Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po gyvenimo bėgimo – aiktelėjimas dėl naujos sistemos: „Būčiau patekusi“

Greičiausiai gyvenime skuodusi Gabija Galvydytė įspūdingai startavo Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Asmeninį rekordą 24-erių sprinterė gerino beveik sekunde.

Moterų 800 metrų kvalifikacijoje ji užfiksavo 13-ą laiką – 1 minutė ir 59,18 sekundės.

JAV studijuojanti jonaviškė pirmą sykį gyvenime šią distanciją nulėkė greičiau nei per dvi minutes (ankstesnis rekordas buvo 2 min. 0,11 sek.).

„Pagaliau! Pagaliau!“ – interviu zonoje kelis sykius iš laimės sušuko olimpinių žaidynių debiutantė.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rekordas nuo 1988-ųjų vis dar priklauso Daliai Matusevičienei, kuri prieš 36-erius metus 800 m Kijeve nubėgo per 1 min. 56,7 sek.

„Esu labai laiminga!“ – iš laimės tiesiog švytėjo G.Galvydytė.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gabija Galvydytė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gabija Galvydytė

Rezultatas galėjo būti ir dar geresnis, jei ne grūstis paskutiniame posūkyje, dėl kurio lietuvei teko kiek pristabdyti ir lenkti varžovę lanku.

Galingu finišu mūsiškė finišavo ketvirta savo bėgime ir užfiksavo 13-ą rezultatą visoje atrankoje, tačiau dėl pasikeitusių atrankos taisyklių dar nėra garantuota dėl vietos pusfinalyje, kuriame varžysis 24-ios atletės.

Į kitą etapą garantuotai pateko tik trys greičiausios kiekvieno bėgimo dalyvės (iki trečios vietos savo bėgime Gabijai pritrūko 0,35 sek.).

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gabija Galvydytė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gabija Galvydytė

Bilieto tolyn, priešingai nei būdavo anksčiau, nesuteikė ir puikus rezultatas (13-as visoje atrankoje).

Dėl pusfinalio teks bėgti rytoj ryte vyksiančioje paguodoje. Joje vyks keturi bėgimai, iš kurių tolyn žengs tik nugalėtojos ir dar dvi geriausius laikus parodžiusios sprinterės.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gabija Galvydytė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gabija Galvydytė

– Nuostabus rezultatas, bet atrodo, kad galėtoje būti ir dar greitesnė? Patekote į grūsti paskutiniame posūkyje...

– Taip, mano klaida. Labai gerai bėgau visą laiką iki to posūkio, kuriame įstrigau. Jaučiau, kad turiu tiek daug dar kojose, bet reikia stabtelti, išeiti atgal ir pritrūko... Bet labai skųstis negaliu, 1:59 – mano svajonė. Manau, visi esame laimingi.

– Dėl naujos sistemos į pusfinalį nepatekai. Kaip ją vertini?

– Juokingiausia, kad apie tą naują sistemą sužinojau tik prieš tris dienas. Nežinojau, kad bus paguodos bėgimai. Tikrai buvo vau... Galvoju, kad šiandien būčiau patekusi į pusfinalį (pagal seną sistemą, – past.), nes labai geras laikas.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gabija Galvydytė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gabija Galvydytė

– Buvote trylikta pagal laiką atrankoje.

– Ak! Labai gaila, nes tikrai būčiau patekusi. Negaliu skųstis, yra kaip yra. Sąlygos visoms vienodos. Iš atrankos į pusfinalį rytoj pateks labai nedaug merginų. Tik greičiausia kiekviename bėgime ir dar dvi pagal laiką. Bus labai sunku, nes labai daug gerų varžovių kol kas nepateko į pusfinalį. Mačiau, kad nepateko ir amerikietė, kuri bėga 1:57. Tikrai bus su kuo bėgti, nes labai daug talentingų mergaičių kol kas nepateko tolyn.

– Debiutas olimpinėse žaidynėse ir iš karto toks įspūdingas.

– Labai smagu. Sakiau anksčiau, kad olimpiada – viena iš mano svajonių. Dabar supratau, kad tai – tikra svajonė. Kol nesi čia, nejauti, ką tai reiškia. Būti čia, susitikti su visais atletais. Labai daug laiko leidžiame kartu, susipažinau su labai daug kitų sporto šakų atstovų. Tai, ko nepavyksta padaryti Lietuvoje, čia – taip lengva ir paprasta. Tiesiog susipažinti, pabendrauti. Pajusti tą olimpinę dvasią.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gabija Galvydytė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gabija Galvydytė

– Mėgaujatės Paryžiumi? Kaip jums atmosfera čia?

– Tiesiog nuostabu. Nėra laiko nieko neveikimui. Visą laiką kažką darai. Pasifotkini, suredaguoji nuotrauką, įkeli nuotrauką ir viskas – dedi telefoną į šoną, nes nėra laiko net atrašyti į žinutes.

Nori visur eiti, daryti, kalbėtis, susipažinti. Nerealus jausmas tikrai.

– Turbūt smagu pabūti ir su lietuviais, nes vis tiek gyveni, studijuoji ir daugiausia treniruojiesi Amerikoje?

– Tikrai taip! Susipažinau su daug lietuvių. Su krepšinio treneriu, su pačiais krepšininkais mažiau, jie ruošiasi ir žaidžia. Mūsų olimpinė delegacija yra tiesiog nuostabi. Įkūrė mus, pastatė ir kavos aparatą, kur visi susitinkame pasišnekėti, išgerti kavos. Turime ten ir šakočių iš Lietuvos, ir lietuviško šokolado. Nuostabios sąlygos.

G.Galvydytė šiemet baigė marketingo studijas Oklahomos universitete:

– Atrodai tiesiog įsielektrinusi, ar pavyks save nuraminti, nes rytoj laukia minėtas paguodos bėgimas?

– Tiesa... Pati savęs to klausiu. Ryt bėgame 11 valandą (Lietuvos laiku – 12 val., – past.). Adrenalinas dabar dar tikrai bus iki šio vidurnakčio, gal net ir ilgiau. Noriu kuo greičiau grįžti, nusiraminti, įlįsti į šaltą vonią ir ruoštis rytojui. Visoms bus vienodos sąlygos.

– Gerinti asmeninį rekordą beveik sekunde yra įspūdinga. Pirma jūsų mintis, kodėl pavyko tai padaryti? Dėl konkurencijos čia? Ar tiesiog esate taip gerai pasiruošusi, kaip niekada?

– Pirmas dalykas – didžiausia padėka Justinui Beržanskiui (buvusiam žymiam Lietuvos 3000 m bėgikui su kliūtimis, dabar treneriui, – past.). Jis pradėjo mane treniruoti Lietuvoje ir yra labai nuostabus treneris.

Alfredo Pliadžio nuotr./Justinas Beržanskis
Alfredo Pliadžio nuotr./Justinas Beržanskis

Šiemet yra pirmi metai, kai grįžau iš Amerikos ir nesu viena. Nebėgioju viena. Turint tokį trenerį, kuris yra ne tik treneris, bet ir treniruočių draugas, padeda emociškai, veda puikias treniruotes.

Mes žinojome, kad esu tikrai geros sportinės formos, tačiau be jo aš čia tikrai nebūčiau. Būtinai tai prašykite (juokiasi).

Visą Lietuvos sportininkų tvarkaraštį Paryžiuje rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas