Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Už brūkšnio likusi A.Palšytė pateikė protestą: „Dar nežinau, ar patekau į finalą“

Airinė Palšytė trimis bandymais neįveikė 1,92 metro aukščio atrankos varžybose Europos čempionate, bet į „Stadio Olimpico“ užkulisius lietuvė neskubėjo – ji ilgai aiškinosi situaciją su teisėjais, o galiausiai pateikė protestą organizatoriams.
Airinė Palšytė
Airinė Palšytė / Alfredo Pliadžio nuotr.

1,89 metro aukštį A.Palšytė įveikė trečiu mėginimu, o 1,92 m jai taip ir nepakluso.

Į finalą pateko net šešios sportininkės, kurioms 1,92 m taip pat nepakluso, tačiau jos žemiau nuleistą kartelę prieš tai peršoko per mažiau mėginimų.

Tai lėmė, kad oficialiame protokole lietuvė liko 13 vietoje – už finalo borto kartu su graike Tatiana Gusin, bet sportininkės nepasidavė ir leidosi į teisinę kovą.

Jos abi pateikė oficialius protestus ir sieks atsidurti finale. 15min žiniomis, protestas buvo atmestas, tačiau šį sprendimą A.Palšytės komanda apskundė.

Alfredo Pliadžio nuotr./Airinė Palšytė
Alfredo Pliadžio nuotr./Airinė Palšytė

„Aš bandžiau aiškintis, graikė irgi šalia stovėjo ir aiškinomės, kokia čia situacija, – pasakojo A.Palšytė. – Aš šiuo metu dar nežinau, ar patekau į finalą. Mums vienaip sakė sektoriuje, kitaip mačiau protokole. Nežinau, ar patekau.

Pagal visas taisykles yra galimybė imti 14 šuolininkių, peršokusių mažesnį aukštį. Jei prie manęs nėra q raidės (reiškiančios patekimą į finalą – aut. past.), vadinasi, jie paėmė 12 merginų, bet iš jų, atrodo, penkios nėra peršokusios 1,92 metro.

Ima su žemesniu aukščiu ir mažiau bandymų, bet tą žemesnį aukštį ir aš įveikiau. Pagal viską, turiu galimybę protestuoti. Tiek aš, tiek graikė. Ir jei mes protestuojame, manau, pagal visas istorines situacijas, protestą turėtų paimti ir priimti į finalą 14 merginų.

Jei būtų 12 jų peršokusios 1,92 m, tuomet nėra ką kalbėti. 1,89 m – ačiū, 13 vieta, viso gero, bet tuos 1,92 peršoko ne visos. Kaip ir nėra teisinga, nes įveikėme tą patį aukštį ir nesvarbu, kiek bandymų prireikė.

Išėjus iš šios zonos eisime pas komandų vadovus – tiek aš, tiek graikė. Aiškinsimės, kokios yra galimybės išsikovoti vietą po saule.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Airinė Palšytė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Airinė Palšytė

A.Palšytė pasakojo, jog iš pradžių teisėja šią temą kėlusią graikę vijo šalin.

„Graikė pabandė, bet tada priėjo prie manęs ir sako: „Gal tu gali nueiti ir pabandyti, nes sektoriaus teisėja nesileidžia į jokias kalbas.“ Aš priėjau, pabandžiau diplomatiškai paklausinėti, kokia yra situacija, kiek kitame sektoriuje peršokę.

Sakiau: „Žinokit, yra buvę, kad paima į finalą daugiau nei 12“. Bandai jiems sakyti, kad visko pasitaiko. Mes sutinkame, kad mūsų būtų 14. Kitame sektoriuje šuolininkės net savo bandymų atsisakė, taip parodydamos, kad sutinka su ta situacija, kuri yra dabar.

Net Londono olimpinėse buvo taip, kad paėmė mūsų 14, o mūsų net 12 tuomet atsisakėme paskutinių šuolių ties 1,95 m. Tai buvo bendras sutarimas, teisėjai nelabai ką galėjo padaryti ir paėmė visas merginas.

Šioje situacijoje būtų teisinga elgtis taip pat. Nežinau, kaip viskas išsispręs, sužinosime gal ne šiąnakt, gal rytoj. Reikės aiškintis. Aukštis yra peršoktas, nesvarbu, kuriuo mėginimu. Ir tik 14 merginų jį sugebėjo įveikti“, – įsitikinusi A.Palšytė.

31-erių sportininkė neslėpė, kad jos tikslas Europos čempionate buvo pažaboti 1,92 m aukštyje buvusią kartelę.

„Žinojau, kad bandysiu šokti, kiek reikės, kiek galėsiu, kad būčiau finale. Labai stengiausi, jaučiausi užtikrintai su mažesniais aukščiais, 1,89 m bandymas, nors trečias, bet žinojau, kad jį turiu įveikti. Tą padariau su didele atsarga. Šokti galiu, tik aukštis nedėkinga rungtis, nes bandymų skaičius lemia, kurioje vietoje esi. Ginklų dar nesudedu, žiūrėsime, kokia čia situacija“, – dėstė A.Palšytė.

Šuolininkė į aukštį pasakojo, kad viena akimi stebėjo ir šalimais vykusį disko metimo finalą, kuriame Mykolas Alekna užėmė trečiąją, o Andrius Gudžius – septintąją vietą.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius

„Teko ir žaibą duoti, – kalbėjo A.Palšytė, kai šalia jos prišoko ir A.Gudžius. – Mes su Andrium nuo mažų dienų. Tai mes U20, tai U23 varžomės kartu. Taip būdavo, kad jis auksą laimėdavo, o aš sidabrą. Pasenom, nežinau, kas čia įvyko.“

„Va dėl to ir nelaimim medalių, ką čia pridarei? Dėl to nieko ir nelaimėjau šiandien“, – juokėsi A.Gudžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius