Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunoji supertalentė nustebino ir Lietuvos atletę: „Įspūdinga“

Italijos lengvaatletė Larissa Iapichino pasiekė antrą šuolių į tolį rezultatą pasaulyje šį sezoną. O jai tik suėjo 18 metų.
Larrisa Iapichino (kairėje) šuolis sužavėjo Dianą Zagainovą.
Larrisa Iapichino (kairėje) šuolis sužavėjo Dianą Zagainovą. / „Scanpix“ nuotr.

Jai buvo vos 17 metų, kai pasiekė naują Italijos jaunimo (iki 23 metų) rekordą, nuskriejusi 6,80 m praėjusią savaitę.

Po poros dienų, praėjusį savaitgalį, jai suėjo 18 metų.

Daug lengvosios atletikos specialistų tiki, kad Larissa Iapichino yra ryškiausia šuolių į tolį talentė nuo Heike Drechsler laikų.

Šiai legendinei buvusios Rytų Vokietijos sportininkei iki šiol priklauso visi jaunimo grupių pasaulio rekordai. Vokietė šoko 7,40 m dar būdama 19-os metų, o toliausiai yra nuskriejusi 7,48 m.

Visiems žinoma, jog tais laikais Rytų Vokietijos sporto sistemą gaubė dopingo paslaptys. H.Drechsler, tapusi dusyk olimpine čempione jau atstovaujant vieningai Vokietijai 1992 ir 2000 metais, visus dopingo testus praėjo, bet yra pripažinusi, jog jaunystėje vartojo nežinomas jai medžiagas, kurias skirdavo sporto medikai.

Pasaulio rekordas – 7,52 m irgi buvo pasiektas seniai – 1988 metais tai padarė TSRS rinktinei atstovavusi Galina Čistjakova.

„Scanpix“ nuotr./Heike Drechsler
„Scanpix“ nuotr./Heike Drechsler

L.Iapichino užaugo kitais laikais.

Tačiau lengvosios atletikos pasaulyje gerai žinoma jos mama.

„Jos mama buvo labai gera šuolininkė į tolį. Ji ir treniruoja dabar. Larrisa Iapichino net šoka labai panašiai kaip mama, – apie Italijos talentę sakė viena geriausių Lietuvos lengvaatlečių Diana Zagainova. – Kai mama tiek pasiekusi, be abejo, tai turėjo didelės reikšmės. Aišku, ir pati mergaitė talentinga.“

L.Iapichino motina yra Fiona May, buvusi dusyk pasaulio šuolių į tolį čempionė (1995 ir 2001 metais) ir dusyk olimpinė vicečempionė (1996 ir 2000 m.).

L.Iapichino pastebėta dar pernai, kai iškovojo Europos jaunimo pirmenybių auksą praėjus trims dienoms nuo savo 17-ojo gimtadienio.

Per metus ji pagerino savo asmeninį rekordą 16 cm, o 6,80 m yra tik vienu centimetru prastesnis rezultatas nuo šio sezono geriausio rezultato, kurį yra užfiksavusi Švedijos atletė Khadi Sagnia.

„Kaip tik peržiūrėjau jos šuolį – įspūdinga. 6.80 m išskirtiniu lengvumu, taip paprastai iš pirmo žvilgsnio“, – italei komplimentų skyrė D.Zagainova, pati šią savaitę išbandžiusi šuolių į tolį rungtį, nors įprastai šoka trišuolį.

Tuo metu L.Iapichino nustebo dėl savo rekordo.

„Nesijaučiau, kad tai būtų tobulas šuolis. Buvo šokas, kai išgirdau plojimus ir pamačiau, kad nušokau tikrai toli, – Europos lengvosios atletikos federacijos puslapiui sakė Italijos atletė. – Esu laiminga, bet dar daug dalykų reikia taisyti.“

L.Iapichino galėtų pretenduoti į olimpinį medalį kitų metų žaidynėse Tokijuje, bet vertinant šio sezono geriausius rezultatus nereikia pamiršti, kad varžybos dar tik prasideda po pandemijos. Nė viena iš pernai per 7 m šokusių moterų – vokietė Maialika Mihambo, Ese Bruke iš Nigerijos ir amerikietė Britney Reese – dar nestartavo.

Legendinio olimpinio atleto Carlo Lewiso treniruojama M.Mihambo buvo nenugalima pernai, kai laimėjo pasaulio čempionato auksą geriausiu sezono rezultatu – 7,30.

„Scanpix“ nuotr./Malaika Mihambo
„Scanpix“ nuotr./Malaika Mihambo

Be to, aukšti rezultatai jaunystėje negarantuoja stabilių rezultatų elitiniame lygyje.

„Iapichino pasiekė aukštą rezultatą, tiek šokama elitinėse varžybose. Bet buvo ir rusė Darja Klišina, kuri jaunimo varžybose nušoko toliau nei 7 metrai (2010 metais būdama 19-os D.Klišina nušoko 7,03 m). Tada visi kalbėjo, kad tai fenomenas, iki šiol vienas geriausių rezultatų jaunimo istorijoje.

„Scanpix“ nuotr./Darija Klišina
„Scanpix“ nuotr./Darija Klišina

Bet nušokusi 7,05 cm ji paskui nebepagerino savo asmeninio rekordo, nors jai dabar 29-eri, – nuo 2014 metų medalio svarbiausiose varžybose nelaiminčią atletę, startuojančią po neutralia vėliava, prisiminė D.Zagainova. – Niekada negali žinoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas