Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 10

Būsimą WTA reitingo lyderę palaužusi C.Gauff laimėjo pirmą „Didžiojo kirčio“ titulą

Vos 19-os metų amžiaus JAV supertalentė Coco Gauff (WTA-6) pirmą kartą karjeroje triumfavo „Didžiojo kirčio“ kategorijos teniso pirmenybėse.
Coco Gauff
Coco Gauff / „Scanpix“ nuotr.

„US Open“ moterų vienetų varžybų didžiajame finale jaunuolė pademonstravo charakterį ir 2:6, 6:3, 6:2 palaužė okupantų šalies atstovę Aryną Sabalenką (WTA-2).

Abiem tenisininkėms tai buvo tik antrasis karjeros „Didžiojo kirčio“ finalas. Jei baltarusė metų pradžioje sugebėjo laimėti „Australian Open“ pirmenybes, tai C.Gauff praėjusiame sezone Paryžiuje prieš Igą Swiatek sukrapštė tik keturis geimus.

Būdama vos 15-os šokiravusi teniso pasaulį pasiekdama Vimbldono aštuntfinalį amerikietė iš karto buvo laikoma naująja Serenos Williams įpėdine. Nors Coco tobulėjo žaibiškai ir jau netrukus išsikovojo vietą tarp elitinių pasaulio tenisininkių, pirmojo „Grand Slam“ titulo paieškos užsitęsė.

Patyrusi skaudų pralaimėjimą pirmajame Vimbldono etape šiemet, C.Gauff į trenerių gretas pasikvietė ispaną Pere Ribą ir tautietį, teniso visuomenėje labai gerbiamą Bradą Gilbertą. Su šių strategų pagalba ši teniso sensacija per du mėnesius laimėjo tris turnyrus Vašingtone, Sinsinatyje, o dabar ir Niujorke.

Šią vasarą 19-metė laimėjo visus 16 susitikimų turnyruose JAV, o apskritai per Šiaurės Amerikos turnyrų sezoną patyrė vienintelę nesėkmę Monrealyje savo gerai draugei Jessicai Pegulai, su kuria pirmadienį dalinsis pirmą WTA dvejetų reitingo vietą.

Vienetuose C.Gauff taip pat pakils į rekordinę trečią poziciją. Čempionei be 2000 WTA reitingo taškų atiteks ir įspūdingas 3 milijonų JAV dolerių čekis.

Amerikietė tapo tik ketvirtąja savo šalies atstove, kuri būdama paaugle (angl. teenager, iki 19 metų imtinai), iškovojo „Grand Slam“ titulą. Paskutinė tai būdama vos 17-os padarė Serena Williams (1999 m.), o taip pat šioje kompanijoje yra ir Chris Evert bei Tracy Austin.

Savo ruožtu A.Sabalenka 2023 metais visuose keturiuose „Didžiojo kirčio“ turnyruose pasiekė bent pusfinalį, o toks stabilumas pirmadienį baltarusei WTA reitinge leis aplenkti Igą Swiatek ir tapti naująja lydere.

Vicečempionė užsidirbo 1300 WTA reitingo taškų ir 1,5 mln. JAV dolerių.

VIDEO: Coco Gauff vs. Aryna Sabalenka Highlights | 2023 US Open Final

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas