Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 06 05

Kova dėl pirmojo „Roland Garros“ trofėjaus: Novakas Džokovičius prieš Andy Murray

Novakas Džokovičius ir Andy Murray sekmadienį „Roland Garros“ finale sužais 34-ą savo tarpusavio dvikovą. Tai bus septintas jų susitikimas „Didžiojo kirčio“ finale, o iki Rogerio Federerio ir Rafaelio Nadalio rekordo jiems trūksta dar vieno mačo. Škotas laimėjo paskutinį jų susitikimą Romoje, tačiau serbas pergalę iškovojo 12-a kartų iš 14-os pastarųjų varžybų tarpusavyje.
Novakas Džokovičius ir Andy Murray
Novakas Džokovičius ir Andy Murray / AFP/„Scanpix“ nuotr.

N.Džokovičius prieš A.Murray tarpusavio mačuose iškovojo 23-is pergales ir patyrė 10 nesėkmių. Ši dvikova kitos savaitės reitingui reikšmės neturi, tačiau į finalą nepatekęs S.Wawrinka savo vietą ant ketvirtojo laiptelio užleis Rafaeliui Nadaliui.

„Scanpix“/AP nuotr./Novakas Džokovičius
„Scanpix“/AP nuotr./Novakas Džokovičius

Paskutinį kartą „Roland Garros“ finale pirmieji pagal skirstymą tenisininkai rungtyniavo 2014-ais metais. Tada R.Nadalis (1) nugalėjo N.Džokovičių (2). Atvirojoje eroje pirmosios dvi raketės Paryžiuje susikaus devintą sykį. Įdomu tai, kad antrasis pagal skirstymą tenisininkas yra iškovojęs daugiau pergalių (6-2).

Šį sezoną N.Džokovičius iškovojo daugiausiai pergalių (43-3), kai pagal šį pasiekimą škotas yra penktoje vietoje (28-5). Tačiau, pagal pergales ant grunto dangos škotas (18-2) yra trečias, o Serbijos atstovas (15-2) užima penktą vietą.

Geriausias pasaulio tenisininkas šiais metais jau laimėjo penkis titulus, o A.Murray tai būtų vos antrasis sezono trofėjus. Įdomu tai, kad ši finalo pora yra arčiausiai vienas kito pagal amžių visoje „Didžiojo kirčio“ istorijoje. Sportininkų gimimo datas skiria vos septynios dienos.

Primename, kad abiems tenisininkams tai būtų pirmasis „Roland Garros“ titulas, o serbas jo pagalba laimėtų vadinamąjį „karjeros kirtį“. Taip pat jis išsaugotų galimybes laimėti visus „Didžiojo kirčio“ turnyrus sezone. Niekam per pastaruosius 24-us metus nepavyko laimėti pirmųjų dviejų „Didžiojo kirčio“ sezono turnyrų.

N.Džokovičius taip pat taptų ir trečiuoju tenisininku istorijoje, kuris laimėjo keturis „Didžiojo kirčio“ čempiono titulus iš eilės. Tai yra pavykę padaryti tik Donui Budge'ui ir Rodui Laveriui.

Serbijos atstovas pateko į savo šeštą „Didžiojo kirčio“ finalą iš eilės ir pagal šį rezultatą Atvirojoje eroje užima trečią vietą. Tik R.Federeris yra rungtyniavęs didesniame kiekyje šios serijos varžybų finalų. Tai 20-as serbo „Didžiojo kirčio“ finalas karjeroje.

N.Džokovičius yra vienintelis „Didžiojo kirčio“ čempionas iš Serbijos. Beje, šiame turnyre jis tapo pirmuoju tenisininku istorijoje, kuris turnyruose uždirbo 100-ą mln. JAV dolerių.

„Scanpix“ nuotr./Andy Murray tapo pirmu britu nuo 1937 metų, pasiekusiu „Roland Garros“ finalą
„Scanpix“ nuotr./Andy Murray tapo pirmu britu nuo 1937 metų, pasiekusiu „Roland Garros“ finalą

A.Murray sieks tapti vos antruoju britu visoje istorijoje, kuris laimėjo pagrindinį trofėjų Paryžiuje (Fredas Perry, 1935 m.). Škotas taptų devintuoju tenisininku istorijoje, kuris laimėjo tris „Didžiojo kirčio“ turnyrus, o ketvirtame žaidė finale. Jis yra laimėjęs „US Open“ ir Vimbldoną, o „Australian Open“ finale yra pralaimėjęs net penkis kartus.

Didžiosios Britanijos tenisininkas pergalės atveju taptų vos antruoju žaidėju Atvirojoje eroje, kuris laimėtų trofėjų, kai pirmojo etapo mače atsiliko rezultatu 0-2.

„Esu padėtyje, kurioje norėjau būti nuo praėjusių metų finalo, – prieš dvikovą kalbėjo N.Džokovičius. – Tai man labai svarbus turnyras. Kai pradedu sezoną, tai jau galvoju apie „Roland Garros“. Džiaugiuosi, kad sukūriau sau dar vieną progą laimėti trofėjų.

Andy pastaruoju metu sugeba mane nugalėti. Jei neklystu, tai per paskutinius 12-a mėnesių jis mane nugalėjo tris sykius. Manau, kad jis yra vienas iš labiausiai save tenisui atidavusių sportininkų. Jis visuomet siekia pagerinti savo žaidimą, o tai visada bandau padaryti ir aš.

Paryžiuje mes nesame žaidę labai daug kartų. Praėjusiais metais žaidėme penkis setus, o tą mačą atsimenu labai gerai. Mums abiems tai yra puikus šansas iškovoti dar vieną svarbų titulą. Žinau tik tiek, kad tai bus labai sunki fizinė dvikova.“

Didysis „Roland Garros“ vyrų vienetų finalas vyks sekmadienį, 16-ą valandą Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas