Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

To dar nebuvo: istorinis pasaulio čempionato maratonas – lietuvė bėgs Dohos „pirtyje“

Dohoje vykstančiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate pirmą kartą istorijoje bėgikai prie maratono starto linijos stos vidurnaktį. Tarp jų bus ir lietuvė Monika Bytautienė, kuri bando save įtikinti, kad 30 laipsnių karštis ir nakties metas yra įveikiama užduotis. „Faktas, kad prie tokio karščio rekordų nepasieksi“, – aukštų rezultatų tikėtis neleidžia pasaulio čempionato debiutantė.
Doha rengiasi pasaulio čempionatui
Doha rengiasi pasaulio čempionatui / „Scanpix“ nuotr.

Į Kataro oro uostą kaip tik nusileidome po vidurnakčio ir vos išlipę iš lėktuvo dauguma europiečių žvalgėsi tarpusavyje. „Ar čia pirtis, ar orkaitė?“ – po vėsaus Lietuvos oro likome šokiruoti.

Kelios minutės nuo lėktuvo iki oro uosto, nuo oro uosto iki autobuso ir iš autobuso iki viešbučio jau buvo išbandymas kvėpavimo takams. Karšta, drėgna ir jokio oro.

„Ir čia dar reikės eiti?“ – išgąstingai sureagavo kartu atvykęs Latvijos sportinio ėjimo atstovas. Jo laukia 50 kilometrų distancija, kuri turėtų tikrai prailgti.

Katarą paskyrus pasaulio lengvosios atletikos čempionato šeimininku iškart buvo akcentuojamas didelio karščio klausimas. 2017 metais modernizuotas Dohos „Khalifa“ stadionas sugeba sumažinti temperatūrą iki 21 laipsnio, kai lauke kaitina 40 laipsnių karštis.

Tačiau ką daryti su ilgomis distancijomis, kurios yra už stadiono ribų? Katariečiai sugalvojo pirmą kartą istorijoje maratono ir sportinio ėjimo rungtis surengti vidurnaktį. Tai geriausias variantas blogoje situacijoje, nes naktimis Katare temperatūra nukrenta iki „kuklių“ 30 laipsnių.

Rengėjai pripažįsta, kad tai vis tiek bus milžiniškas psichologinis ir fizinis išbandymas sportininkams. Prognozuojama, kad maratoną tikrai laimės Afrikos arba Azijos šalies bėgikai, kurie geriausiai prisitaikę atlaikyti tokį karštį. Nakties metas bus naujas iššūkis visiems.

M.Bytautienė prieš išskirtinį startą sumodeliuoti būsimų sąlygų Katare nebandė: „Nieko ypatingo nedarėme. Ruošėmės kaip įprastam maratonui. Netaikėme tų sąlygų – karščio ar paros laiko. Galbūt ir yra įmanoma pasirengti toms sąlygoms, bet aš pati nežinau, kaip jaučiuosi tokiomis sąlygomis. Kaip tu gali taisyti tai, ko nežinai? Nežinau, kaip jausiuosi prie tokio karščio vidurnaktį. Galbūt po Dohos bus aiškiau ir tada galėsiu derinti pasirengimą Tokijo olimpinėms žaidynėms. Dabar nėra tikslo, nes nežinau, kaip reaguos mano kūnas.“

Kitų šalių maratonininkai bandė atkartoti Dohos sąlygas treniruodamiesi su šiltais drabužiais, tačiau tą tikrąjį jausmą atkartoti sunku.

Bėgikė bus vienintelė maratono atstovė iš Lietuvos, nors paprastai į tarptautines varžybas siunčiamos bent kelios mūsų šalies bėgikės. Deja, po traumos vis dar galutinai neatsigavo ir į maratono vėžes nesugrįžo Diana Lobačevskė, o Vaida Žūsinaitė tapo mama.

„Būtų smagiau, kad būtų kompanija – ir apie maratoną pakalbėti, ir bėgti panašiu tempu. Tas tempo diktavimas yra malonu, bet taip jau susiklostė“, – prieš solinį pasirodymą Dohoje kalbėjo maratonininkė.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Monika Bytautienė
nuotr. Alfredo Pliadžio /Monika Bytautienė

M.Bytautienė su nerimu žvelgia ne į paros metą, bet temperatūrą: „Save įtikinu, kad reikia neišsigąsti to karščio. Aišku, smagiau būtų prabėgti ryte vien dėl to, kad kai startas vidurnaktį, tai visą dieną jaudulys ir įtampa. Karštis daugiau sumaišties įnešė, o ne vidurnaktis. Man bus iššūkis, nes nesu turėjusi jokių ilgų bėgimų tokiomis sąlygomis. Tikiuosi, kad bus gera patirtis. Bet kokiu atveju bus patirtis. Maratono dieną bus vien poilsis, miegas popietinis ir startas.“

Lietuvės Hanoverio maratone užfiksuotas rezultatas (2:32:28) yra tik 230-as pasauliniame sezono rezultatų sąraše, bet Dohoje įspūdingų rezultatų niekas nelaukia.

„Tikslas yra užimti kuo aukštesnę vietą. Turbūt tokiame karštyje išvis negali tikėtis gerų rezultatų, o kaip aš asmeniškai pasirodysiu, tai tikrai nežinau. Prie 30 laipsnių karščio rekordų nepasieksi“, – patikino M.Bytautienė.

„Scanpix“ nuotr./Doha rengiasi pasaulio čempionatui
„Scanpix“ nuotr./Doha rengiasi pasaulio čempionatui

Lietuvių startai pasaulio čempionate

Rugsėjo 27 d., penktadienis

18:40 val. Moterų šuoliai į aukštį. Atranka. Airinė Palšytė

23:59 val. Maratonas. Monika Bytautienė

Rugsėjo 28 d., šeštadienis

16:15 arba 17:45 val. Vyrų disko metimas. Atranka. Andrius Gudžius

23:30 val. 50 km sportinis ėjimas. Arturas Mastianica

Rugsėjo 29 d., sekmadienis

23:30 val. Moterų 20 km sportinis ėjimas. Živilė Vaiciukevičiūtė

Rugsėjo 30 d., pirmadienis

16:30 arba 18 val. Moterų ieties metimas. Atranka. Liveta Jasiūnaitė

20:30 val. Moterų šuoliai į aukštį. Finalas. Airinė Palšytė (jei pateks)

21:25 val. Vyrų disko metimas. Finalas. Andrius Gudžius (jei pateks)

Spalio 1 d., antradienis

16:50 val. Vyrų šuoliai į aukštį. Atranka. Adrijus Glebauskas

21:20 val. Moterų ieties metimas. Finalas. Liveta Jasiūnaitė (jei pateks)

Spalio 3 d., ketvirtadienis

16:40 val. Moterų trišuolis. Atranka. Dovilė Kilty ir Diana Zagainova

Spalio 4 d., penktadienis

20:15 val. Vyrų šuoliai į aukštį. Finalas. Adrijus Glebauskas (jei pateks)

23:30 val. Vyrų 20 km sportinis ėjimas. Marius Žiūkas

Spalio 5 d., šeštadienis

16:30 arba 18 val. Vyrų ieties metimas. Atranka. Edis Matusevičius

20:35 val. Moterų trišuolis. Finalas. Dovilė Kilty ir Diana Zagainova (jei pateks)

Spalio 6 d., sekmadienis

19:55 val. Vyrų ieties metimas. Finalas. Edis Matusevičius (jei pateks)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas