Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalis be mokesčių: Kataras – turtuolių kraštas, kuris moralę saugo rykšte

Amžinas klausimas – ar pinigai atneša laimę? Apsčiai jų turintys žmonės dažnai sako, kad tikrai ne, ir tikina, kad yra daug svarbesnių laimės komponentų. Tai būtų galima pritaikyti ir bendruomeniniam gėriui. Kataras yra turtingiausia valstybė pasaulyje, tačiau šalis dažniausiai pasaulyje suskamba dėl žmogaus teisių pažeidimų.
Doha
Doha / „Scanpix“/AP nuotr.

2014 metais atidarytas Hamado oro uostas Kataro sostinėje Dohoje pasitinka išdailintas ir su prideramu prabangos prieskoniu. Šią savaitę čia prasidėjo pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, kuriame varžosi ir 11 lietuvių. Katarui tai bus puiki repeticija prieš 2022 metais vyksiantį pasaulio futbolo čempionatą, kuris kaitina aistras jau keletą metų.

Stora Kataro piniginė gali nupirkti daug. Tai įrodė ir laimėta teisė pasikviesti geriausius pasaulio lengvaatlečius. Dėl pragariško karščio Dohoje čempionatas, kuris paprastai vyksta vasarą, buvo nukeltas į spalio mėnesį, o sezonas ištęstas. Airinė Palšytė ar Andrius Gudžius paprastai tokiu metu mėgaujasi užtarnautomis atostogomis, tačiau pasaulio čempionato rengėjai turėjo palaukti, kol Katare baigsis didžiausi karščiai. Čempionatas prasidėjo rugsėjo 27 dieną. Įdomu, kad kelionių vadovai rašo, jog klimatas čia sušvelnėja rugsėjo 24 dieną. Taigi organizatoriai atidėjo keletą dienų, bet oro tai tikrai nepakeitė.

Išėjus iš oro uosto vidurnaktį, karštis, atvykus iš lietingos Lietuvos, smogia kaip reikiant. Čia naktį temperatūra dažniausiai nenukrenta žemiau nei 30 laipsnių, o dieną čempionato metu svilins 40 laipsnių karštis. Atrodo, kad toks karštis nėra tinkamas organizuoti jokiems sporto renginiams, tačiau Katarui tokios kliūtys nė motais.

Juk maratoną galima bėgti ir naktį. Miesto įžymybės ir žmonių palaikymas? Atrodo, kad šiuos svarbius komponentus organizatoriai pamiršo. Lietuvė Monika Bytautienė jau išbandė tokį modernų maratoną ir pasigailėjo, kad atvažiavo į Dohą.

Jokių mokesčių

Benjaminas Franklinas yra pasakęs, kad gyvenime negalima išvengti dviejų dalykų – mokesčių ir mirties. Jis tikriausiai nebuvo Katare. Čia katariečiams, kurių yra apie 250 tūkst. 2,8 mln. gyventojų šalyje, mokesčių mokėti nereikia. Turtingiausia pasaulio valstybė padengia gydymo, elektros, vandens ir kitas komunalines paslaugas. Sakoma, kad nemokamai universitete išsilavinę Kataro jaunuoliai gali rinktis iš 20 puikių darbo pasiūlymų.

Kataras 1940 metais atrado įspūdingus naftos ir iškastinio kuro rezervuarus. Šalis turi daugiau nei 900 trilijonų standartinių kubų iškastinio kuro ir 15,2 milijardo barelių naftos. Tai viena iš greičiausiai besivystančių ekonomikų pasaulyje ir turtingiausia pasaulio valstybė pagal BVP dalį gyventojui.

Atrodytų, kad tai svajonių valstybė, bet statistika rodo, kad per dieną Katare miršta po statybininką. Pasaulio čempionato stadionų tikrai nestato patys katariečiai. Tam yra čia nuolat gyvenantys vargingesnių valstybių imigrantai, kurie ir sudaro didžiąją gyventojų dalį. Jie atvyksta su viltimi čia užsidirbti, bet kenčia nuo nekontroliuojamų rangovų tironijos ir nežmoniškų darbo sąlygų. Penkias minutes išbūti Dohoje jau sunku, o tokiame karštyje dirbti sunkų fizinį darbą yra tikra kančia.

Dėl to jau kelerius metus yra linčiuojama FIFA, pardavusi Katarui teisę rengti pasaulio futbolo čempionatą. Bet artėjant 2022 metų futbolo šventei jau niekas nebesitiki, kad dėl korupcijos ar statybininkų mirčių ši teisė bus atimta iš Kataro.

„Khalifa“ stadionas žavi išmaniosiomis technologijomis – didžiuliai kondicionieriai vėdina atvirą stadioną ir palaiko jame normalią temperatūrą, kai lauke kepina 40 laipsnių karštis. Tačiau „Amnesty International“ neseniai paskelbė, kad statybininkai, kurie ir renovavo šį statinį, taip ir negavo viso žadėto atlygio ir buvo ištremti iš šalies.

„Scanpix“ nuotr./Doha rengiasi pasaulio čempionatui
„Scanpix“ nuotr./Doha rengiasi pasaulio čempionatui

Suvaržyta laisvė

Katare egzistuoja Šariato teisė, kuri yra itin griežta ir draudžia daugelį Vakaruose įprastų kasdienio gyvenimo atributų. Vartoti alkoholį čia draudžiama beveik visur, išskyrus prabangius viešbučius ir licencijuotas kavines. Už alkoholio vartojimą viešose vietose arba nesantuokinius seksualinius santykius Katare skiriami išplakimai, kuriuos kartais patiria užsieniečiai.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionato rengėjai žurnalistų gide apie tai taip pat perspėjo. „Vieši dėmesio demonstravimai tarp vyrų ir moterų yra nepageidaujami ir gali būti baudžiami“, – laikytis už rankų ar bučiuotis Katare nepataria tarptautinė lengvosios atletikos federacija IAFF.

Už neištikimybę 2006 metais viena filipinietė buvo nubausta 100 rykščių kirčių. 2010 metais bent 18 užsieniečių buvo nuplakti už alkoholio vartojimą. Tik musulmonai yra laikomi tinkami atlikti šias bausmes, jie jas ir įvykdo.

Homoseksualumas Katare yra nelegalus ir baudžiamas mirties bausme. Ironiška, kad tarp lengvaatlečių yra ne vienas neslepiantis savo netradicinės orientacijos. Dohoje jie galės kovoti dėl aukso medalio, bet ne būti savimi.

IAAF prezidentas Sebastianas Coe, klausiamas apie šiuos prieštaravimus, tikino, kad jeigu sportininkai bandytų atlikti kokius nors protestus, federacija nebandytų jų užčiaupti, tačiau apgynė sprendimą čempionatą rengti Katare. „Manau, kad tokie renginiai tik prisideda prie supažindinimo su kultūra ir inicijuoja pokyčius tose šalyse. Nieko nepakeisime, jei viskas vyks tose pačiose šalyse“, – permainų itin griežtoje šalyje tikėjosi IAAF vadovas.

„Scanpix“ nuotr./Tamimas bin Hamadas Al Thani
„Scanpix“ nuotr./Tamimas bin Hamadas Al Thani

Katare egzistuoja absoliuti monarchija. Šalį nuo 1868 metų, kai Mohammedas bin Thani pasirašė atsiskyrimo sutartį su britais, valdo Thani šeima. Nuo 2013 metų emyro titulas priklauso Tamimui bin Hamadui Al Thani.

Tarptautinės organizacijos pripažįsta, kad žiniasklaida Katare nėra laisva. Norėdami rašyti apie šalies vadovą žurnalistai privalo gauti rašytinį jo leidimą.

Jo apsilankymas čempionato atidarymo ceremonijoje taip pat buvo išskirtinis. Kol šalies vadovas buvo pristatinėjamas prieš moterų maratono startą, žurnalistai nebuvo prileidžiami net iš tolo pažiūrėti į T.bin Hamadą Al Thani.

Atrodo, kad šeichas savo šalyje yra garbinamas, nes Dohos gatvėse grafičių menas naudojamas tik jo atvaizdui nupiešti.

„Scanpix“ nuotr./Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas Katare
„Scanpix“ nuotr./Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas Katare

Moterų padėtis

Kadangi didžiulę gyventojų dalį sudaro imigrantai statybininkai, Katare vos 25 proc. šalies gyventojų sudaro moterys.

Kataras giriasi, kad šioje šalyje moterų padėtis yra viena geriausių tarp arabų šalių. Joms oficialiai suteikta teisė vairuoti, nors per kelias dienas Dohoje moters prie vairo dar nemačiau.

Katarietės laikosi tradicijų ir dėvi pilną juodą aprangą, išsiskiria tik prabangiais batais ar rankinėmis. Šioje šalyje auga išsilavinusių ir dirbančių moterų skaičius, tačiau Dohos viešbučio registratūroje pamainomis keičiasi tik vyrai. Net tarp kambarių tvarkytojų dominuoja vyriškos lyties atstovai. Stadione tarp savanorių, kurių tikrai yra labai daug, didžioji dalis yra vyrai.

Šariatas leidžia vyrams poligamiją, todėl dauguma katariečių vyrišką dėmesį dalija kelioms moterims. Šioje šalyje socialiniuose susibūrimuose moterys nedalyvauja ir dažniausiai laiką leidžia namuose su vaikais.

Tik keturios moterys per visą Kataro istoriją yra buvusios šalies ministrėmis. Jos dažniausiai užima žemiausias pareigas valstybinėse įstaigose. Ištekėjusios moterys turi gauti vyro leidimą, kad galėtų dirbti.

„Scanpix“ nuotr./Moterys stebi pasaulio čempionatą Dohoje
„Scanpix“ nuotr./Moterys stebi pasaulio čempionatą Dohoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas