Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 05 31

Dešimtą „Roland Garros“ dieną – ir aštuntfinalių, ir ketvirtfinalių dvikovos

Pirmadienį iš prasto oro Prancūzijoje atostogų sulaukę geriausi pasaulio tenisininkai į „Roland Garros“ kortus sugrįš antradienį. Šią dieną antrame metų „Didžiojo kirčio“ turnyre bus žaidžiamos tiek aštuntfinalių, tiek ketvirtfinalių dvikovos, kuriose pirmais smuikais grieš pirmoji pasaulio raketė Novakas Džokovičius, geriausias Didžiosios Britanijos tenisininkas Andy Murray ir čempiono titulą ginantis Stanas Wawrinka.
Novakas Džokovičius ir Andy Murray
Novakas Džokovičius ir Andy Murray / „Scanpix“ nuotr.

Ketvirtfinaliai

Andy Murray (ATP-2) – Richardas Gasquet (ATP-12)

Geriausias Didžiosios Britanijos Andy Murray ir Richardas Gasquet susikaus 11-ą kartą (A.Murray pirmauja 7:3). Antradienį 12-ą vietą ATP reitinge užimantis prancūzas sieks nutraukti keturių nesėkmių prieš britą iš eilės seriją.

„Scanpix“ nuotr./Andy Murray prieš Johną Isnerį
„Scanpix“ nuotr./Andy Murray prieš Johną Isnerį

Įdomu, jog prieš prancūzus 2-oji pasaulio raketė yra laimėjęs 15-a dvikovų iš eilės. Paskutinįsyk Prancūzijos tenisininkui A.Murray nusileido 2015 metų Roterdamo turnyre.

A.Murray antradienį tikėsis ketvirtą kartą papulti į „Roland Garros“ čempionato pusfinalį. Pergalės atveju jis žaistų 19-ame „Didžiojo kirčio“ turnyrų pusfinalyje. Pagal šį rodiklį 2-oji pasaulio raketė yra absoliutus Didžiosios Britanijos rekordininkas. Antrą vietą šiame sąraše užima Fredas Perry, kuris „Didžiojo kirčio“ turnyrų pusfinaliuose žaidė 13-a kartų.

A.Murray taip pat yra vienintelis Didžiosios Britanijos tenisininkas(ė), „Roland Garros“ čempionato pusfinalyje žaidęs tris kartus.

Per visą savo karjerą 29-erių metų britas dar nė karto nežaidė Atvirojo Prancūzijos čempionato finale. Geriausias jo rezultatas čia – 2011, 2014 ir 2015 metais pasiektas pusfinalis.

Jei A.Murray „Roland Garros“ čempionate pavyks šią savaitę triumfuoti, jis taps 16-u tenisininku Atvirojoje eroje, laimėjusiu tris skirtingus „Didžiojo kirčio“ turnyrus. Savo kolekcijoje 2-oji pasaulio raketė turi „US Open“ čempionato ir Vimbldono titulus.

A.Murray šiuo metu yra iškovojęs 9-ias pegales iš eilės. Primename, jog prieš kelias savaites britas tapo “Internazionali BNL d’Italia” turnyro čempionu. Finale jis 6:3, 6:3 nugalėjo geriausią pasaulio tenisininką Novaką Džokovičių.

„Scanpix“ nuotr./Kei Nishikoris prieš Richardą Gasquet
„Scanpix“ nuotr./Kei Nishikoris prieš Richardą Gasquet

Tuo tarpu 2-osios pasaulio raketės varžovas R.Gasquet antradienį sieks pirmą kartą karjeroje patekti į „Roland Garros“ čempionato pusfinalį. Pergalės atveju jis taptų 11-u Prancūzijos tenisininku Atvirojoje eroje, patekusiu tarp keturių geriausių šio „Didžiojo kirčio“ turnyro žaidėjų.

12-ą vietą ATP reitinge užimantis R.Gasquet prieš pirmas 2-i ATP reitingo vietas yra pralaimėjęs jau 30-imt akistatų iš eilės. Vienintelį kartą tokio pobūdžio varžovą jis nugalėjo 2005 metais Monte Karle (įveiktas Rogeris Federeris).

Prancūzijos tenisininkas per visą savo karjerą yra dalyvavęs 46-iuose „Didžiojo kirčio“ turnyruose. Geriausias jo rezultatas šios serijos varžybose – pusfinaliai Vimbldone (2007 ir 2015 metais) bei „US Open“ čempionate (2013 metais).

Stanas Wawrinka (ATP-4) – Alberto Ramosas-Vinolasas (ATP-55)

Tai bus septinta tenisininkų tarpusavio dvikova. Kol kas A.Ramosui-Vinolasui šveicaro dar nėra pavykę nugalėti.

„Scanpix“ nuotr./Stanas Wawrinka prieš Viktorą Troickį
„Scanpix“ nuotr./Stanas Wawrinka prieš Viktorą Troickį

Paskutinį kartą „Didžiojo kirčio“ turnyre į pirmą ATP 50-tuką nepatenkančiam tenisininkui S.Wawrinka nusileido 2013 metais Vimbldone, kai krito prieš tuo metu 70-ąją pasaulio raketę Lleytoną Hewittą.

4-oji pasaulio raketė antradienį į „Roland Garros“ čempionato pusfinalį mėgins patekti antrą kartą karjeroje. Pergalės atveju jis taptų vos antru Šveicarijos tenisininku, į šio „Didžiojo kirčio“ turnyro pusfinalį patekusiu daugiau nei vieną sykį.

Būdamas 31-erių metų ir 69-ių dienų amžiaus S.Wawrinka antradienį gali tapti vyriausiu tenisininku nuo 1985 metų, pasiekusiu „Roland Garros“ pusfinalį. Prieš daugiau nei 30-metį tą padaryti pavyko Jimmy Connorsui, kuriam tuo metu buvo 32-eji metai ir 280 dienų.

Jei S.Wawrinkai šią savaitę pavyks triumfuot „Roland Garros“ čempionate, jis taps vos 8-u tenisininku Atvirojoje eroje, sėkmingai apgynusiu šio „Didžiojo kirčio“ turnyro titulą.

„Scanpix“/AP nuotr./Alberto Ramosas
„Scanpix“/AP nuotr./Alberto Ramosas

Apskritai per visą savo karjerą 4-ą vietą ATP reitinge užimantis Šveicarijos tenisinkas yra iškovojęs du „Didžiojo kirčio“ turnyrų titulus – 2014 metų „Australian Open“ ir 2015 metų „Roland Garros“.

S.Wawrinkos ketvirtfinalio varžovas A.Ramosas-Vinolasas į Atvirojo Prancūzijos čempionato pusfinalį sieks patekti pirmą kartą karjeroje. Pergalės atveju jis taps 13-u Ispanijos tenisininku, papuolusiu tarp keturių geriausių šių varžybų žaidėjų.

Nors 5-ių iš eilės mačų ATP serijos turnyre 55-ajai pasaulio raketei dar niekad nėra pavykę laimėti, gruntas yra mėgstamiausia ispano danga. Tik ant grunto aikštelių A.Ramosas-Vinolasas gali pasigirti teigiamu pergalių ir pralaimėjimų santykiu - 77-76.

Per visą savo karjerą A.Ramosas-Vinolasas pirmo ATP dešimtuko tenisininkus iš 25-ių mėginimų yra nugalėjęs tik du kartus.

Aštuntfinaliai

Novakas Džokovičius (ATP-1) – Roberto Bautista-Agutas (ATP-16)

Tarpusavio dvikovose visas keturias pergales yra iškovojęs N.Džokovičius. Serbas bandys 11-ą kartą patekti į „Roland Garros“ ketvirtfinalį ir taip susilygins su geriausiu Atvirosios eros rezultatu, kuris priklauso Rogeriui Federeriui.

Serbijos ir Ispanijos tenisininkai yra du iš keturių sportininkų, kurie šiose varžybose dar nepralaimėjo nė vieno seto.

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius prieš Aljazą Bedene
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius prieš Aljazą Bedene

N.Džokovičius nėra pralaimėjęs tokį žemą reitingą turinčiam sportininkui „Didžiojo kirčio“ turnyre nuo 2010-ų metų, kai „Roland Garros“ ketvirtfinalyje nusileido 27-ai pasaulio raketei Jurgenui Melzeriui.

R.Bautista-Agutas sieks tapti pirmuoju Ispanijos tenisininku nuo 2011-ų metų, „Didžiojo kirčio“ turnyre nugalėjusiu pirmąją pasaulio raketę. Prieš pnkerius metus tą padaryti pavyko Davidui Ferrerui, kurs „Australian Open“ varžybose įveikė tuo metu 1-ą vietą ATP reitinge užėmusį Rafaelį Nadalį.

Pirmoji pasaulio raketė į „Didžiojo kirčio“ turnyrų ketvirtfinalį sieks patekti 28-ą kartą iš eilės. Tokiu atveju jis aplenks Jimmy Connorsą (27) bei šiame sąraše pakils į antrą vietą. Pačioje viršūnėje įsitvirtinęs yra R.Federeris (36).

Kalbant apie „Roland Garros“ varžybas, tai būtų vienuoliktas serbo ketvirtfinalis. Tiek kartų Atvirojoje eroje ketvirtfinalyje Paryžiuje žaidė tik R.Federeris.

Šios dvikovos nugalėtojas kitame „French Open“ etape susitiks su T.Berdychu arba D.Ferreru. Serbas šiame turnyre siekia tapti vos aštuntuoju Atvirosios eros tenisininku, kuris laimėjo vadinamąjį „karjeros kirtį“.

„Scanpix“/AP nuotr./Roberto Bautista-Agutas
„Scanpix“/AP nuotr./Roberto Bautista-Agutas

R.Bautista-Agutas šį sezoną ant grunto dangos ypatingų rezultatų nepasiekė, o mėgstamiausiu jo aikštės paviršiumi yra laikoma kieta danga. Ant jos Ispanijos tenisininkas šį sezoną laimėjo titulus Ouklande bei Sofijoje.

Geriausias ispano karjeros pasiekimas ant grunto – 2014 metų titulas Štutgarto varžybose.

Davidas Goffinas (ATP-13) – Ernestas Gulbis (ATP-80)

Tarpusavio dvikovose abu tenisininkai yra pasidaliję po pergalę. D.Goffinas sieks pirmą kartą savo karjeroje patekti į „Roland Garros“ ketvirtfinalį. Taip jis taptų vos antruoju belgu Atvirojoje eroje, pasiukusiu šį etapą (Filipas Dewulfas, 1997-1998 m.).

Romos „Masters“ ketvirtfinalis: Andy Murray – Davidas Goffinas
Romos „Masters“ ketvirtfinalis: Andy Murray – Davidas Goffinas

„French Open“ yra sėkmingiausias „Didžiojo kirčio“ turnyras abiems šiems tenisininkams. Šio mačo nugalėtojas kitame etape susitiks su D.Thiemo ir M.Granollerso poros nugalėtoju.

D.Goffinui tai penktosios iš eilės „Roland Garros“ varžybos bei 16-as „Didžiojo kirčio“ turnyras karjeroje. Ant grunto dangos šį sezoną belgas gerų rezultatų nepasiekė, tačiau ant kietos aikštės dangos pateko į „Masters“ čempionatų pusfinalį Majamyje ir Indian Velse.

Geriausiam Latvijos tenisininkui tai būtų trečiasis „Roland Garros“ ketvirtfinalis karjeroje. E.Gulbis siekia pirmą kartą nuo 2014-ų metų turnyro Paryžiuje iškovoti keturias pergales iš eilės ATP serijos turnyre.

Latvis „Didžiojo kirčio“ turnyre prieš pirmojo dvidešimtuko tenisininkus laimėjo šešis kartus iš paskutinių septynių bandymų. Vienintelį savo pralaimėjimą šioje atkarpoje jis patyrė 2014-ais metais Novakui Džokovičiui.

„Scanpix“ nuotr./Ernestas Gulbis
„Scanpix“ nuotr./Ernestas Gulbis

Šį sezoną ant grunto latvis ypatingų rezultatą nepasiekė, o savo karjeroje yra iškovojęs šešis titulus (vieną ant grunto dangos).

E.Gulbis yra vienintelis Latvijos tenisininkas istorijoje, kuris yra patekęs į „Didžiojo kirčio“ varžybas.

Marcelis Granollersas (ATP-56) – Dominicas Thiemas (ATP-15)

Tarpusavio dvikovose visas tris pergales yra iškovojęs Austrijos tenisininkas. Jis sieks tapti vos trečiuoju savo šalies sportininku Atvirosios eros istorijoje, kuriam pavyko patekti į ketvirtfinalį Paryžiuje (Jurgenas Melzeris ir Thomasas Musteris).

„Scanpix“ nuotr./Dominicas Thiemas prieš Alexanderį Zverevą
„Scanpix“ nuotr./Dominicas Thiemas prieš Alexanderį Zverevą

Pergalę iškovojęs tenisininkas susitiks su D.Goffino ir E.Gulbio poros nugalėtoju. Austrui tai būtų pirmas „Didžiojo kirčio“ ketvirtfinalis karjeroje.

Austrijos atstovas šį sezoną jau iškovojo tris titulus. Prieš pat prasidedant „French Open“ jis triumfavo Nicoje, o prieš tai laimėjo čempionatus Buenos Airėse ir Akapulke. Penki iš šešių jo karjeros titulų yra iškovoti ant grunto dangos. Jis yra vos vienas iš trijų tenisininkų, kurie šiais metais turi iškovoję daugiau nei du titulus ant šio aikštės paviršiaus (R.Nadalis ir P.Cuevasas).

D.Thiemas iš visų „Roland Garros“ dalyvių šį sezoną yra laimėjęs daugiausiai mačų ant grunto (23). Šiais metais jis buvo pakilęs į tryliktą reitingo vietą, o šiame čempionate rungtyniauja 15-u skirstymu.

Įdomu tai, kad D.Thiemas 2014-2015 metais tarnavo armijoje, nes Austrijoje tai būtina. Tačiau tuo metu jis vis tiek sugebėjo žaisti tenisą ir dalyvauti turnyruose.

56-a pasaulio raketė iš Ispanijos sieks savo pirmojo „Didžiojo kirčio“ varžybų ketvirtfinalio karjeroje. M.Granollersui jau 34-is kartus nepavyko prasibrauti tarp stipriausiųjų aštuoneto šios serijos čempionatuose, todėl tai būtų trečias ilgiausiai užtrukęs bandymas Atvirosios eros istorijoje.

M.Granollersui šiame turnyre, ko gero, sekasi labiausiai. Pirmame etape jis trijų setų kovoje nugalėjo Fabio Fogninį, antrame iš mačo dėl traumos pasitraukė Nicolasas Mahutas, o vietą ketvirtame etape jam užleido pasirodymą Paryžiuje baigęs Rafaelis Nadalis.

Ispanas 20-ą kartą „Didžiojo kirčio“ turnyre žais prieš pirmojo dvidešimtuko tenisininką, o pergalę jam pavyko iškovoti vos vieną kartą. 2010-ais metais „Australian Open“ čempionate jis nugalėjo Robiną Soderlingą.

Davidas Ferreras (ATP-11) – Tomašas Berdychas (ATP-8)

Tai bus penkioliktoji tenisininkų tarpusavio dvikova, o aštuonias pergales yra iškovojęs Ispanijos sportininkas.

T.Berdychas siekia į „Roland Garros“ ketvirtfinalį patekti trečią kartą savo karjeroje. Praėjusiais metais jis savo pasirodymą baigė ketvirtame etape, kai nusileido prancūzui Jo-Wilfriedui Tsongai. Tai 13-as čeko turnyras Paryžiuje.

„Scanpix“ nuotr./Tomašas Berdychas
„Scanpix“ nuotr./Tomašas Berdychas

Čekijos atstovas geriausiai „French Open“ varžybose sužaidė 2010 metais, kai pateko į savo pirmąjį „Didžiojo kirčio“ pusfinalį. Tais pačiais metais jis pasiekė ir geriausią savo rezultatą šios serijos varžybose, kai pralaimėjo Vimbldono finale.

2013 metų „Roland Garros“ finalininkas D.Ferreras sieks į varžybų ketvirtfinalį patekti aštuntą kartą ir pagal šį rezultatą jis pakiltų į ketvirtąją vietą Atvirosios eros istorijoje.

Ispanijos atstovas pralaimėjo 12-a mačų prieš pirmojo dešimtuko žaidėjus iš pastarųjų 13-os susitikimų. Tai 14-as D.Ferrero „Rolland Garros“ čempionatas iš eilės bei 53-as „Didžiojo kirčio“ turnyras karjeroje.

Praėjusiais metais D.Ferreras savo pasirodymą baigė ketvirtfinalyje, nes patyrė pralaimėjimą prieš Andy Murray.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas