Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas Usainas Boltas? 16-metis vaikis šokiruoja lengvosios atletikos pasaulį

Lengvoji atletika turi savo naują dievaitį? 16-metis Sasha Zhoya laikomas didžiausiu talentu nuo tada, kai iš sporto pasitraukė garsusis Jamaikos sprinteris Usainas Boltas.
Lengvosios atletikos talentas Sasha Zhoya garsėja universalumu.
Lengvosios atletikos talentas Sasha Zhoya garsėja universalumu.

Daug lengvosios atletikos specialistų tiki, kad Sasha Zhoya yra didžiausias lengvosios atletikos talentas šiuo metu. O galbūt ir per visą sporto istoriją.

Universalusis atletas šį sezoną jau pasiekė pasaulio 16-mečių rekordus – ir šuolių į aukštį su kartimi, ir 110 m bėgimo per barjerus.

Jis laimėjo Australijos pirmenybėse, nors rungėsi su dvejais metais vyresniais varžovais. Jo rezultatai – įspūdingi.

110 m per barjerus S.Zhoya nulėkė per 13,05 sek. - tai naujas Australijos vyrų rekordas.

Po keturių dienų jis vėl nustebino visus, perskridęs 5,56 cm aukščio kartelę, pagerinęs neoficialų savo amžiaus grupės Armando Duplanti rekordą.

S.Zhoya nugalėjo ir 200 m bėgimo Australijos 18-mečių pirmenybėse, distanciją įveikęs per 21,18 sek.

Dėl jaunojo talento jau užvirė nematoma kova, nes ir Australija, ir Prancūzija norėtų priglausti lengvaatletį po sava vėliava ateityje.

S.Zhoya gimė ir augo Perte (Australija) ir save laiko australu. Tačiau jo motina yra prancūzė. Berniuko pirmoji kalba ir buvo prancūzų.

Jis turi dvigubą pilietybę ir netrukus turės pasirinkti šalį, nes 2020 metais jo laukia pasaulio jaunimo čempionatas, o galbūt ir Tokijo olimpinės žaidynės.

Prancūzija jau kovoja dėl sportininko, norėdama matyti jį savo olimpinėje komandoje per 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje.

Tokio dėmesio priežastis – vaikino universalumas ir neribota galimybių riba.

Jau pirmaisiais metais, vos pabandęs šokti į aukštį su kartimi, jis pasiekė pasaulio 14-mečių rekordą, peršokęs 4,92 cm. Iki tol jis niekada nebuvo šokęs su kartimi.

Jis pasirodė lengvojoje atletikoje tik 14-os ir iš pradžių net neketino šokinėti į aukštį.

Tačiau buvęs Australijos lengvaatletis Paulas Burgessas, vienas iš 24 žmonių pasaulyje, įveikusių su kartimi 6 metrų aukštį, pabandė įtikinti jaunuolį pabandyti.

„Jis įkalbinėjo 6 mėnesius. Visada sakiau, kad to nebandysiu gyvenime, nes jaučiu aukščio baimę. Tačiau tada abu – jis ir mano mama įkalbėjo – nusileidau jiems ir kartą pabandžiau. O tada pagalvojau: visai smagu“, – Australijos žiniasklaidai pasakojo S.Zhoya.

Tai buvo prieš dvejus metus. Nuo tada, jis labai patobulėjo įvairiose rungtyse.

Jo ambicijos auga. „Kiekvienas negali tapti naujuoju Usainu Boltu, bet aš dirbsiu labai sunkiai, kad daug pasiekčiau“, – sakė S.Zhoya.

Buvęs Australijos olimpinis prizininkas Johnas Steffensonas „Sydney Morining Herald“ pateikė savo vertinimą: „Jam nėra ribų. Jis pats sau jas nusibrėš, nes stogo virš jo galvos nėra.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas