Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kepurę prieš varžovus kėlęs A.Gudžius: „Man jau sunku su jais draskytis“

Vyriausias disko metimo finalo dalyvis 32-ejų Andrius Gudžius penktajame savo pasaulio čempionate užėmė 6 vietą.

Geriausiu antruoju metimu diskas Budapešto stadione nuskriejo 66,16 metro.

Pirmuoju bandymu Vaclovo Kidyko auklėtinio paleistas įrankis lėkė 65,95 m, trečiasis ir ketvirtasis liko neįskaityti, o paskutiniais dviem pagerinti rezultato nepavyko – 63,98 ir 66,13 m.

Bet Lietuva be medalio neliko. Mykolas Alekna metė 68,85 m ir pasipuošė bronza.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna

Pasaulio čempiono titulą išplėšė švedas Danielis Stahlis (71,46 m), paskutiniu metimu pagerindamas ir pasaulio čempionatų rekordą. Prieš tai trumpai pirmavusiam slovėnui Kristjanui Čehui (70,02 m) teko tenkintis sidabru.

„Įspūdingas finalas. Istoriniai rezultatai. Asmeniškai? Porą metrų toliau norėjau numesti“, – atviravo 32-ejų A.Gudžius, dalyvavęs jau penktajame savo pasaulio čempionato finale.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kristjanas Čehas, Danielis Stahlis ir Mykolas Alekna
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kristjanas Čehas, Danielis Stahlis ir Mykolas Alekna

Atrankoje šeštadienį A.Gudžiaus rezultatas buvo šeštas (65,50 m).

„Ketvirtuoju metimu norėjau mesti maksimaliai. Atiduoti viską, ką turiu. Bet labai šlykščiai paslydau. Kirkšnis truputį sukirbo... Bandžiau dar šeštuoju, bet reikėjo mesti daugiau nei 69 metrus, kad iškovočiau medalį. Ir spaudimas, ir suvokimas, kad reikia daryti asmeninį rekordą...

Pabandžiau 90 proc., kiek turėjau. Kad ir sektoriuje išstovėčiau, ir rezultatą užfiksuočiau. Tikėjausi, kad lėks toliau pagal tai, kiek jėgos įdėjau, kaip jaučiau diską, bet, matyt, nuovargis, karštis tuos metrus atiminėja“, – svarstė Lietuvos disko metimo galiūnas.

nuotr. Alfredo Pliadžio/Andrius Gudžius
nuotr. Alfredo Pliadžio/Andrius Gudžius

„Tai, ką parodė vyrai prie tokių sąlygų – keliu kepurę ir žemai lenkiuosi. Šaunuoliai. Labai džiaugiuosi dėl Mykolo. Labai smagu, kad į Lietuvą važiuos bent vienas medalis. Dar tikiuosi, kad mūsų ieties metikai priartės prie medalių. Labai džiaugiuosi, kad net ir man taip kukliai pasirodžius, yra kas parveža medalį“, – geros nuotaikos nestokojo A.Gudžius.

„Būčiau metęs 68 metrus, būčiau likęs patenkintas ir be medalio. Su solidžiu rezultatu. Namie mečiau virš 70 metrų. Aišku, optimaliomis sąlygomis, savo namų kieme ir tada, kai jaučiausi geriausiai. Manau, tikrai galėjau mesti 68 m. Buvau tam pasiruošęs. Kaip jau sakiau, pirmais metimais po truputį gerinau rezultatą, atrodo, artėjau prie tų 68 metrų, bet... durnas paslydimas. Atsirado ir psichologinė baimė, ir lengvas fizinis skausmelis. Ačiū Dievui, be traumų. Šešta vieta, manau, tikrai nedaro gėdos Lietuvai. Lietuvos vardas tikrai skambės per pasaulį. Aišku, labiau dėl Mykolo, bet džiaugiuosi ir aš prisidėjęs“, – tęsė disko metikas, jau turintis bilietą ir į kitų metų Paryžiaus olimpiadą.

nuotr. Alfredo Pliadžio/Andrius Gudžius ir pasaulio čempionato medaliai
nuotr. Alfredo Pliadžio/Andrius Gudžius ir pasaulio čempionato medaliai

„Tikrai buvo gera dalyvauti tokiame finale. Istoriniame. Problemytė ta, kad man jau sunku ten su jais draskytis. Varžybose numesti 70 metrų man dar nėra pavykę, o tokiose sąlygose mesti tiek, kiek metė jie – tai yra kosmosas“, – pasaulio čempionato nugalėtojus gyrė A.Gudžius.

„Manau, kad pabaigoje Kristjanas tiesiog atsipalaidavo, o tiek mesti jis yra pasiruošęs. Buvo saugus, nes jau turėjo medalį kišenėje. Metė maksimaliai. O Danielis buvo alkanas. Labai gerai pasiruošęs ir labai susikaupęs. Visas stadionas skandavo Kristjano vardą, buvo tiek daug jo sirgalių, o Danielis prie tokio spaudimo sugebėjo numesti pasaulio čempionatų rekordą... Visiškai be jokio vėjo, sudėtingose sąlygose ir sudėtingame sektoriuje... Sunkiai įsivaizduoju, ką šis vyras yra pajėgus padaryti“, – pasaulio čempionu žavėjosi lietuvis.

nuotr. Alfredo Pliadžio/Danielis Stahlis švenčia auksą
nuotr. Alfredo Pliadžio/Danielis Stahlis švenčia auksą

Oficialiai geriausias A.Gudžiaus šio sezono rezultatas – 67,66 m.

Tiesa, balandį jis metė ir 69,35 m, bet šis įspūdingas svydis į tarptautinę statistiką nepateko, nes varžybos Kaune neatitiko visų reikalavimų.

Šilto ir šalto per karjerą matęs lietuvis gali pasigirti įspūdinga titulų kolekcija – 2017-aisiais Londone jis tapo pasaulio čempionu, o pernai planetos pirmenybėse ant nugalėtojų pakylos lipo drauge su jaunuoju Mykolu Alekna. Andriui tuomet atiteko bronza, Mykolui – sidabras.

A.Gudžius pasaulio čempionatuose

  • 2015 m. Pekinas (Kinija) – 14 vieta (62,22 m)
  • 2017 m. Londonas (Didžioji Britanija) – auksas (69,21 m)
  • 2019 m. Doha (Kataras) – 12 vieta (61,55 m)
  • 2022 m. Judžinas (JAV) – bronza (67,55 m)

Iš Padauguvos kaimo, Kauno rajono, kilęs disko metimo galiūnas taip pat yra tapęs ir pasaulio jaunimo čempionu (2010 m.), laimėjęs auksą Europos pirmenybėse (2018 m.) ir prestižinėje „Deimantinėje“ lygoje.

Geriausias A.Gudžiaus karjeros metimas – 69,59 m, atliktas 2018 m.

Visus lietuvių starto laikus, dalyvius ir lūkesčius Budapešte rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius