Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 04

Istorinė galimybė ištirpo Niujorko karštyje: Ričardas Berankis nusileido ispanui

Ričardas Berankis (ATP reitinge – 65-as) vylėsi žengti ten, kur dar nebuvo niekada per karjerą. Per „U.S. Open“ trečiojo rato dvikovą su ispanu Pablo Carreno-Busta penktadienį vakare lietuvis bandė pirmą kartą per karjerą iškopti į „Grand Slam“ varžybų ketvirtąjį etapą, bet šįkart pralaimėjo 4:6, 3:6, 2:6.
Ričardas Berankis nusileido ispanui Pablo Carreno-Bustai.
Ričardas Berankis nusileido ispanui Pablo Carreno-Bustai. / „Scanpix“ nuotr.

Karšta diena Niujorko aikštyne pasitaikė R.Berankiui penktadienį.

Per mačą prie 30 laipsnių karščio raudona kepurėle galvą pridengęs 30-metis lietuvis bandė pirmą kartą patekti į prestižinių varžybų aštuntfinalį, bet ten žais savo klasę įrodęs P.Carreno-Busta, ATP reitinge užimantis 27 vietą.

Žaidęs tiksliai ir be emocijų jis kumštį pakėlė tik laimėjęs pergalingą tašką trečiajame sete.

P.Carreno-Busta mažiau klydo ir mačo metu didino savo dominavimą po permainingos dvikovos pradžios.

Pirmuosius keturis mačo geimus laimėjo kamuoliuką priiminėję žaidėjai. Po išsilyginusios kovos (4:4) galiausiai ispanas perlaužė seto pabaigą sau naudinga kryptimi, laimėjęs 6:4.

Kiti du setai jam pavyko lengviau (6:3, 6:2), nors pirmą neatremiamą padavimą P.Carreno-Busta atliko tik trečiajame sete.

R.Berankis rodė daugiau iniciatyvos mačo pradžioje, bet pabaigoje jo žingsniai sulėtėjo. Niekas nebeveikė, nei iš raudonų į juodus pakeisti marškinėliai, nei nusiimta kepurė – jis darė vis daugiau klaidų ir be didesnių emocijų baigė savo kovas Niujorke.

R.Berankis Niujorke šią savaitę įveikė du varžovus po keturių setų – italą Federico Gaio (ATP-132) ir Steve'ą Johnsoną (ATP-64).

Šįkart penktadienį jis sutiko tiesiog aukštesnio kalibro varžovą.

Tenisininkų palyginimas
Ričardas Berankis Pablo Carreno-Busta
30 Amžius 29
175 cm Ūgis 188 cm
104/121 Pergalės/pralaimėjimai ATP ture 179/60
0/2 ATP titulai/finalai 4/7
92/86 Pasirodymai ant kietos dangos 96/80
50 (2016 m.) Aukščiausia reitingo vieta 10 (2017 m.)
Trečias etapas (2020 m.) Geriausias pasirodymas „US Open“ Pusfinalis (2017 m.)

Iš varžybų iškritęs lietuvis uždirbo 90 ATP taškų ir 163 tūkst. JAV dolerių (apie 137 tūkst. eurų).

Jį nugalėjęs ispanas užsitikrino 250 tūkst. dolerių (apie 211 tūkst. eurų) – tiek R.Berankis dar nėra uždirbęs per vieną turnyrą niekada.

Ketvirtajame rate šio mačo nugalėtojo veikiausiai lauks ne kas kitas, o pirmoji pasaulio raketė Novakas Džokovičius.

Dvikovos tarp R.Berankio ir P.Carreno-Bustos svarbiausius įvykius fiksavo 15min portalas.

R.Berankis – P.Carreno-Busta 0:3 (4:6, 3:6, 2:6)

Trečiasis setas

Sausai laimėjęs savo padavimus R.Berankis geriau pradėjo trečią setą: 1:0.

P.Carreno-Busta pagaliau atliko pirmą neatremiamą padavimą ir uždominavęs atstatė pusiausvyrą sete (1:1).

R.Berankis pats padarė klaidų ir atidavė iniciatyvą trečiajame geime, kai P.Carreno-Busta lengvai atliko „breiką“. Lietuvis atsiliko 1:2 ir vis dažniau liūdnai linguoja galva.

Ir lietuvio kojos sukasi nebe taip greitai. Po daugiau nei pusantros valandos kovos jis atrodo lėtesnis. Atrodė, kad jam nieko nebepavyksta ir per savo padavimus, bet Ričardas atsitiesė nuo 0:40 ir, išplėšęs geimą, sušvelnino rezultatą: 2:3.

P.Carreno-Busta greitai laimėjo savo padavimus. Sulėtėjo ir R.Berankio padavimai. Jis šokinėjo iš apmaudo, kai pats suklydo, o dar pasitaikė ir dviguba klaida, o paskui smūgis pro šalį, kai atrodė, kad tereikia pasiimti tašką. Žaidimas griūva.

Paskutiniame mače geime paduodant ispanui R.Berankis priešinosi ir pirmavo (30:0), bet varžovas įrodė savo klasę ir iškėlė kumštį aukštyn – pirmą kartą per mačą parodė emocijas.

Antrasis setas

R.Berankis labai galingai pradėjo antrą setą ir, kaip ir pirmajame, iškart sukūrė „breiką“. Jis stengėsi dominuoti ir per antrąjį geimą, kuris užsitęsė,bet vėl baigėsi, kaip ir pirmajame – ispanas padarė „breiką“, jau trečią šiame mače.

Abu žaidėjai panašaus žaidimo stiliaus, abiejų jėga žaidimas prie galinės linijos, bet lietuvio klaidų vis ieškantis P.Carreno-Busta stabilesnis. R.Berankis jau padarė 21 neišprovokuotą klaidą, kai varžovas – 11. Ispanas savo padavimais laimėjo trečią geimą.

Lietuvis nusiėmė kepurę, bet savo padavimus jis pralaimėjo, o paskutinį tašką ypač apmaudžiai – tyčia praleido kamuoliuką, kuris nusileido ant linijos: 1:3.

Penktasis geimas pralaimėtas „sausai“. Atrodo, kad P.Carreno-Busta pradėjo kontroliuoti mačą.

Šlapias lyg išlipęs iš baseino R.Berankis pakeitė raudonus marškinėlius į juodus ir sunkiai, bet ištraukė penktąjį geimą: 2:4.

Nėra prošvaisčių paduodant P.Carreno-Bustai, kuris padidino skirtumą.

Gerai, kad Ričardas nesudeda ginklų. Jis paleido neatremiamą kamuoliuką 117 mylių per val. greičiu ir sušvelnino skirtumą: 3:5.

P.Carreno-Busta parodė, kad gali paduoti dar stipriau (124 mylios per val.). Sustiprinęs savo padavimus jis dominavo per pabaigą antrajame sete, kurį laimėjo 6:3.

Pirmasis setas

R.Berankis puikiai pradėjo mačą, paduodant varžovui iškart įsiveržę į priekį 40:0. Nors ispanas sušvelnino skirtumą, jis padarė dvigubą klaidą prie 30:40 ir lietuvis iškart išsiveržė į priekį.

Bet jau antrajame geime klaidos neleido R.Berankiui išlaikyti persvaros – 1:1.

Trečiajame paduodant kamuoliuką P.Carreno-Bustai vilnietis vėl pateikė staigmenų varžovui. Jis vėl „nubreikino“ geimą: 2:1.

Bet ketvirtuoju geimu jau paduodant R.Berankiui vėl atsigriebė ispanas. R.Berankis nepatenkintas, įvaręs kamuoliuką į tinklą. Gal tai 30 laipsnių karštis verčia mačą tokiu permainingu?

Tik per penktą geimą laimėjo paduodantis žaidėjas, šiuo atveju tai P.Carreno-Busta. Lietuvis atsiliko 2:3, bet galiausiai ir jis pagavo ritmą ir išlygino rezultatą 3:3.

Analogiškai vyko ir ketvirtasis geimas pirmajame sete – 4:4.

Po trijų pralaimėtų taškų penktajame sete R.Berankis kabinosi (30:40), bet po varžovo padavimo pasiuntė kamuoliuką į dausas – 4:5.

40 minučių kovos, bet bjauri pirmojo seto pabaiga – R.Berankis paduodamas lemiamus taškus prarado pats pataikęs į tinklą, o tada surizikavęs ir prašovęs porą centimetrų nuo linijos. 4:6.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas