Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panašiai kaip Rūtai Meilutytei: greičiausiam pasaulio žmogui gresia diskvalifikacija

Pasaulio čempionas Christianas Colemanas praleido dopingo kontrolierių vizitą, kai buvo iškeliavęs pirkti dovanų prieš Kalėdas. Dabar jam gresia diskvalifikacija dėl trijų praleistų dopingo testų.
Christianas Colemanas
Christianas Colemanas / „Scanpix“ nuotr.

24 metų amerikietis sprinteris prisipažino apie pastarąjį praleistą dopingo testą antradienį, paskelbęs ilgą įrašą „Twitter“ paskyroje.

Ch.Colemanas pranešė, kad gruodžio 9 dieną praleistas testas buvo trečiasis per 12 mėnesių laikotarpį, o tai reiškia, kad jam gresia dvejų metų diskvalifikacija.

Tokios bausmės neišvengė olimpinė plaukimo čempionė Rūta Meilutytė, kai 2019 metais, prieš paskelbdama apie karjeros pabaigą, buvo nustojusi treniruotis ir praleido tris testus.

Ch.Colemanas su antidopingo kontrolieriais prasilenkė 2019 sausį, 2019 metų balandį ir minėtą gruodžio 9-ąją.

Šis sprinteris laikomas favoritu laimėti olimpinį auksą 100 metrų rungtyje Tokijo olimpinėse žaidynėse, kurios dėl pandemijos buvo perkeltos į 2021 metų vasarą.

C.Colemanas nepraranda vilties, kad galės ten startuoti, nes pateikė skundą dėl pastarojo praleisto testo.

Jis aiškino, jog tuo metu, kai dopingo kontrolierius norėjo patikrinti, jis buvo už kelių minučių kelio kalėdiniame prekybos centre.

Antidopingo specialistas tvirtino, kad beldėsi į atleto duris garsiai kas 10 minučių visą valandą, taip pat spaudė durų skambutį, bet garso viduje nesigirdėjo, tad buvo sunku nustatyti, ar skamba viduje. Dopingo kontrolierius taip pat pažymėjo, kad jam buvo nurodyta neskambinti sportininkui prieš nelauktą patikrinimą.

Tačiau C.Colemanas tvirtino, kad prieš tai jis kiekvieną kartą per patikrinimą ne varžybų metu sulaukdavo skambučio. „Jei jis net negirdėjo, ar skamba durų skambutis, kodėl man nepaskambino? Kodėl su manimi nesusisiekė? Jis užrašė neteisingą adresą, tad gal net nebuvo prie mano namų?“ – rašė sprinteris.

„Scanpix“ nuotr./Christianas Colemanas
„Scanpix“ nuotr./Christianas Colemanas

Elitiniai sportininkai privalo nurodyti antidopingo programos sistemoje savo buvimo vietą. Pagal ją kontrolieriai turi teisę patikrinti atletą ne varžybų metu, prieš tai neįspėję.

„Aš turiu daug čekių, liudijančių, kad buvau prekybos centre, kur pirkau ir maisto. Buvau grįžęs ir vėl išvažiavęs, tad nemanau, kad jis laukė manęs visą valandą. Ir kodėl nepasakėte jam, kad gali man paskambinti?“ – dar kartą kėlė klausimus C.Colemanas.

Pernai rugsėjį jis laimėjo 100 metrų rungtį pasaulio lengvosios atletikos čempionate Dohoje, Katare.

„Scanpix“ nuotr./Christianas Colemanas
„Scanpix“ nuotr./Christianas Colemanas

Bet dabar bėgikas, kurio rekordas 100 m rungtyje yra 9,76 sek., gali netekti teisės varžytis dvejus metus.

„Aš niekada nevartojau ir nevartosiu draudžiamų medžiagų, – rašė C.Colemanas. – Pasiryžęs atlikti dopingo testus kiekvieną dieną per visą likusią mano karjerą, kad įrodyčiau savo nekaltumą.“

Jis pridūrė laiške: „Nesuvokiu, ką galėjau padaryti, kad to išvengčiau, bet mano tėvai jau padovanojo man durų skambučio vaizdo kamerą Kalėdoms, kad visi nesusipratimai pasibaigtų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas