Sportas gyvai

Lietuvos lengvosios atletikos čempionate pergales skynė olimpiečiai

Šeštadienį Palangos stadione vyko antra Lietuvos lengvosios atletikos čempionato diena, kurią paaiškėjo dar 12 šalies čempionų. Paskutinę galimybę įvykdyti Paryžiaus olimpinių žaidynių normatyvą bei gauti reitingo taškų turintys lengvaatlečiai kovojo ir dėl medalių. Geriausiai šalies čempionate sekėsi kelialapį į Paryžių jau turintiems Edžiui Matusevičiui bei Ievai Gumbs ir kitiems olimpinių žaidynių kandidatams.
Edis Matusevičius
Edis Matusevičius / Alfredo Pliadžio nuotr.

Antrųjų olimpinių žaidynių belaukiantis E. Matusevičius pateisino ieties metimo rungties favorito statusą. Visose varžybose šiemet virš 80 metrų įrankį metantis Lietuvos rekordininkas šįkart po 5 metimų fiksavo 79.16 m rezultatą, o paskutiniu bandymu ietis skriejo net 85.18 m. Jau 9-ą Lietuvos čempionatą laimėjęs E. Matusevičius artimiausią varžovą aplenkė daugiau nei 17 metrų.

„Paskutiniam metimui išėjo susikaupti, bet kitiems kažkaip sunkiai. Pritrūko konkurencijos gal, bet rezultatas geras. Prieš paskutinį bandymą galvojau, ką galiu padaryti geriau, ir ta ietis nuskrido toliau. Palangoje labai smagu dalyvauti, visada būna geras oras ir žiūrovų palaikymas visada užveda“, – po rungties kalbėjo lengvaatletis.

Šiemet E. Matusevičius ne tik įvykdė olimpinių žaidynių normatyvą, bet ir užėmė ketvirtą vietą Europos čempionate. Dabar sportininko lauks pasiruošimo stovykla ir varžybos „Deimantinės lygos“ etape Paryžiuje (liepos 7 d.).

„Sezonas labai geras, visur metu virš 80 metrų. Jaučiuosi gerai, stabiliai ir esu sveikas. Dabar liksiu Palangoje ir turėsiu dar 2 startus iki olimpinių žaidynių“, – apie artimiausius planus pasakojo ieties metikas.

800 m rungties čempione penktą kartą iš eilės tapo Gabija Galvydytė. Pastaroji distanciją įveikė per 2 min. 01,68 sek. ir nepaliko vilčių konkurentėms. Vidutinių nuotolių bėgikė kovoja dėl vietos olimpinėse žaidynėse, o šis rezultatas turėtų reitingų lentelėje ją pakylėti aukštyn. Iki Lietuvos čempionato G. Galvydytė reitinguose žengė 46-oje pozicijoje, o į Paryžių keliaus 48-ios bėgikės.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Gabija Galvydytė
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Gabija Galvydytė

„Rezultatas tikrai įeis į olimpinį reitingą ir tikiuosi jo užteks. Būtų smagu bėgti su kažkuo ir konkuruoti, nes forma gera ir jaučiuosi puikiai. Šiandien Modesta Justė Morauskaitė labai padėjo psichologiškai, nes be jos rezultatas galėjo būti lėtesnis ir bėgti galėjo būti sunkiau“, – po finišo pozityvu tryško ir kolegei už pagalbą dėkojo G. Galvydytė.

Debiutuoti olimpinėse žaidynėse siekianti lengvaatletė žiemą pagerino Lietuvos 800 m uždarų patalpų rekordą (2 min. 01,07 sek.), o šį mėnesį NCAA čempionate užėmė trečią vietą ir laimėjo bronzos medalį.

„Visiškai nėra spaudimo, su treneriu kalbėjome, kad man tik 24 metai. Jeigu pavyks patekti – smagu, bet dar bus olimpinių žaidynių ateityje. Sezoną vertinu labai gerai, nors ir nebuvo tokių varžybų, kad bėgčiau rezultatui. Tikiuosi pavyks šį sezoną dar greičiau bėgti, greičiau nei per 2 minutes“, – mintimis dalinosi Lietuvos čempionė.

Devintą kartą paeiliui Lietuvos čempione tapo Liveta Jasiūnaitė, kurios ietis skriejo 59.35 m. Starto antrose olimpinėse žaidynėse siekianti šalies rekordininkė sutvirtino savo pozicijas reitingų sistemoje, o apie dalyvavimą Paryžiuje, kaip ir kiti lengvaatlečiai, oficialiai sužinos liepos pradžioje. Dėl kelialapio į olimpines žaidynes kovojantis Edgaras Benkunskas pagerino Lietuvos čempionatų rekordą, kai dešimtkovėje surinko 8065 taškus.

800 m nuotolyje trečius metus paeiliui triumfavo Simas Bertašius (1 min. 51,42 sek.), 5000 m distancijoje aukso medalius iškovojo Karolina Bliujūtė (17 min. 17,36 sek.) ir Giedrius Valinčius (14 min. 53,05 sek.). Rutulio stūmimo rungtyje čempionais tapo Simonas Bakanas (17.40 m) ir starto olimpinėse žaidynėse laukianti Ieva Gumbs (15.95 m). Šuolio į tolį rungtyje 6-ą aukso medalį laimėjo vilčių olimpinėse žaidynėse startuoti neprarandanti Jogailė Petrokaitė (6.48 m).

4x100 m estafetėje aukso medalius iškovojo vyrų (Adas Dambrauskas, Kristupas Seikauskas, Aistis Manton, Gediminas Truskauskas – 40,59 sek.) ir moterų (Andrė Ožechauskaitė, Modesta Justė Morauskaitė, Eva Misiūnaitė, Lukrecija Sabaitytė – 44,41 sek.) Lietuvos rinktinės.

Septynkovėje po pirmos dienos pirmauja Beatričė Juškevičiūtė (3665 taškai), o 200 m atrankos bėgimuose Martynas Kolupaila pagerino Lietuvos 15-mečių rekordą (22,15 sek.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius