina Cimanouskaja išgarsėjo, kai atsisakė būti parskraidinta baltarusių sporto valdininkų per Tokijo olimpines žaidynes. Lenkijoje prieglobstį radusi bėgikė dabar sulaukė ir Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos paramos – leidimo varžytis pasaulio čempionate Budapešte šį mėnesį.
Kristina Cimanouskaja
Kristina Cimanouskaja / „Scanpix“ nuotr.

Įprastai techninė procedūra keičiant šalis lengvojoje atletikoje trunka trejus metus.

Nors praėjo dveji, Kristina Cimanouskaja jau gali atstovauti savo globėjų valstybei Lenkijai.

Sprinterė, kurios asmeninis rekordas 200 m bėgime yra 22,75 sek., tapo bene labiausiai aptarinėjama sportininke Tokijo olimpinėse žaidynėse 2021 metais.

Tada dėl nesutarimų su Baltarusijos rinktinės treneriais, reikalavusiais bėgti 4 po 400 m estafetėje, nors sportininkė šiai rungčiai nesiruošė, ji turėjo būti deportuota.

Į olimpinio kaimelio kambarį įžengęs ir atletę iš lovos išvertęs treneris liepė krautis daiktus kelionei namo, nors K.Cimanouskajos dar laukė startas jos stipriausioje 200 m rungtyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kryscina Cimanouskaja
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kryscina Cimanouskaja

Tokijo oro uoste ji pasipriešino Baltarusijos sporto valdininkų nurodymams, įtarusi, kas laukia jos grįžus namo. Anot propagandinės Baltarusijos spaudos, lengvaatletė turėjo sugrįžti dėl gydytojo patarimo, esą atsižvelgus į tuo metų 24 metų sportininkės „emocinę ir psichologinę būseną“.

Nuvežta į oro uostą ji kreipėsi į Japonijos policiją, o pareigūnai padėjo pabėgėlei.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kryscina Cimanouskaja
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kryscina Cimanouskaja

Dabar 26-erių baltarusė gyvena ir sportuoja Lenkijoje. Ten ji įsikūrė drauge su savo vyru bei stengiasi pritapti bendruomenėje – K.Cimanouskaja pati treniruoja kitus ir jau turi trylikos asmenų grupę, kuri vis auga.

Ji nepalaiko ryšių su kitas Baltarusijos lengvaatlečiais, „The Guardian“ pasakojusi, kad dauguma jų nusisuko nuo jos po skandalo Tokijo žaidynėse, o vienintelio ją palaikiusio komandos žmogaus net negali įvardinti, kad nesukeltų rūpesčių.

K.Cimanouskaja jau daugiau nei dvejus metus nesimatė su tėvais. Nors palaiko ryšį internetu, pasimatyti nepavyksta. Buvo minčių susitikti per tėvų atostogas Turkijoje, bet šie yra sekami ir teisės iškeliauti negavo.

Šią savaitę ji gavo Tarptautinės lengvosios atletikos patvirtinimą, kad jai pritaikoma išimtis ir ji gali varžytis šių metų pasaulio čempionate Budapešte.

Tiesa, nėra galutinai aišku, ar K.Cimanouskaja tikrai varžysis Vengrijos sostinėje.

„Aš esu labai laiminga, bet keistas jausmas, kad įvyko taip greitai“, – instagrame parašė bėgikė.

„Scanpix“ nuotr./Kristina Cimanouskaja
„Scanpix“ nuotr./Kristina Cimanouskaja

Būdama 26-erių ji tikisi, kad geriausi sportiniai metai jos dar laukia prieš akis, o Lenkijoje ji bet kuriuo atveju turi geresnes galimybes varžytis.

„Aš įsitikinusi, kad mano karjera būtų baigta, jei būčiau likusi Baltarusijoje, – „The Guardian" sakė ji. – Ten dabar nėra normalių varžybų.“

Pasaulio lengvosios atletikos čempionate šį mėnesį Rusijos ir Baltarusijos sportininkai nesivaržys.

Dėl karo Ukrainoje Tarptautinė lengvosios atletikos federacija toliau laikosi nutarimo neleisti tarptautinėse varžybose startuoti šalių-agresorių atstovams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius