Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

To norėjo ne visi: pasaulio čempionate lietuvės – ir kambariokės, ir varžovės

Iš vieno viešbučio kambario – į sektorių kovoti pasaulio čempionate. Taip Dohoje gyvena dvi Lietuvos trišuolininkės Dovilė Kilty ir Diana Zagainova. Abi šį sezoną džiugino gerais rezultatais ir iškovojo teisę varžytis pasaulio čempionate. Tiesa, atėjus lemiamo išbandymo metui auga ir natūrali konkurencija.
Dovilė Dzindzaletaitė ir Diana Zagainova
Dovilė Kilty ir Diana Zagainova / Alfredo Pliadžio nuotr.

Dovilė lengvosios atletikos gerbėjams geriau pažįstama Dzindzaletaitės pavarde, bet nuo šio sezono pradėjo varžytis nauja, Kilty, pavarde, kurią įgijo ištekėjusi už britų sprinterio Richardo Kilty.

Prieš Rio de Žaneiro olimpines žaidynes pastojusi trišuolininkė dabar džiaugiasi trejų metų sūneliu Richardu ir užtikrintu sugrįžimu į aukščiausią lygį. Šis sezonas D.Kilty buvo sėkmingiausias po motinystės atostogų. Dar sezono pradžioje ji pagerino Lietuvos rekordą (14,28 m). Tiesa, po savaitės jį paveržė D.Zagainova (14,43 m), kuriai tai taip pat geriausias karjeros sezonas.

Ispanijoje tobulėjusi D.Zagainova nusprendė sugrįžti į Lietuvą ir šį sezoną jau tapo Europos iki 23 metų čempione.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Diana Zagainova
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Diana Zagainova

Tiesa, antroji sezono pusė geriau klostėsi D.Kilty, kuri dažnai dalyvavo varžybose ir demonstravo stabilius rezultatus.

Prieš metus Lietuvos čempionate trišuolininkės kartu mielai pozavo ir neslėpė, kad yra labai geros draugės, tačiau išlaikyti draugystę, kai auga konkurencija varžybose, nėra taip paprasta.

D.Kilty atskleidė, kad idėja gyventi kartu pasaulio čempionato metu patiko ne visiems: „Dianos treneris prašė, kad negyventume kartu. Man nėra jokio skirtumo, su kuo gyventi. Aš koncentruojuosi į save, o ne į kitus.“

Lietuvės apsigyveno jau nuskambėjusiame „Ezdnan“ viešbutyje, kuris sulaukė pasaulinio lygio žvaigždžių sprinterės Dafne Schhippers ir šuolininkės į aukštį Marijos Lasickienės kritikos.

Alfredo Pliadžio nuotr./Kęstutis Šapka ir Diana Zagainova
Alfredo Pliadžio nuotr./Kęstutis Šapka ir Diana Zagainova

Į Dohą atvykusi D.Kilty jokių nusiskundimų neturėjo: „Labai draugiškai pasitiko, viskas puikiai. Kol kas viskas vyksta sklandžiai. Kadangi laikas nuo Lietuvos čia nesiskiria, tai poilsis irgi nenukenčia. Maistas geras, normalus. Kambarys geras papuolė.“

Čempionatas Dohoje yra neįprastai vėlyvas. Paprastai pasaulio čempionatas sezoną užbaigia rugpjūčio mėnesį, o šįkart dėl didelio karščio Katare jis nukeltas į spalį. Lietuvos šuolininkas į aukštį Adrijus Glebauskas tikino, kad „kūnas nesupranta, kas darosi“.

D.Kilty taip pat nebuvo tikra, kurį kelią pasirinkti – siekti dviejų pikų per sezoną ar dalyvauti varžybose ištisą sezoną. Trišuolininkė pasirinko pastarąjį variantą: „Tai tikrai neįprastas sezonas. Niekada dar to nėra buvę, kad čempionatas vyktų spalio mėnesį. Aš tiesiog dalyvavau varžybose visą sezoną. Mes, lengvaatlečiai, šiaip dirbame visus metus, bet varžomės tik tris mėnesius, dabar aš mėgavausi ilgu sezonu, dalyvavau daug varžybų ir man gerai sekėsi. Tad įgijau daug patirties ir pasitikėjimo šiam čempionatui.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė

Dovilė jau žino, koks rezultatas pasaulio čempionate ją tenkintų: „Tikslas yra padaryti tai kam esu pasiruošusi. Asmeninis rekordas tikrai tenkintų mane.“

Jis greičiausiai atneštų ir bilietą į finalą. Kol kas Lietuvos lengvaatlečiams juos pasiekti sekasi sunkiai. Į finalą pateko tik titulą gynęs Andrius Gudžius, bet jame liko paskutinis.

Šiame pasaulio čempionate žiba po motinystės atostogų sugrįžusios sportininkės. Jamaikietė Shelly-Ann Fraser-Pryce ketvirtą kartą tapo pasaulio čempione, Allyson Felix iškovojo jau tryliktą aukso medalį ir aplenkė Usainą Boltą, trečią kartą pasaulio čempione tapo Kinijos ėjikė Liu Hong.

Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė

D.Kilty šios istorijos įkvepia ir ji tikina, kad geriausiai jos sprendimą tęsti sportininkės karjerą supras jau paaugęs jos sūnus: „Jamaikos sprinterė yra tikras pavyzdys, kad motinystė ir sportas yra suderinami dalykai. Ji man yra tikras įkvėpimas šį sezoną. Man labai patinka klausytis jos interviu. Man jau nebėra sunku palikti sūnaus, nes jam jau 3 metukai. Mes galime bendrauti telefonu. Net neabejoju, kad ateityje jis net neprisimins, kad išvykdavau kelioms dienom į varžybas, ir didžiuosis, kad dariau tai jam gimus. Aš žinau, jog jis yra saugus ir smagiai leidžia laiką su šeima. Tad mes abu tikrai neliūdime.“

Trišuolio rungtyje paprastai dominuoja pietų amerikietės, tačiau D.Kilty nesiėmė prognozuoti, kas nutiks sektoriuje: „Yulimar Rojas yra aiški lyderė, nes pasiekė antrą rezultatą per visą istoriją. Caterine Ibarguen grįžta po traumos, tad nežinau, kokia yra dabartinė jos forma. Gali nutikti bet kas.“

Prieš dvejus metus Londone po motinystės atostogų sugrįžusi D.Kilty užėmė 15 vietą. D.Zagainovai tai bus debiutas pasaulio čempionate. Moterų trišuolio atranka jau ketvirtadienį 16:40 val.

Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė ir Diana Zagainova
Alfredo Pliadžio nuotr./Dovilė Dzindzaletaitė ir Diana Zagainova

Lietuvių startai pasaulio čempionate

Spalio 3 d., ketvirtadienis

16:40 val. Moterų trišuolis. Atranka. Dovilė Kilty ir Diana Zagainova

Spalio 4 d., penktadienis

23:30 val. Vyrų 20 km sportinis ėjimas. Marius Žiūkas

Spalio 5 d., šeštadienis

16:30 arba 18 val. Vyrų ieties metimas. Atranka. Edis Matusevičius

20:35 val. Moterų trišuolis. Finalas. Dovilė Kilty ir Diana Zagainova (jei pateks)

Spalio 6 d., sekmadienis

19:55 val. Vyrų ieties metimas. Finalas. Edis Matusevičius (jei pateks)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas