Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispanų bėgikė po širdį veriančios medalio netekties: „Buvau diskvalifikuota, nes pasielgiau žmogiškai“

Parolimpinė maratono bėgikė Elena Congost buvo diskvalifikuota ir neteko bronzos medalio, nes pažeidė varžybų taisykles likus vos keliems metrams iki finišo. Sportininkė paleido virvę, norėdama padėti suklupusiam savo vedliui, ir teisėjai tai traktavo kaip taisyklių pažeidimą. „Tai nesąžininga ir nerealu“, – suglumusi situaciją komentavo E.Congost. Šiame bėgime dalyvavo ir Lietuvos maratonininkė Aušra Garunkšnytė.
Ispanijos maratonininkė Elena Congost ir jos vedlys Mia Carol
Ispanijos maratonininkė Elena Congost ir jos vedlys Mia Carol / „Scanpix“ nuotr.

„Noriu, kad visi žinotų, jog buvau diskvalifikuota ne dėl to, kad sukčiavau, o dėl to, kad pasielgiau žmogiškai“, – ispanų žiniasklaidai kalbėjo E.Congost.

36-erių E. Congost finišavo trečia, užfiksavusi asmeninį rekordą (3 val. 00 min. 48 sek.), tačiau rezultatas liks neįskaitytas. Prieš pat finišą jos vedlys pakirstas mėšlungio suklupo, o E.Congost, norėdama jam pagelbėti, akimirkai paleido juos jungusią virvelę.

Pagal taisykles, visi T12 kategorijos maratono bėgikai turi būti sujungti su savo vedliu virve, ir sportininkams gresia diskvalifikacija, jei šis reikalavimas yra pažeidžiamas.

Nors E.Congost virvelę paleido vos akimirkai, teisėjai tai traktavo kaip pažeidimą. Taip ispanės pelnytas bronzos medalis atiteko Japonijos bėgikei Misato Michishitai.

Lietuvė A. Garunkšnytė ir jos vedlys Linas Mikalainis finišo liniją kirto aštunti, tačiau netrukus buvo kilstelti į šeštą vietą. Mat diskvalifikuota buvo ne tik E.Congost, bet ir kinė Shanshan He, kurios vedlys kirto finišo liniją prieš ją, taip pat pažeisdamas taisykles.

„Scanpix“ nuotr./Ispanijos maratonininkė Elena Congost ir jos vedlys Mia Carol
„Scanpix“ nuotr./Ispanijos maratonininkė Elena Congost ir jos vedlys Mia Carol

„Buvau diskvalifikuota nes paralimpinėse žaidynėse pasielgiau žmogiškai. Dėl to instinkto, kuris pasireiškia, kai kas nors krenta. Už tai, kad stengiausi padėti“, – pro ašaras kalbėjo E.Congost.

„Esu sugniuždyta. Turėjau medalį. Labai didžiavausi, o galiausiai mane diskvalifikuoja, nes likus keliems metrams iki finišo paleidžiu virvutę, nes šalia manęs esantis žmogus krenta veidu žemyn. Vėl griebiu virvę ir mes kertame finišo liniją. Kita sportininkė atsiliko daugiau nei trimis minutėmis. Tai refleksinis bet kurio žmogaus veiksmas – griebti šalia krentantį žmogų. Mes neįgijome jokio pranašumo čia“.

„Štai ir viskas. Nėra kelio atgal. Nesuprantu, kodėl niekas negali į tai pažiūrėti sveiku protu ir suprasti situaciją. Tai nebuvo sukčiavimas. Man tai atrodo nesąžininga ir nerealu. Aš likau be nieko“, – guodėsi sportininkė, kuri 2016 m. Rio de Žaneire iškovojo auksą maratone ir sidabrą 1500 m bėgime 2012 m. Londone.

„Scanpix“ nuotr./Ispanijos maratonininkė Elena Congost ir jos vedlys Mia Carol
„Scanpix“ nuotr./Ispanijos maratonininkė Elena Congost ir jos vedlys Mia Carol
Vytauto Dranginio nuotr./Ispanijos maratonininkė Elena Congost ir jos vedlys Mia Carol
Vytauto Dranginio nuotr./Ispanijos maratonininkė Elena Congost ir jos vedlys Mia Carol

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?