Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po košmariškos kelionės – Ukrainos atletės auksas ir emocinga kalba

Ukrainos šuolininkė į aukštį Jaroslava Mahučich tapo pasaulio lengvosios atletikos uždarų patalpų čempionato Belgrade nugalėtoja.
Jaroslava Mahučich
Jaroslava Mahučich / „Scanpix“ nuotr.

Jaroslava Mahučich turėjo palikti Ukrainą labai komplikuotomis aplinkybėmis, kai Rusijos kariuomenė užpuolė savo kaimynus ir ėmė sprogdinti miestus.

Tačiau 20-metė ukrainietė, viena iš šešių Ukrainos lengvaatlečių pasaulio pirmenybėse, pirmąsyk per savo karjerą sužibo tokio aukšto lygio varžybų auksu.

„Scanpix“ nuotr./Jaroslava Mahučich
„Scanpix“ nuotr./Jaroslava Mahučich

Šeštadienį J.Mahučich peršoko 2,02 m ir nugalėjo kitas prizininkes: australę Eleanor Patterson (2 m) ir kazachę Nadeždą Dubovickają (1,98 m.).

Vos iškovojusi pergalę, J.Mahučich apsigaubė Ukrainos vėliava.

Tai nebuvo labai jauki atmosfera Belgrado stadione, nes tarp dviejų šimtų valstybių pasaulyje Serbija viena iš kelių šalių, kuri vis dar palaiko Rusiją ir jos kraujo žygius Ukrainoje.

„Scanpix“ nuotr./Jaroslava Mahučich
„Scanpix“ nuotr./Jaroslava Mahučich

Dėl Rusijos sportininkams taikomų sankcijų varžytis negalėjo Tokijo olimpinė čempionė rusė Marija Lasickienė.

O J.Mahučich varžybos Belgrade nebuvo tik varžybos.

„Tai mano fronto linija, nes stengiuosi atkreipti dėmesį į mano šalį iš lengvosios atletikos arenos. Ši pergalė yra Ukrainai, visiems mūsų žmonėms, kiekvienam iš mūsų kareivių, – kalbėjo jaunoji ukrainietė. – Prieš varžybas mano visos mintys buvo apie Ukrainą, nes ten vyksta siaubingi įvykiai.“

Sportininkė apibūdino juos taip: „Jie (Rusijos kariai) nužudė mūsų žmones ir mūsų vaikus, kurie yra mūsų tautos ateitis. Ir aš nesuprantu, kodėl jie mus užpuolė ir ko jie nori, mes Ukrainoje tik bandėme mėgautis gyvenimu.

Manau, kad daug žmonių Rusijoje turi suprasti, kad tai yra tikras karas. Vietoj to, daug kas galvoja, jog viskas yra suklastota, suklastoti net vaizdo įrašai. Tačiau tiesa yra tokia, kad daugybė mūsų miestų yra sugriauti, tad kaip gali sakyti, kad tai klastotė?“

J.Mahučich dar prieš startą kalbėjo, kad kelionė į pasaulio čempionatą truko net tris dienas ir jai teko patirti „košmarą“ dėl rusų armijos atakos prieš gimtąją šalį.

„Kelionė buvo pilna įtampos. Šimtai skambučių, daugybė krypties pakeitimų, sprogimai, gaisrai, oro pavojaus sirenos. Norėčiau galvoti, kad tai košmaras, bet tokia mano šalies realybė. Tai tikras karas“, – Europos lengvosios atletikos federacijos svetainei sakė Ukrainos atletė.

Ji pasakojo, kad paliko savo miestą Dniepropetrovską prieš tris savaites.

„Tada karas prasidėjo mažame kaime netoli nuo mano namų, – sakė J.Mahučich, kuri yra tapusi pasaulio vicečempione 2019 metais Dohoje, o 2021 metais Tokijuje laimėjo olimpinę bronzą. – Niekas nebegalvojo apie treniruotes, nes turėjome leist dienas slėptuvėje ir sekti naujienas iš Kyjivo, Sumų ir Charkivo kiekvieną minutę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas