Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min studijoje apsilankiusi A.Palšytė kviečia į istorinį renginį Vilniaus centre

Visi gali įmušti į vartus ar įmesti į krepšį, bet ar gali eilinis vilnietis peršokti kartelę? Lietuvos lengvosios atletikos žvaigždė Airinė Palšytė kviečia tai išbandyti jau šį šeštadienį Vilniaus Gedimino prospekte, kur vyks pirmą kartą rengiamas sportinis pramoginis renginys „JUMP Vilnius“. Jį trečiadienio rytą 15min studijoje pristatė pati A.Palšytė.
Airinė Palšytė
Airinė Palšytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Geriausia praėjusių metų Lietuvos sportininkė A.Palšytė varžybose nestartavo jau 9 mėnesius, tačiau laiko veltui negaišo ir sugrįžta su originaliu projektu.

Birželio 30 dieną tiesiai ant Gedimino prospekto grindinio bus suformuoti profesionalūs skirtingų lengvosios atletikos rungčių sektoriai, kuriems įrengti prireiks virš 400 kvadratinių metrų specialios stadioninės dangos. Vien šuolių į tolį smėlio dėžei prireiks apie 20 tonų smėlio.

Įrengtame aikštyne kiekvienas panorėjęs savo jėgas galės išbandyti šuolio į tolį, trišuolio ar šuolio į aukštį rungtyse. Taip pat bus galima stebėti sprinterių bėgimą bei sprinto sektoriuje kiekvienas panorėjęs galės siekti savo asmeninio greičio rekordo. Sporto aikštyno programą vainikuos vienos geriausių Europos šuolininkių į aukštį Airinės Palšytės parodomasis šuolis. Visus šuolius sektoriuose lydės specialiai parengtas vieno žinomiausių Lietuvoje DJ Mamanios pasirodymas.

VIDEO: 15min studijoje – išbandyti lengvąją atletiką kviečianti Airinė Palšytė

– Naujasis tavo renginys JUMP Vilnius. Kas tai?

– Šiais metais planuojamas šis renginys šventės pobūdžio, planuojame, kad tai bus daugiau parodomosios varžybos. Tai – pažintis su lengvaatlečiais, susipažinimas su rungtimis, bet kartu ir laisvalaikio praleidimo būdas Vilniaus miesto centre. Norime atnešti lengvąją atletiką į gatves, supažindinti, parodyti, kodėl tai yra patrauklu ir galbūt sukelsime didesnį susidomėjimą.

– Gatvės krepšinio ir futbolo turnyrai skamba gan paprastai, bet lengvajai atletikai reikia labai daug smėlio. Kiek žinau, 20 tonų?

– Taip, 20 tonų ir daug profesionalios dangos, kuri yra tiesiama geriausiuose stadionuose. Šio renginio metu buvo apie ką galvoti ir kuo pasirūpinti. Norėjome, kad visiems būtų patogu ir atliekama kaip įmanoma profesionaliau. Užsienyje tokios varžybos taip pat vyksta, ten rengiamos ir šuolio į tolį, ir šuolio į aukštį varžybos miestų gatvėse. Ten taip pat klojama profesionali danga, todėl nenorime atsilikti nuo užsienio.

– Kokius kitus sportininkus išvysime?

– Aš ten būsiu viso renginio metu, išvysime ir kitų rungčių lyderius. Kadangi turėsime šuolių į tolį ir aukštį, trišuolio, sprinto rungtis, tai tikrai bus galima pamatyti tuos sportininkus, kurie rungiasi Lietuvos čempionatuose, atstovauja Lietuvai tarptautinėse varžybose.

– Galbūt pati sulauki kažkokių keistų klausimų, mitų apie tai, kas yra lengvoji atletika?

– Kas liečia mano rungtį, tai pirmiausia sulaukiu klausimo, ar šoku su kartimi, ar be (juokiasi). Tada suprantu, kad žmogus nelabai supranta, kaip šuoliai į aukštį yra atliekami. Būtent šio renginio metu norime supažindinti žmones ir papasakoti daugiau apie lengvąją atletiką. Nors lengvoji atletika yra sporto karalienė, ji nėra numeris vienas Lietuvoje. Galbūt tai keisis, bet norisi žmones įtraukti, norisi, kad stadionai varžybų metu nebūtų pustuščiai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airinė Palšytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airinė Palšytė

– Stebėsime ir parodomąjį šuolį, ar tiesa?

– Taip (šypsosi).

– Airinė padarė 9 mėnesių pertrauką. Skamba nemažai, kodėl įvyko ta pauzė?

– Žiemai taip pat ruošiamės, nebuvo taip, kad ruošėmės praleisti žiemos sezoną. Tai nereiškia, kad gulėjau ant sofos ir žiūrėjau kitų varžybas. Pati vaikščiojau į maniežą, į sporto salę, važiavau į stovyklas ir tiesiog taip įvyko, kad žiemą pajaučiau skausmų ir nenorėjome rizikuoti. Treniruotėje šokau tokį rezultatą, kurio, kaip vėliau paaiškėjo, būtų užtekę medaliui uždarųjų patalpų čempionate. bet buvo galvojama, kad tikslas yra pasiruošti Tokijo olimpinėms žaidynėms ir būti ten kuo geresnės formos. Teko save pristabdyti, bet tai nereiškia, kad aš kažkur išėjau.

– Kokiai kartelei esi pasiruošusi šeštadienį?

– Tikrai nešoksiu per didelį aukštį, tai bus parodomasis šuolis. Tiesiog stengsiuosi atlikti vieną technišką šuolį, galbūt tai bus mano ūgio kartelė.

– Priminsiu, kad Airinės rekordas yra 2,01 m, kas yra panašiai, kaip LeBrono Jameso ūgis. Tai buvo pasiekta uždarose patalpose, gal galėtum paaiškinti, kuo skiriasi šuoliai uždarose patalpose ir lauke?

– Vienas logiškas dalykas – oro sąlygos. Jei uždarose patalpose yra visada panaši temperatūra, tai stadione yra skirtumas ir kartais taip būna, kad pradeda šalti ar prasideda lietus, kruša – faktoriai, kurie pakiša koją sportininkams. Pasaulio čempionate Ciuriche prasidėjo liūtis, per kurią sportininkai vyrai gavo traumas ir net lyderiai nedalyvavo finalinėse varžybose. Taip pat galbūt skiriasi erdvės suvokimas. Mes nesame kažkokie akrobatai, bet turime jausti sektorių, kartelę ir, kuomet tai yra didžiulis stadionas, o šuolių sektorius ten – mažytis, tu jauti erdvę ir ji šiek tiek išbalansuoja.

– Kokie tavo tikslai Europos čempionate Berlyne?

– Sunku kažką sakyti, planuoti, nes nežinau, kokios fizinės būklės esu. Taip, žinau, kiek galiu šokti treniruotėse, bet neseniai atėjau į sektorių. Varžybos, kuriose pradėsiu šokinėti, vyks poryt ir tai bus treniruočių pobūdžio, ten jokių tikslų nekeliam. Didžiausi tikslai yra Berlynui, dirbame pagal cikliškumą, šiek tiek pakeičiau metodiką, tad įdomu, kaip į tai reaguos mano kūnas ir ką galiausiai rodys švieslentė.

– Šiuo metu nepralenkiama yra Marija Lasickienė, kuri jau laimėjo 42 varžybas iš eilės. Ar galėtum tu su ja pasigalynėti? Ar galėtų kas nors kitas?

– Ji jau ne vieną sezoną lyderiauja sektoriuje, bet nėra nenugalimų. Visada yra aplinkybių, kurios daro įtaką rezultatui. Labai sudėtinga išlaikyti savo lygį. Net jei sportininkė yra pajėgi, nereiškia, kad ji tose varžybose peršoks konkretų aukštį. Su visomis reikia varžytis ir nereiškia, kad Marija jau gali kabintis sau medalį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airinė Palšytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airinė Palšytė

– Kalbant apie lengvąją atletiką Lietuvoje, susidaro paradoksali situacija. Pasaulyje atsisveikinome su daugybe žvaigždžių, o Lietuvoje, panašu, vyksta renesansas. Jūs, Andrius Gudžius nustebinote gerais rezultatais, galbūt tas šeštadienio renginys yra susijęs su tuo, kad mes jau tam pribrendome?

– Praėjusiais metais „LTeam“ apdovanojimuose susirinkome beveik viską, kas yra įmanoma, tuo reikia džiaugtis. Aišku, labai smagu, nes ilgą laiką šnekėta, kad Lietuvoje nėra sportininkų, nėra rezultatą, bet giliai viduje sakydavome, kad turi sportininkai užaugti, kad turi pasikeisti karta. Tarp V.Aleknos ir A.Gudžiaus yra beveik 20-ties metų skirtumas, žmonės galėjo tiesiog truputį palaukti ir užaugo nauja žvaigždė. Lygiai taip pat ir kitose rungtyse – mes turime gerų sportininkų, bet jiems reikia subręsti, atsiskleisti.

Tarp V.Aleknos ir A.Gudžiaus yra beveik 20-ties metų skirtumas, žmonės galėjo tiesiog truputį palaukti ir užaugo nauja žvaigždė.

Mes norime būti matomi, susilaukti sirgalių palaikymo, labai svarbu susilaukti palaikymo tarptautinėse varžybose, reikia to dėmesio, gerų emocijų. Matome, kiek dėmesio skiriama kitoms sporto šakoms. Nesilygiuosime, bet norėtųsi, kad ir kitai sporto šakai būtų skiriamas dėmesys.

Ne kartą esu dalyvavusi panašaus formato varžybose užsienyje ir norėjosi kažką tokio atvežti į Lietuvą. Aišku, tai reikalauja daug investicijų iš rėmėjų, bet šiai dienai turiu labai puikią komandą. Manau, kad šis renginys tikrai nebus paskutinis. Kitais metais galbūt kviesime ir užsienio sportininkų. Ir šiemet jau susilaukiau žinučių iš kitų šalių sportininkų su klausimais „kas čia vyksta?“, „kodėl manęs nėra?“ ir sakiau, kad šiais metais darome vietinį renginį, bet kitąmet pagalvosime.

– Šeštadienį bus daug ir pramogų. Pati šoksi pagal specialų takelį, kokia muzika tave įkvepia?

– Mane įkvepia labai įvairi muzika. Renginio metu turėsime DJ Mamania, kuris gros įvairius džinglus. Be jo dar turėsime Beatrich, Ievos Zasimauskaitės pasirodymus, tai tikrai turėtų būti gražus šou.

Veiklos bus labai daug, net ne visa ji bus susijusi su lengvąja atletika, bet tikrai verta ateiti.

Viskas prasidės šeštadienį, 12 valandą. Tiesiog paminėsiu, kad po kiekvieno profesionalo pasirodymo bus galima žmonėms ateiti į sektorių, susirungti su profesionalais ir išbandyti save.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas