Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Kaip lietus keistų disko metimo finalą? „Ir M.Aleknai, ir A.Gudžiui tai – nepalanku“

Europos lengvosios atletikos čempionatas artėja prie kulminacijos. Penktadienio vakarą olimpiniame stadione Miunchene vyks didžiausias viltis mums keliantis vyrų disko metimo finalas.
Mykolas Alekna, Romas Ubartas ir Andrius Gudžius
Mykolas Alekna, Romas Ubartas ir Andrius Gudžius / Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr.

Tarp pretendentų į medalius bus net du lietuviai – ką tik planetos pirmenybėse drauge ant prizininkų pakylos lipę Mykolas Alekna bei Andrius Gudžius. Lietuvos laiku finalas vyks 21:20 val.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna (kairėje) ir Andrius Gudžius (dešinėje) pasaulio čempionate
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna (kairėje) ir Andrius Gudžius (dešinėje) pasaulio čempionate

Atrodo, kad dėl šio vakaro pasistengs ir gamta. Sinoptikai visą savaitę žadėjo šimtaprocentinį lietų. Ir netgi stiprų. Tačiau dabar jau sako, kad debesys prie olimpinio stadiono Miunchene turėtų vėluoti ir atslinkti ne tokie pritvinkę. Bent pirmuosius du metimus atletai turėtų atlikti sausi.

Vėliau atslinkęs lietus, ypač – stipresnis, galėtų gerokai sumaišyti kortas, sako olimpinis ir Europos čempionas Romas Ubartas.

LTOK nuotr./Romas Ubartas – Barselonos olimpiados čempionas
LTOK nuotr./Romas Ubartas – Barselonos olimpiados čempionas

„Tokioje techninėje sporto šakoje, kaip disko metimas, lietus, aišku, niekada nėra gerai. Ypač tiems sportininkams, kurie mėgsta suktis labai greitai. Abu mūsiškiai – ir Andrius, ir Mykolas – kaip tik ir yra greito sukimo meistrai. Jiems lietus nebūtų palankus“, – telefonu iš Lietuvos komentavo 62-ejų disko metimo legenda.

„Man yra buvę atvejų, kad dėl stipraus lietaus varžybas nutraukia ir pratęsia vėliau. Matysime, gal labai stipriai šįvakar nelis“, – vylėsi R.Ubartas.

„Per lietų svarbu ne tik technika, bet ir psichologija. Lietus vis tiek šiek tiek išmuša iš vėžių, iš įprastų sąlygų. Aišku, tokio rango varžybose visi yra visko matę ir visiems sąlygos bus vienodos. Nesvarbu, ar liūtis, ar kruša, ar audra. Reikia apie tai negalvoti“, – patarė buvęs disko metikas.

Dokadro nuotr./Romas Ubartas ir Mykolas Alekna
Dokadro nuotr./Romas Ubartas ir Mykolas Alekna

Pagal sukauptą patirtį, 31-erių A.Gudžius – vienas lyderių. Europos čempiono titulą ginsiantis lietuvis bus antras vyriausias finalo dalyvis. 19-metis M.Alekna, priešingai – pats jauniausias.

„Taip, bet Mykolas turi tokią nervų sistemą, kuri mane iki šiol stebina. Tokio amžiaus vaikinas, o nervai – tarsi geležiniai. Kiek mačiau, kol kas jo niekas nesugebėjo išmušti – nei priešininkai, nei oras, nei kažkokie kiti aplinkos dirgikliai. Jis tvirtai eina į sektorių ir daro savo darbą. Jam net aiškinti nereikia, jis žino, ką reikia daryti“, – žavėjosi pirmasis Nepriklausomos Lietuvos olimpinis čempionas.

„Kitiems metikams, kurie meta labiau iš jėgos, lietus – mažesnė bėda. Jie ne taip greitai sukasi, tad turi mažiau šansų paslysti.

Kita vertus, manau, kad sektorius Miunchene yra labai geras. Juk Vokietija – metikų šalis, tad viskas turėtų būti padaryta taip, kad tiktų ir per lietų, ir tada, kai sausa. Aišku, jeigu labai lis, tai ir diskas bus šlapias, bet jei tik truputį palynos – tada nieko tokio“, – pažymėjo R.Ubartas.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Andrius Gudžius
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Andrius Gudžius

Trečiadienį vykusioje kvalifikacijoje A.Gudžius užfiksavo antrą geriausią rezultatą – 66,70 m, ir jau po pirmo švysnio galėjo ruoštis finalui. M.Aleknai prireikė visų trijų bandymų, o geriausias, trečiasis – 65,48 m, tarp visų atrankos dalyvių buvo ketvirtas.

„Kvalifikacija parodė, kad Andrius išlaikė labai aukštą sportinę formą, nors nuo pasaulio čempionato praėjo mėnuo.

Mykolas gal truputį nebuvo nusiteikęs? O galbūt tokia jo taktika – išbandyti visus tris metimus? Aišku, visada bandai patekti jau pirmu bandymu. Būna, kad nepavyksta. Mykolas numetė trečiu, beveik tiek, kiek reikėjo (66 m). Tai parodo, kad ir jo sportinė forma nėra bloga. Bus įdomu“, – komentavo 1992-ųjų Barselonos olimpinis čempionas.

Jį ypač pradžiugino vaizdas, matytas praėjusį mėnesį planetos pirmenybėse, kai medalius atsiėmė abu lietuviai – M.Alekna Judžine suspindo sidabru, o A.Gudžius – bronza.

Alfredo Pliadžio nuotr./Romas Ubartas
Alfredo Pliadžio nuotr./Romas Ubartas

Dviejų disko metikų ant vieno pakylos istoriją pradėjo būtent R.Ubartas, 1986-aisiais kitame Vokietijos mieste Štutgarte laimėjęs Europos čempionato auksą, o iš kairės apkabinti galėjęs Vaclovą Kidyką, dabartinį A.Gudžiaus trenerį.

„Labai norėtųsi, kad istorija dar sykį pasikartotų. Ir dabar pamenu, kaip mes smagiai dviese su Vaciu lipome ant pakylos. Abu iš mažos šalies, buvo super atmosfera. Būtų fantastika, jeigu Mykolui ir Andriui pavyktų pakartoti tai, ką jie padarė pasaulio čempionate“, – linkėjo R.Ubartas.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Mykolas Alekna ir Kristjanas Čehas
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Mykolas Alekna ir Kristjanas Čehas

Iš šilto, ir šalto disko metiko sektoriuje per karjerą matęs R.Ubartas ragino iš anksto pirmos vietos neatiduoti ir šiemet dominuojančiam 23-ejų slovėnui Kristjanui Čehui, atrankoje jau pirmuoju metimu pagerinusiam Europos čempionatų rekordą (69,06 m).

„Tada 1986-aisiais labai stiprus buvo Jürgenas Schultas, tais metais pasiekęs ir pasaulio rekordą (gyvuojantį iki šiol – 74,08 m, – past.). Galvojome, kad bus reikalų su juo. Bet prasidėjo finalas ir žiūrime, kad Jürgenas ėmė strigti, pakeitė techniką, pradėjo mėtyti su persukimu. Supratome, kad galime su juo kovoti“, – prisiminė 1986-ųjų Europos čempionas.

Planetos rekordininkas J.Schultas tuomet liko tik septintas, beveik dešimt metrų toliau nuo geriausio savo rezultato (64,38 m).

„Scanpix“ nuotr./Jurgenas Schultas
„Scanpix“ nuotr./Jurgenas Schultas

„Finalas yra finalas. Kad ir kokius aukštus rezultatus rodai, finale gali nutikti visko. Gal bus ne tavo diena? Gal koks dirgiklis? Ir viskas – minus penki metrai. Aišku, K.Čehas atrodo tvirtas vyras, labai pastovus, šiemet beveik visą laiką meta daugiau nei 70 metrų.

Kad ir kaip būtų, mano galva, jis ir Mykolas turėtų dominuoti disko metimo sektoriuje, ko gero, artimiausius dešimt metų“, – pridūrė R.Ubartas, finale abiem lietuviams palinkėjęs sėkmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius