Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 14

Daviso taurė: Lietuva – be Ričardo Berankio, bet su savais pliusais

Kiek daugiau nei prieš dvejus metus Lietuvos teniso rinktinė po atkaklios kovos nugalėjo Pietų Afrikos Respublikos tenisininkus ir iškovojo galimybę kovoti dėl istorinio kelialapio į Europos/Afrikos zonos I-ąją Daviso taurės grupę. Šį savaitgalį mūsiškiai gali viską pakartoti. Rimvydo Mugevičiaus vadovaujama rinktinį šįsyk versis be Ričardo Berankio, tačiau net ir tokiu atveju nacionalinių komandų galimybės – lygios.
Laurynas Grigelis ir Truckeris Vorsteris
Laurynas Grigelis ir Truckeris Vorsteris / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Antradienį vykusioje spaudos konferencijoje rinktinių kapitonai it susitarę pareiškė, kad visi turi vienodas progas patekti į Europos/Afrikos zonos II-os grupės trečiąjį etapą ir kovoti dėl kelialapio į pirmąją grupę.

„Manau, kad laukia atkakli kova. Jei pažiūrėtume į reitingus, rinktinių žaidėjus skiria vos keliasdešimt pozicijų, – tvirtino PAR komandos kapitonas Marcosas Ondruska. – Nemanau, kad tarp mūsų yra daug skirtumų. Viską pamatysime savaitgalį. Popieriuje mūsų galimybės lygios.“

R.Mugevičius varžovams taip pat negailėjo gražių žodžių, tačiau Lietuvos rinktinės kapitonas visiems priminė prieš dvejus metus vykusią dvikovą, kurią 3:2 laimėjo lietuviai.

„Varžovai stiprūs, žinomi tiek vienetuose, tiek dvejetuose. Ravenas Klaasenas yra vienas iš geriausių pasaulyje, – apie dvejetų specialistą atsiliepė R.Mugevičius. – Tačiau kadangi mes juos žinome, esame žaidę su jais, manau, kad galime pasirodyti neblogai.“

Šie rinktinės kapitonų žodžiai – ne iš piršto laužti. Tiek PAR, tiek Lietuva turi vienodas galimybes žengti į trečiąjį etapą. Pažvelkime kodėl.

Lyderiai

Šį savaitgalį Lietuvos rinktinė bus priversta verstis be pirmosios savo raketės Ričardo Berankio. 57-ą vietą ATP reitinge užimantis 26-erių metų lietuvis ruošiasi Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių teniso turnyrui, kuris startuos rugpjūčio 6 dieną.

Dėl šios priežasties geriausias Lietuvos tenisininkas nusprendė pasirinkti stiprų ATP serijos turnyrą Vašingtone, kuriame dalyvaus tokie tenisininkai kaip Tomašas Berdychas, Johnas Isneris, Gaelis Monfilsas, Nickas Kyrgiosas ir kiti.

Savo ruožtu Pietų Afrikos Respublikos rinktinei padėti negalės Kevinas Andersonas. 31-oji pasaulio raketė taip pat vietoj Daviso taurės turnyro Kaune pasirinko skrydį į Jungtinių Amerikos Valstijų sostinę, kur pradės akrilo dangos sezoną.

R.Berankio ir K.Andersono nebuvimas sulygina lietuvių ir afrikiečių galimybes savaitgalį triumfuoti Kaune.

Traumos

Tiesa, Lietuvos rinktinę pastaruoju metu kamavo traumos. Pirmą kartą pirmąja komandos rakete būsiantis Laurynas Grigelis visai neseniai kentėjo nuo kulkšnies traumos, kuri jį apie tenisą privertė užmiršti visam mėnesiui.

Dėl to 423-ią vietą ATP reitinge užimantis lietuvis negalėjo pradėti tinkamai teniruotis su naujai suburta komanda. Primename, jog prieš kelis mėnesius L.Grigelis atsisakė italo Giuseppe Mengos paslaugų, su kuriuo dirbo šešerius metus.

„Dėl traumos negalėjau mėnesį dalyvauti turnyruose, todėl, suprantama, dabar reikės iš naujo priprasti prie žaidybinių situacijų, prie taškų, nes kai nežaidi tiek laiko, kai kurie dalykai pasimiršta,“ – pripažino L.Grigelis.

Puikia sveikata pasigirti kurį laiką negalėjo ir Lukas Mugevičius. Vis dėlto praeitą savaitę 21-erių lietuvis Turkijos „Futures“ turnyre pasiekė pusfinalį, tad jo fizinė būklė nėra tokia prasta, kokia buvo prieš kelias savaites.

„Buvau pasitempęs čiurną, turėjau keletą problemų su kelio raisčiais. Važiuodamas į Turkiją galvojau, kad sužaisiu bent porą mačų ir bus baigta, tačiau gavosi geriau nei galvojau ir dabar esu tikrai gana geros formos,“ – nuramino L.Mugevičius.

Sveikatos problemos kankino ir Tadą Babelį, tačiau jos nebuvo tokios rimtos kaip L.Mugevičiaus ir L.Grigelio.

Skirtingai nei lietuviai, PAR tenisininkai yra sveiki kaip ridikai ir į Kauną atvyko po išties sėkmingų turnyrų.

Formos

Pirmieji Daviso taurės kovas pradės L.Grigelis ir Tuckeris Vorsteris. Jų akistata penktadienį turėtų prasidėti apie 11.00 Lietuvos laiku. Pažvelkime į dabartinę šių tenisininkų formą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Laurynas Grigelis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Laurynas Grigelis

410-ą vietą ATP reitinge užimantis T.Vorsteris į Kauną atvyko gana geros formos. Iš pastarųjų trijų „Futures“ turnyrų jis viename pasiekė pusfinalį, o kitame ir triumfavo. Praeitą savaitę jis Zimbabvės turnyro finale nugalėjo 338-ą pasaulio raketę tautietį Nicolaasą Scholtzą.

Vis dėlto Kaune T.Vorsteris privalės žengti ant nekenčiamiausios dangos – grunto. Ant šios dangos jis paskutinį kartą žaidė tik 2014 metų balandžio mėnesį.

Tai, jog 27-erių metų afrikiečiui nepatinka gruntas, yra gana lengvai paaiškinama. Būdamas beveik dviejų metrų ūgio, T.Vorsteris dažniausiai kliaujasi galingais padavimais ir pavojingu „forehand’u“, kurie ant grunto tampa ne tokie grėsmingi.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Laurynas Grigelis ir Truckeris Vorsteris
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Laurynas Grigelis ir Tuckeris Vorsteris

410-oji pasaulio raketė nemėgsta įsivelti į ilgus apsikeitimus smūgiais, nes jo ūgis neleidžia greitai judėti, o iš silpnosios kairės pusės T.Vorsteris žaidžia ne itin užtikrintai.

Silpna T.Vorsterio kairė pusė gali pasitarnauti lietuviui. Ne paslaptis, jog L.Grigelio „backhand’as“ yra kur kas užtikrintesnis nei smūgis iš dešinės, tad ilgus apsikeitimus smūgiais dažniausiai turėtų laimėti mūsiškis.

Nors L.Grigelis nežaidė jau mėnesį, į Lietuvą jis sugrįžo pasveikęs. 24-erių metų lietuvis neslėpė, jog privalo iš naujo priprasti prie žaidybinių situacijų ir taškų. Tam jis turėjo savaitę. Tai ne itin ilgas laikotarpis, tačiau jo pergalei pirmoje Daviso taurės dvikovoje gali pakakti.

423-iosios pasaulio raketės reitingas žemesnis, trauma jam neleido pradėti dirbti su nauja komanda, tačiau L.Grigelis vis tiek turėtų būti šios dvikovos favoritas. Vienintelis dalykas, galintis jam pakišti koją, yra jaudulys.

„Jaučiu didesnę atsakomybę, nes turėsiu laimėti daugiau vienetų dvikovų, – pripažino L.Grigelis. – Aišku, be Ričardo rinktinė yra šiek tiek silpnesnė, bet manau, kad jei pasiruošime gerai, tikrai turėsime šansų įveikti Pietų Afriką.“

24-erių metų lietuvio patirtis ir kur kas didesnis skaičius mačų ant grunto penktadienį gali tapti kertiniu faktoriumi, lemsiančiu Lietuvos pergalę pirmoje Daviso taurės dvikovoje su Pietų Afrikos Respublikos tenisininkais.

———

Sunkiau turėtų būti Lukui Mugevičiui, kuris penktadienį antrame mače kausis su PAR teniso talentu Lloydu Harrisu.

Pastarasis šiemet ant grunto žaidė tik du kartus ir iškovojo vieną pergalę. 323-ioji pasaulio raketė šiame sezone pabuvojo ir keturiuose „Challenger“ turnyruose, iš kurių viename nugalėjo 186-ą vietą ATP reitinge užėmusį japoną Hirokį Moriyą.

Vis dėlto po šios pergalės L.Harriso forma krito ir jis ne kartą turėjo vargo su kur kas žemesnį reitingą turėjusiais tenisininkais.

19-os metų PAR tenisininkas pasižymi agresyvia žaidimo taktika, stipriais padavimais, tačiau nėra toks techniškas, koks yra L.Mugevičius. Ant grunto tai yra labai svarbus žaidimo aspektas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Mugevičius ir Lloydas Harris
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Mugevičius ir Lloydas Harris

L.Mugevičiui pirmoji sezono dalis susiklostė ne itin gerai, o pats 21-erių metų lietuvis žaidė labai banguotai. Po skambių pergalių prieš kur kas aukštesnį reitingą turinčius tenisininkus L.Mugevičius dažnu atveju krisdavo ir prieš silpnesnius varžovus.

744-oji pasaulio raketė šiemet ant grunto žaidė devynis kartus ir iškovojo penkias pergales. Praeitą savaitę L.Mugevičius „Futures“ turnyre Turkijoje pasiekė pusfinalį, kuriame tik po atkaklios kovos 4:6, 6:4, 4:6 krito prieš 243-ią vietą ATP reitinge užėmusį ispaną Rubeną Ramirezą Hidalgo.

———

Jei vienetų dvikovose lietuvių ir afrikiečių galimybės daugmaž yra lygios, dvejetuose aiškūs favoritai yra PAR tenisininkai, kurių sudėtyje – devintoji pasaulio raketė Ravenas Klaasenas.

Lietuvos teniso sąjungos nuotr./Lietuvos ir PAR teniso rinktinės
Lietuvos teniso sąjungos nuotr./Lietuvos ir PAR teniso rinktinės

Šis į Kauną atvyko iškart po Vimbldono pusfinalio! Apskritai šiemet 33-ejų metų R.Klaasenas žaidė keturių ATP serijos turnyrų finaluose, o Halėje poroje su Rajeevu Ramu nuskynė ir jubiliejinį dešimtąjį savo dvejetų titulą.

Antradienį R.Klaasenas spaudos konferencijoje tiesiog spinduliavo pasitikėjimu. Užuot kalbėjęs apie artėjančias kovas, afrikietis nuolat šypsojosi ir papasakojo apie savo dvejetų karjerą.

Jam šeštadienio mūšyje talkins taip pat tik dvejetų turnyruose žaidžiantis Ruanas Roelofse’as. Pastarasis šiemet daugiausia laiko praleido „Challenger“ serijos turnyruose, kuriuose keturis kartus žaidė pusfinaliuose, kartą – finale.

Rimvydas Mugevičius ketvirtadienį paskelbė, kad Lietuvos dvejetų komandą sudarys Lukas Mugevičius ir Laurynas Grigelis. Ši pora taip pat ne iš kelmo spirta.

Abiems lietuviams „Futures“ dvejetų turnyrai sekėsi kur kas geriau nei vienetų. L.Mugevičius per visą šį sezoną iškovojo keturis titulus, L.Grigelis – tris. Šie rezultatai Lietuvos tenisininkams užtikrino vietą tarp trijų šimtų geriausių pasaulio dvejetų žaidėjų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Burtų traukimo ceremonija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Burtų traukimo ceremonija

Apibendrinant, ir Lietuvos, ir PAR rinktinių tenisininkai turi savų pliusų bei savų minusų, kurie galimybių svarstyklėse rodo vienodas komandų galimybes žengti į trečiąjį etapą.

Beveik nėra abejonių, jog komandoms prireiks žaisti ir sekmadienį, nes pirmosios dvi Daviso taurės nugalėtojo veikiausiai neatskleis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas