Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 30

Geležinis žmogus: 5 valandų mūšį laimėjęs R.Nadalis tapo „Didžiojo kirčio“ turnyrų rekordininku!

Geležinis žmogus. Rafaelis Nadalis (ATP-5) dar kartą pademonstravo, kad yra vienas geriausių visų laikų tenisininkų, o pagal vieną rodiklį – „Didžiojo kirčio“ trofėjus – dabar ispanas pirmauja nenuginčijamai. Grunto karalius „Australian Open“ finale panaikino dviejų setų deficitą ir išplėšė neįtikėtiną pergalę iš Daniilo Medvedevo (ATP-2) rankų.
Rafaelis Nadalis
Rafaelis Nadalis / „Scanpix“ nuotr.

Penktoji planetos raketė finale triumfavo po fantastiško 5 valandas ir 24 minutes trukusio mūšio – 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5.

Triumfas Melburne R.Nadaliui leido tapti absoliučiu rekordininku – dabar ispanas savo kraityje turi 21 „Didžiojo kirčio“ trofėjų, kuomet jo aršiausi varžovai Novakas Džokovičius ir Rogeris Federeris lieka iškovoję po 20.

Finalas vyko sausakimšoje Rod Laverio arenoje – dvikova vietos laiku baigėsi po 1 valandos nakties.

Melburne jis stipriausiu tampa tik antrą kartą savo karjeroje – vienintelį sykį iki šiol jam buvo pavykę laimėti 2009 metais.

D.Medvedevas siekė tapti pirmuoju tenisininku „Open Era“ laikotarpyje, kuris, laimėjęs savo pirmą karjeros „Didžiojo kirčio“ titulą, jau kitame tokios pat kategorijos turnyre ir vėl tapo čempionu. Visgi to padaryti rusui nepavyko.

Priminsime, kad praėjusių metų rugsėjį jis triumfavo „US Open“ turnyre Niujorke, tačiau Australijos atvirųjų pirmenybių finale jis suklumpa antrus metus iš eilės.

„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis ir Daniilas Medvedevas
„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis ir Daniilas Medvedevas

Pirmasis setas virto absoliučiu Rusijos tenisininko dominavimu. Akcentuotus ir labai gilius smūgius į Rafos korto pusę siuntęs D.Medvedevas provokavo daug varžovo klaidų ir net du sykius iš eilės oponento padavimus laimėjo sausu rezultatu, o sete triumfavo 6:2.

R.Nadaliui buvo būtini pokyčiai – antroje žaidimo partijoje prasidėjo ispano taktiniai žaidimai. Grunto karalius kliovėsi dažnesniais apsilankymais prie tinklo ir trumpintais smūgiais, kurie buvo efektyvūs.

Ispanijos matadoras du kartus laimėjo varžovo padavimų serijas, sykį atidavė savo, bet turėjo puikų šansą „uždaryti“ setą pirmaudamas 5:3 ir padavinėdamas.

Devintasis antrojo seto geimas tapo tikru trileriu. Iš pradžių korte įvyko nemalonus incidentas, kai į kortą iš tribūnų įšoko vienas iš aistruolių.

Televizijos kameros šio išsišokimo stengėsi nefiksuoti, tačiau „New York Times“ žurnalistas Benas Rothenbergas savo tviteryje pasidalijo vaizdais iš korto.

Teniso apžvalgininkas pridėjo, kad įsiaudrinęs aistruolis į kortą įsiveržė nušokdamas iš maždaug 3 metrų aukščio.

Incidentas įvyko D.Medvedevui turint break point'ą, tačiau priverstinė pauzė iš vėžių Rafos neišmušė – jis agresyviu žaidimu lygino rezultatą ir netgi susikūrė set point'ą.

Visgi „aštuonkojo“ pravardę turinčio ruso buvo pilna visur – nuostabi gynyba svarbiausių taškų metu galiausiai lėmė laimėtą varžovo padavimo seriją, o netrukus tenisininkams teko žaisti tie-break'ą.

Jame Ispanijos teniso legenda pirmavo 5:3, bet ir vėl atsimušė į D.Medvedevo sukurtą sieną – keturi ruso laimėti taškai paeiliui ir dviejų setų persvara.

Trečiojo seto viduryje R.Nadalis buvo atsidūręs ant prarajos krašto, kuomet atsilikdamas 2:3 ir paduodamas turėjo saugoti net tris break point'us (0:40), tačiau ispanas eilinį sykį pademonstravo neeilines kovotojo savybes ir rezultatą išlygino.

Dešimčia metų jaunesnio oponento žaidime atsirado neužtikrintumas, o vis labiau rusą pradėjo erzinti ir ošianti publika, kuri neabejotinai buvo Rafos pusėje.

„Jie idiotai. Be smegenų. Tuščios smegenys. Tikriausiai jie gyvena labai blogus gyvenimus“, – arbitrui aistruolių elgesiu skundėsi Medvedevas.

Netrukus dar keleto dovanėlių iš oponento sulaukęs R.Nadalis perėmė seto kontrolę ir jį laimėjo rezultatu 6:4, išplėšdamas ketvirtą žaidimo partiją.

Nors D.Medvedevo fizinėmis galimybėmis abejojančių beveik nėra, bet dvikovos įtampa ir nesuvokiamas intensyvumas iš Rafos pusės pradėjo vis labiau veikti rusą – ketvirtajame sete tenisininkui pradėjo tempti kojos raumenis, trumpam į kortą buvo iškviesti ir daktarai.

Lemiamu tapo penktasis seto geimas, kuriame R.Nadalis galiausiai pasinaudojo septintuoju break point'u ir dar kartą laimėjo varžovo padavimų seriją. To užteko pergalei ketvirtoje partijoje, o mūsų laukė čempioną lemsiantis penktasis setas.

Jame D.Medvedevo kojos atrodė pavargusios, o rusą seto pradžioje gelbėjo tik neatremiami pirmieji kirčiai.

„Iš žaidimo“ korte dominavo R.Nadalis, eiliniu winner'iu iš kairės pusės penktajame sete laimėjęs oponento padavimus ir dar labiau priartėjęs prie sensacingos pergalės.

Tačiau ir Rafa yra žmogus – esant rezultatui 5:4 ir paduodant prie 30:0 jis atliko keletą neišprovokuotų klaidų, o tuo pasinaudojęs rusas atsibreak'ino (5:5).

Amerikietiški kalneliai Melburne tęsėsi – nesupanikavęs ispanas išsiveržė į priekį dar kartą ir galiausiai užbaigė pradėtus darbus, laimėdamas setą 7:5.

Po pergalės finale R.Nadalis prisijungė prie labai retos kompanijos, kurią sudaro tik N.Džokovičius ir Australijos teniso legenda Rod Laveris. Tik šiam trejetukui yra pavykę kiekvieną „Didžiojo kirčio“ turnyrą laimėti bent po du sykius.

Įdomu tai, kad paskutinį kartą „Australian Open“ finale tenisininkas atsilikdamas setais 0:2 laimėjo dar 1965 metais – tai padarė Fredas Stolle.

Pats Rafa paskutinį sykį iš 0:2 sugrįžo taip pat labai seniai – 2007 metais Vimbldone, kuomet įveikė kitą rusą Mikhailą Južną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis

Pasibaigus „Australian Open“ abiejų turnyro finalininkų pozicijos ATP reitinge nepasikeis.

Triumfo finale atveju D.Medvedevas turėjo nuostabią galimybę jau artimiausiu metu iš sosto išversti N.Džokovičių, tačiau dabar pirmą poziciją rusui teks medžioti kituose turnyruose.

Ispanijos teniso titaną iki ketvirtoje vietoje esančio Stefanos Tsitsipo skirs mažiau nei 300 taškų.

Priminsime, kad prieš keletą mėnesių Rafa net nežinojo, ar apskritai dar galės žaisti aukščiausiu lygiu. Ispanas praėjusiais metais kentėjo nuo pėdos traumos, o 2021 metų sezoną užbaigė dar liepos mėnesį.

„Australian Open“ turnyro nugalėtojui atiteks net 2,875 mln. Australijos dolerių prizas, o vicečempionui – 1,575 mln. Australijos dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas