Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lengvaatlečiai pradeda Paryžiaus olimpinių žaidynių kelialapių medžioklę

Šiandien, liepos 1 dieną, daugumoje lengvosios atletikos rungčių, atsidaro kvalifikacijos sistema į 2024 metais liepos 26 – rugpjūčio 11 dienomis Paryžiuje (Prancūzija) vyksiančias vasaros olimpines žaidynes.
Mykolas Alekna ir treneris Mantas Jusis
Mykolas Alekna ir treneris Mantas Jusis / Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr.

Tiesa, maratone jau įskaitomi rezultatai pasiekti nuo 2022 metų lapkričio 1 d., o 10000 m bėgime, daugiakovėse, sportiniame ėjime ir estafetėse – nuo 2023 m. sausio 1 d.

Kvalifikacijos principas – 50 proc. vietų skirti sportininkams, kurie įvykdys kvalifikacinius normatyvus, o likusius 50 proc. vietų užims aukščiausias pozicijas pasaulio reitinge turėsiantys atletai. Iš viso olimpinėse žaidynėse varžysis 1810 lengvaatlečių, t.y. po 905 vyrus ir moteris. Visi jie dalyvaus 23-ose individualiose ir dvejose mišriose rungtyse – estafetėje 4×400 m ir 35 km sportinio ėjimo komandinėse varžybose.

Ne paslaptis, jog kiekvieną olimpiadą normatyvai yra keliami (pavyzdžiui, vyrų disko metimo rungtyje 2016 metais Rio normatyvas buvo 65 m, 2020 metais Tokijuje 66 m, o 2024 metais Paryžiuje – 67.20 m), todėl šiuo keliu prasibrauti į Paryžiaus olimpines žaidynes sportininkams bus nemenkas iššūkis. Juolab, kad dauguma normatyvų yra aukštesni už Lietuvos rekordus.

Be to, dėl olimpinių žaidynių ažiotažo, normatyvai į šias varžybas yra didesni nei lengvosios atletikos Europos ar pasaulio čempionatų. Įdomu, jog norint įvykdyti 10000 m bėgimo rungties olimpinį normatyvą (lygiai 27 minutės), reikia viena sekunde bėgti greičiau nei 2008 metais pasiektas šios rungties olimpinis rekordas (27 min. 1 sek.).

Kvalifikacijos sistema į Paryžiaus olimpines žaidynes užsidarys 2024 metų birželio 30 d., maratono rungtyje – balandžio 30 d.

2021 metais vykusioje Tokijo (Japonija) vasaros olimpinėse žaidynėse dalyvavo 11 Lietuvos lengvaatlečių, o 2016 metų Rio (Brazilija) žaidynėse – 16.

Pirmieji olimpinių kelialapių jau liepos 2 d. Stokholme (Švedija) vyksiančiame Deimantinės lygos etape sieks disko metikai – Mykolas Alekna bei Andrius Gudžius. Sekmadienį World Athletics kontinentinio turo varžybose Šveicarijoje bei Estijoje startuos dar keletas Lietuvos lengvaatlečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius