Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Universalus čempionas – Mykolas Alekna būtų stiprus ir kitose sporto šakose

Mykolas Alekna pabaigė vasarą ir gyvenimo Lietuvoje etapą užtvirtino pasaulio jaunimo lengvosios atletikos pirmenybių aukso medaliu. Šį apdovanojimą jis pridėjo prie anksčiau pelnyto Europos čempiono titulo. 18-mečio disko metiko tėvas, dukart olimpinis čempionas Virgilijus Alekna priminė, kad sūnus buvo stiprus ir kitose sporto rungtyse, o svaidyti diską nuolat pradėjo ne taip seniai.
Mykolas Alekna
Mykolas Alekna / Dokadro nuotr.

Mykolas Alekna iki ašarų sugraudino savo trenerį Mantą Jusį, kai „Tautiška giesmė“ suskambo Nairobyje.

Kenijos sostinėje 18-metis disko metikas užtikrintai triumfavo jaunimo (iki 20 metų) pirmenybių disko sektoriuje.

Geriausiu bandymu 1,75 kg svorio įrankį (vyrų varžybose metamas 2 kg diskas) vilnietis nusviedė 69,81 m.

M.Aleknai tik 32 cm pritrūko iki pasaulio jaunimo rekordo, dar 2008 metais pasiekto ukrainiečio Mykytos Nesterenkos.

Sūnaus pasirodymas itin pradžiugino Virgilijų Alekną – vieną labiausiai tituluotų disko metikų per visą rungties istoriją, iš kurio paveldėjo ne tik genus, bet ir labai panašią disko metimo techniką, nugludintą jauno trenerio M.Jusio.

Šį mėnesį viešėdamas 15min laidoje „Lietuva Tokijuje“ V.Alekna priminė, kad jaunesnysis sūnus ne taip seniai galutinai apsisprendė, kurioje sporto rungtyje nori varžytis.

„Mykolas yra labai motyvuotas sportininkas. Diską jis pradėjo mėtyti ne taip ir seniai – ko gero, tai tik treti metai, – sakė V.Alekna apie Mykolą, kuriam po mėnesio sueis 19 metų. – Progresas geras, bet jis ir kitose sporto šakose toks būtų – ir futbolą žaidė, jam neblogai sekėsi, ir į aukštį teko pašokinėti – aukštai šokdavo. Turbūt daugelyje sporto šakų galėtų sportuoti, bet atsiskleidė disko metime ir tikriausiai jau ilgam susiejo gyvenimą su šia sporto rungtimi. Rezultatai jau yra, tad tikėsimės, kad jie tokie bus ir ateityje.“

Dokadro nuotr./Virgilijus Alekna ir Mykolas Alekna
Dokadro nuotr./Virgilijus Alekna ir Mykolas Alekna

V.Aleknos ir buvusios lengvaatletės Kristinos Aleknienės šeimoje kartu su taip pat perspektyviu 20-mečiu disko metiku Martynu Alekna augęs Mykolas praėjusią savaitę atsisveikino su namiškiais.

Jau anksčiau buvo nuspręsta, kad tiesiai iš pasaulio jaunimo pirmenybių jis keliaus į Kaliforniją, kur pradės studijas Berklio universitete.

„California Golden Bears“ universitete yra daug stiprių sporto programų. Iš šio universiteto į NBA yra patekę legendiniai gynėjai Kevinas Johnsonas ir Jasonas Kiddas, o Jaylenas Brownas dabar yra „Boston Celtics“ atakų lyderis.

Pagal duomenis M.Alekna labai tiktų amerikietiškam futbolui – buvęs disko metikas Tautvydas Kieras, svajojęs apie dalyvavimą Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, išvykęs į JAV po studijų buvo sudaręs sutartį su „Kansas City Chiefs“ klubu. Iki išvykos į JAV universitetą niekada amerikietiško futbolo nežaidęs atletas prieš penkerius metus tapo pirmuoju ir iki šiol vieninteliu sutartį su NFL komanda sudariusiu lietuviu, kurio karjera buvo trumpa dėl traumų.

194 cm ūgio M.Aleknos fiziniai duomenys irgi labai tiktų amerikietiškam futbolui, bet jo tėvas jau įspėjo sūnų, kad blaškytis neverta.

„Kalbėjau apie tai su Mykolu. Pasakojau, kad futbolininkai vidutiniškai rungtyniauja du sezonus, o karjeros vidurkis – aštuoneri metai. Vadinasi, du sezonus žaidžia, o kitus šešis gydosi traumas. Sakiau Mykolui: ar tai būtų tau įdomu? – pasakojo V.Alekna. – Bet nemanau. Disko metimas jam daug ką reiškia, jis nori tobulėti kaip disko metikas. Laimėjęs šią vasarą, jis jau supranta, kad kelio atgal nebėra – Mykolas jau yra disko metikas visam laikui.“

Ši vasara tik patvirtino, kad M.Aleknos pasirinkimas yra tikslus, nes tarp bendraamžių jis neturi lygių nei Europoje, nei už jos ribų.

Liepą Europos pirmenybėse Taline jis iškovojo auksą, diską nusviedęs lygiai 68 m. Estijoje visi šeši M.Aleknos metimai buvo geresni nei sidabrą pelniusio vokiečio Magnuso Zimmermanno, kurį lietuvis aplenkė milžiniška persvara – net pusseptinto metro.

Pasaulio jaunimo čempionate Kenijoje M.Alekna net pustrečio metro pagerino pirmenybių rekordą. Nairobyje lietuvis mėtė labai stabiliai, net penkiais metimais numetęs daugiau nei antrą vietą iškovojęs jamaikietis Ralfordas Mullingsas geriausiu savo bandymu (66,86 m.).

Regis, Lietuva turi neeilinį talentą, kuris papildys mūsų šalies olimpinę rinktinę galbūt jau 2024 metų olimpinėse žaidynėse Paryžiuje.

Tarp bendraamžių išsiskiriančių sportininkų Lietuva neturi daug, bet plaukikės Kotryna Teterevkova ir Agnė Šeleikaitė yra iškovojusios visus tris bendros rinktinės medalius pastarosiose jaunimo olimpinėse žaidynėse 2018 metais, šiemet Europos jaunimo čempionu tapo dar vienas krūtine plaukiantis lietuvis Aleksas Savickas, o prieš savaitę pasaulio jaunimo irklavimo auksu pasipuošė 18-metis Povilas Juškevičius.

„Jaunimas greitai auga. Turėsime dalyvių olimpinėse žaidynėse – ir Mykolas, ir plaukikai, ir irkluotojai, – kalbėdamas apie perspektyviausią pamainą dabartiniams olimpiečiams, sakė V.Alekna. – Potencialūs jaunimo pirmenybių dalyviai ir yra būsimi žaidynių dalyviai.“

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos lengvaatlečių medaliai pasaulio jaunimo pirmenybėse:
  • aukso – Andrius Gudžius (2010 m., diskas) ir Mykolas Alekna (2021 m., diskas)
  • sidabro – Viktorija Žemaitytė (2004 m., septynkovė), Airinė Palšytė (2010 m., aukštis) ir Dovilė Dzindzaletaitė (2012 m., trišuolis).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas