Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų bombos palietė ir Europos čempionatą – ukrainietės gedi pražudytos kolegės mamos

Trys ukrainietės penktadienį pasirodė Europos šuolių į aukštį čempionato atrankoje ir visos trys pateko į finalą, tačiau jų galvose sukosi kitos mintys.
Griuvėsiais virtęs K.Tabašnik mamos namas ir šuolininkė į aukštį J.Levčenka
Griuvėsiais virtęs K.Tabašnik mamos namas ir šuolininkė į aukštį J.Levčenka / „Instagram“ ir Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr.

Vakar Ukrainą sukrėtė dar vieną tragiška žinia apie kruviną Rusijos ataką. Per bombardavimą Charkive, pasak pranešimų, žuvo mažiausiai 12 ukrainiečių.

Tarp jų – 11-metis vaikas ir garsios Ukrainos šuolininkės į aukštį mama. Šalia griuvėsiais virtusių Katerinos Tabašnik namų mėtėsi medalio juostelė ir „Deimantinės lygos“ numeris.

„Instagram“ nuotr./K.Tabašnik numeris šalia griuvėsiais virtusio pastato
„Instagram“ nuotr./K.Tabašnik numeris šalia griuvėsiais virtusio pastato

Pati 28-erių šuolininkė į aukštį tuo metu keliavo atgal į Ukrainą ir vaizdo įraše iš automobilio nelaikė ašarų: „Dabar dar nesuprantu, kas įvyko – mano galvoje mintys nesusidėlioja. Tai labai skaudu ir sunku.“

„Kaip nekenčiu, – tęsė ji. – Rusai nusinešė mano mamos gyvenimą. Jie „išlaisvino“ mane nuo mano namų ir mano viso gyvenimo.“

K.Tabašnik nedalyvauja šiame Europos lengvosios atletikos čempionate, tačiau ji yra tituluota sportininkė – buvusi Europos jaunimo čempionė. Jos karjerą 2019-aisiais pristabdė teigiamas dopingo testas.

„Instagram“ nuotr./Katerina Tabašnik
„Instagram“ nuotr./Katerina Tabašnik

Bičiulės patirta tragedija sukrėtė visą Ukrainos rinktinę. Šuolininkės į aukštį – Julija Levčenka, Irina Geraščenka ir Jaroslava Mahučich, dalyvaujančios čempionate, yra geros draugės.

„Sunku kiekvieną dieną, bet vakar buvo ypač sunku. Sunku patikėti, kad tai – realybė. Protas tarsi blokuoja tai, kas vyksta. Siaubinga“, –stadiono užkulisiuose lietuvių žurnalistams atviravo J.Levčenka.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Ukrainietė Julija Levčenka
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Ukrainietė Julija Levčenka

„Mes visos esame draugės. Stengiamės ją palaikyti, kiek galime. Sunku, nes jos širdis – sudaužyta. Kad ir ką mes jai sakytume, tai niekada nepakeis to, kas įvyko. Tai didžiulė tragedija mums visoms.

Man sportas yra džiaugsmas, bet dabar taip nėra. Manau, šiandien visos trys galvojome apie Katią ir jos mamą. Labai sunku varžytis, bet turime kažką daryti. Daryti, ką mokame geriausiai. Ačiū viso pasaulio žmonėms, kurie mus palaiko. Palaiko Ukrainą“, – dėkojo J.Levčenka.

Jos teigimu, jau beveik pusmetį Rusijos vykdomas kraugeriškas karas Ukrainoje lengvaatlečiams pasiruošti šioms pirmenybėms nesutrukdė.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Ukrainietė Julija Levčenka
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Ukrainietė Julija Levčenka

„Visas gerai, pasiruošimas buvo geras. Po „Deimantinės lygos“ etapo Lenkijoje nusprendžiau savaitei sugrįžti namo. Jaučiau, kad man reikia namų aplinkos. Norėjau pasikrauti. Man tai padeda.

Treniruočių sąlygos geros, bet, aišku, labai sunku galvoti apie sportą, kai vyksta tokie dalykai“, – pridūrė J.Levčenka.

Penktadienio rytą vykusioje atrankoje, kurioje pasirodė ir lietuvė Urtė Baikštytė, J.Levčenka peršoko 1,87 m kartelę ir pateko į finalą.

„Labai tuo džiaugiuosi, – galiausiai nusišypsojo ukrainietė. – Tiesą sakant, negaliu tuo patikėti. Šis sezonas man sunkus, todėl džiaugiuosi, kad būsiu finale su geriausiomis Europoje.“

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Ukrainietė Irina Geraščenka
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Ukrainietė Irina Geraščenka

Dėl medalių sekmadienį kovos visos trys ukrainietės – pasaulio vicečempionė ir olimpinė prizininkė J.Mahučich bei I.Geraščenka taip pat įveikė 1,87 m ir pateko į finalinį tryliktuką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas