Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 02 23

Birželį sugrįžtantis R.Federeris: kiek pozicijų praras ir ar viskas tikrai taip blogai?

Artroskopinę kelio operaciją ištvėręs Rogeris Federeris (ATP-3) į teniso kortus sugrįš birželį startuosiančiame žolės sezone. Nors iki šveicaro sugrįžimo ATP ture gali nutikti daug įvairiausių dalykų, keletas mėnesių be teniso neatrodo taip pragaištingai, kaip galėtų pasirodyti.
Rogeris Federeris
Rogeris Federeris / „Scanpix“ nuotr.

Gimtojoje Šveicarijoje atlikta operacija praėjo sklandžiai – tenisininko teigimu, ji buvo būtina dėl nuolatos jaučiamų skausmų. Nors 38-erių šveicaras praleis svarbius turnyrus Dubajuje, Indian Velse, Majamyje ir Paryžiuje (3140 ATP reitingo taškų) bei dar 360 ATP reitingo taškų dėl praėjusiais metais pasiektų ketvirtfinalių Madride ir Romoje, viskas nėra taip blogai.

Į žolė sezoną R.Federeris turėtų sugrįžti savo kraityje turėdamas 3950 ATP reitingo taškus. Nors tai mažiausiai nuo 2017 metų kovo, istorija rodo, kad tenisininkas tvirtai turėtų išsilaikyti pirmajame ATP dešimtuke.

Pažvelgus į ATP reitingą po pastarųjų penkerių metų „Roland Garros“ turnyro, rezultatai rodo štai ką: 2019 metais su 3950 taškų tenisininkas būtų aštuntas, 2018 metais – septintas, 2017 metais – devintas, 2016 metais – septintas, o 2015 metais – devintas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris

Didžiausias, o turbūt ir paskutinis šveicaro šansas savo profesionalo karjeroje laimėti dar vieną, jau 21-ąjį „Didžiojo kirčio“ turnyrą, neabejotinai yra Vimbldone, kuris vyksta ant žolės.

Nors maestro situacija šiemet bus kėblesnė nei įprastai, netradicinė Vimbldono skirstymo sistema, dėl kurios praėjusiais metais nepasitenkinimą reiškė ir Rafaelis Nadalis, šveicarui gali labai pasitarnauti.

Skirstymo formulė yra tokia: prie turimų ATP reitingo taškų yra pridedami visi taškai, per pastaruosius 12 mėnesių uždirbti turnyruose ant žolės (baigiama skaičiuoti savaitę iki Vimbldono) + 75% nuo daugiausiai uždirbtų taškų bet kokiame kitame žolės turnyre per pastaruosius 12 mėnesių.

Tai reiškia, kad R.Federeris papildomai gautų:

  • 1200 taškų už praėjusių metų finalą Vimbldone + taškus, kuriuos uždirbtų šių metų turnyruose Štutgarte arba Halėje (jie vyksta likus atitinkamai trims ir dviems savaitėms iki Vimbldono).
  • 375 taškus už triumfą ATP 500 serijos turnyre Halėje praėjusiais metais.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris

Net jei legendinis Šveicarijos tenisininkas nuspręstų žaisti tik Vimbldone arba pergalių kituose turnyruose neiškovotų, 5025 taškai (3950 – 500 (už neapgintus taškus Halėje) +1200 +375) jam tikrai garantuotų vietą tarp aštuonių pirmųjų skirstymą turinčių žaidėjų Vimbldone.

Tai jau gera žinia. Tačiau pasikapstykime giliau. Šveicaras su malonumu norėtų būti skirstytas trečiu arba ketvirtu numeriu, kad ketvirtfinalyje galimai išvengtų Novako Džokovičiaus (ATP-1) arba Rafaelio Nadalio (ATP-2).

Tam reiktų ne tik gerų solidžių pasirodymų Štutgarte arba Halėje, bet ir pradėti žvalgytis į Dominicą Thiemą (ATP-4), kuris dėl sėkmingo pasirodymo Rio de Žaneire tikrai pralenks šveicarą ATP reitinge.

Jeigu R.Federeriui pavyktų laimėti 11-ąją Halės turnyro karūną, jo taškų sąskaita padidėtų iki 6025 (+1000 taškų). Pridėkime dar ir triumfą Štutgarte (+500 taškų) – ir turime jau 6525 taškus. Tai maksimalus ATP reitingo taškų skaičius, su kuriuo Rogeris galėtų varžytis Vimbldono skirstyme.

„Scanpix“/AP nuotr./Dominicas Thiemas
„Scanpix“/AP nuotr./Dominicas Thiemas

D.Thiemas šiuo metu turi 7045 ATP reitingo taškus, tačiau austro laukia labai intensyvus pavasaris.

Iki žolės sezono 25-erių tenisininkui teks apginti 3170 taškų, iš kurių daugiausiai už finalą „Roland Garros“ turnyre (1200), triumfus Indian Velse (1000) ir Barselonoje (500).

Svarbu paminėti, kad austras, skirtingai nei R.Federeris, nesulauks jokios pagalbos iš specialios Vimbldono skirstymo formulės, kadangi per pastaruosius du sezonus ant žolės sugebėjo iškovoti vienintelę pergalę.

Puikias galimybes pagriebti trečią arba ketvirtą skirstymą Vimbldone turi Daniilas Medvedevas (ATP-5), šiuo metu turintis 5890 ATP reitingo taškų. Didžiausi ruso galvos skausmai prasidės rugpjūčio mėnesį, kuomet sugrįš kietos dangos sezonas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Daniilas Medvedevas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Daniilas Medvedevas

Per keletą mėnesių Daniilui teks apginti net 4350 ATP reitingo taškus, tačiau iki tol jam didelės grėsmės prarasti pozicijas nekyla. Rusui teks apginti 660 taškų, iškovotų Monte Karle ir Barselonoje, tačiau kituose turnyruose jo neslėgs beveik jokia įtampa.

Taigi situacija, kurioje šiuo metu atsidūrė šveicarų maestro, nėra tokia bloga, kokia gali pasirodyt iš pirmo žvilgsnio. Jei reabilitacija praeis sklandžiai ir R.Federeris ant žolės sugrįš geros sportinės formos, pasiekti Vimbldono ketvirtfinalį tenisininkui didelių pastangų turėtų nereikėti.

Paskutinį sykį tarp aštuonių stipriausių Vimbldono tenisininkų Šveicarijos legenda nepateko 2013 metais, kuomet iškrito antrajame etape.

O paskutinis kartas, kuomet R.Federeris nebuvo tarp keturių aukščiausią skirstymą turėjusių Vimbldono tenisininkų – 2002 metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas