Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 15

Nematoma teniso pusė: žemiau reitinguoti žaidėjai patiria didžiulius nuostolius

Didieji teniso turnyrai, dar įvardijami kaip „Didžiojo kirčio“, kiekvienais metais vis augina savo prizinius fondus ir premijas tenisininkams, tačiau tai yra tik viena šio unikalaus sporto pusė. Žaidėjai, kurie savo kolegoms negali pasigirti tokiu talentu ir įspūdingais sandoriais su rėmėjais, lieka nuošalyje ir bando tiesiog išgyventi.
Naujosios Zelandijos tenisininkas Kiranpalas Pannu
Naujosios Zelandijos tenisininkas Kiranpalas Pannu / „Twitter“ nuotr.

ESPN žurnalistė D'Arcy Maine savo straipsnyje atskleidė žemiau reitinguotų tenisininkų kasdienius sunkumus, su kuriais jie yra priversti susidurti būdami profesionalais.

Naujosios Zelandijos tenisininkas Kiranpalas Pannu praėjusią savaitę turėjo neeilinę galimybę debiutuoti ATP ture – vos 575-ą vietą ATP reitinge užimančiam žaidėjui turnyro Oklande organizatoriai įteikė specialų „vardinį kvietimą“.

26-erių tenisininkas rezultatu 3:6, 1:6 nusileido būsimajam turnyro čempionui Richardui Gasquet (ATP-67).

Kuomet K.Pannu nepažįstamiems užsimina apie savo profesiją, tenisininkas iš karto sulaukia visos šūsnies klausimų apie „spalvingą“ gyvenimą, kuriame jis turi neeilinę galimybę keliauti po pasaulį ir žaisti tenisą. Visgi realybė yra visai kitokia.

„Deja, tačiau visų jų įsivaizdavimas yra apgaulingas. Aš jiems ir pasakau – kad jūs tik žinotumėte, kaip atrodo ta kita teniso pusė.

Man net sunku laikyti savo profesionalu, savo srities ekspertu, nes vargiai galiu išlaikyti save būdamas 25-erių. Man pasisekė, kad esu tokioje situacijoje, kuomet prisidėti prie mano išlaikymo gali tėvai. Jų parama nėra įspūdinga, tačiau jos pakankamai užtenka, kad būčiau ten, kur esu“, – dalijosi Pannu.

Naujosios Zelandijos atstovas per praėjusį sezoną teniso kortuose uždirbo 6771 JAV dolerį, tačiau jo išlaidos, daugiausiai susijusios su kelionėmis, pareikalavo maždaug 34 tūkstančių JAV dolerių. Tai didesnis nei 27 tūkst. nuostolis.

K.Pannu surado būdų užsidirbti ir kitais būdais, pravesdamas teniso treniruotes. Tenisininkas įvairiausiomis priemonėmis bando taupyti, pavyzdžiui, pasidalindamas viešbučio kambarį su kolega, keliaudamas be sveikatos draudimo.

Pasitraukdamas pirmajame ATP 250 turnyro Oklande etape K.Pannu savo kišenę papildė 6895 JAV doleriais – daugiau nei uždirbo visą praėjusį sezoną.

Mažiau tenisu besidomintys žmonės spaudoje regi tik kosminius skaičius, kuriuos uždirba labai mažas procentas pasaulio geriausiųjų.

„Didžiajam trejetui“ ATP ture priklausantys Rafaelis Nadalis, Rogeris Federeris ir Novakas Džokovičius per savo karjeras vien turnyruose uždirbo po daugiau nei 130 mln. JAV dolerių.

„Scanpix“ nuotr./Roger Federeris pasitraukė pirmasis iš Didžiojo Trejeto. Rafaelis Nadalis ir Novakas Džokovičius dar tęs karjeras.
„Scanpix“ nuotr./Roger Federeris pasitraukė pirmasis iš Didžiojo Trejeto. Rafaelis Nadalis ir Novakas Džokovičius dar tęs karjeras.

JAV teniso legenda Serena Williams praėjusį rugsėjį karjerą baigė su daugiau nei 95 mln. JAV dolerių, uždirbtų teniso aikštelėse.

2022 m. didžiąją teniso sceną užėmę Carlosas Alcarazas (ATP-1) ir Iga Swiatek (WTA-1) vien per metus susižėrė po 10 mln. JAV dolerių, o kur dar visų paminėtų teniso žvaigždžių šimtamilijoniniai kontraktai su rėmėjais.

Didžiausi pinigai sukasi „Didžiojo kirčio“ pirmenybėse. Šių metų „Australian Open“ turnyre pirmame etape iškritę tenisininkai ar tenisininkės gaus kiek didesnės nei 73 tūkst. JAV dolerių vertės čekį, čempionams atiteks daugiau nei 2 mln. JAV dolerių.

Žaidėjai yra linkę susirinkti riebius čekius bet kokia kaina – štai 2022-ųjų „Roland Garros“ turnyre Facundo Bagnis (ATP-90) buvo akivaizdžiai traumuotas, bet vis tiek žengė į kortą, kur neturėjo jokių variantų prieš Daniilą Medvedevą, tačiau vis tiek gavo itin vertingus 65 tūkst. JAV dolerių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Facundo Bagnis „Roland Garros“ turnyre žaidė nepaisant traumos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Facundo Bagnis „Roland Garros“ turnyre žaidė nepaisant traumos

„Didžiausi sunkumai, su kuriais susiduria tenisininkai už pirmojo 100-tuko ribų, yra finansiniai. Jie sukelia nežmonišką stresą. Žaidėjai visomis priemonėmis stengiasi sumažinti kelionių išlaidas, dėl to yra priversti atsisakyti tolimesnių turnyrų, į kuriuos mielai nukeliautų. Tai tarsi sniego gniūžtės efektas – žemiau reitinguotiems tenisininkams dar sunkiau prasimušti, nes jie tiesiog neturi pakankamai resursų“, – kalbėjo buvusi 25-oji vienetų ir 4-oji dvejetų raketė Vašekas Pospisilas.

ESPN duomenimis, per praėjusius metus 58 vyrai ir 39 moterys turnyruose uždirbo bent po 1 mln. JAV dolerių, tačiau kas lieka kitiems?

Po ATP ir WTA turnyrų rikiuojasi „Challenger“ ir WTA125 kategorijos varžybos, dar žemiau – „Futures“ serijos pirmenybės, kuriose piniginiai prizai varijuoja nuo 50 JAV dolerių iki kelių tūkstančių JAV dolerių.

Čekė Brenda Fruhvirtova (WTA-135), per praėjusius metus laimėjusi net aštuonis „Futures“ turnyrus, uždirbo maždaug apie 43 tūkst. JAV dolerių.

Dvejetuose siūlomos premijos už pasiekimus dar mažesnės, todėl tenisininkai renkasi žaisti tiek vienetų, tiek dvejetų susitikimus, kad tik išspaustų maksimumą.

Minėtasis K.Pannu atskleidė, kad Kolumbo universitetas, kuriame jis studijavo, pirmajam tenisininko profesionalo sezonui įteikė 20 tūkstančių JAV dolerių.

„Jų tikrai neužteko visiems metams, tačiau tai buvo pradžia įsivažiuoti“, – kalbėjo jis.

Dabar zelandas atidžiai renkasi turnyrus, kuriuose galėtų sudalyvauti, o dažnai pasirenka bent keletą savaičių nežaisti ir patreniruoti kitus – dirba tiek valandų, kiek pajėgia, o uždarbis siekia apie 1 tūkst. JAV dolerių.

Tuomet yra sutartys su rėmėjais. Žemesniame lygmenyje tenisininkai susitaria tik dėl nemokamo inventoriaus, tačiau ne dėl finansinio atlygio.

Amerikietė Victoria Duval (WTA-408) panašiai bendradarbiauja su „Head“ ir „Oakley“ prekiniais ženkliais nuo jaunių karjeros pradžios. Anksčiau ji turėjo panašią sutartį ir su „Asics“, kurių batelius dėvėdavo nuolatos, tačiau pastarieji buvo priversti sutraukti savo biudžetą ir sandoris nutrūko.

„Twitter“ nuotr./Victoria Duval
„Twitter“ nuotr./Victoria Duval

27-erių tenisininkė atviravo, kad dabar jos kolegė, taip pat turinti sutartį su „Asics“ ir nešiojanti to paties dydžio batelius, dažnai juos atiduoda nemokamai – tiesiog iš geros valios.

„Ji yra mano neoficiali rėmėja“, – juokėsi Duval.

Profesionaliai rungtyniaujantys tenisininkai yra įpareigoti susimokėti už transportavimo priemones keliaujant tarp turnyrų ir esant juose, taip pat mokėti atlyginimus savo komandos nariams, kuriuos sudaro treneriai ir fizioterapeutai. Nakvynes žaidėjams dažniausiai parūpina ATP, WTA ir „Challenger“ turai, bet žemesnės kategorijos turnyruose patys tenisininkai yra atsakingi už apgyvendinimą

32-ejų V.Pospisilas šiuo metu ATP reitinge yra 94-as – šios pozicijos jam užteko prasmukti į pagrindines „Australian Open“ varžybas ir užsitikrinti pinigus, kurių jam turėtų užtekti bent artimiausiems turnyrams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vašekas Pospisilas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vašekas Pospisilas

Kanadietis paskaičiavo, kad per metus vien už keliones jam, treneriui ir fizioterapeutui išleidžiama apie 30 tūkst. JAV dolerių. Tenisininkas į Australiją norėjo atsivežti ir dar vieną fizinio pasiruošimo strategą, tačiau nusprendė, kad tai nėra verta didelių papildomų išlaidų.

V.Pospisilas užsisakė ekonominės klasės bilietus viena kryptimi, nes nežino, kiek ilgai bus Melburne ir kokie jo laukia artimiausi turnyrai. Trijulė taip pat išsinuomavo apartamentus per „Airbnb“ platformą pirmoms šešioms varžybų dienoms – jei tenisininko viešnagė Australijoje užsitęs, jiems reikės ieškoti naujos pastogės.

Ir visgi vienas iš geriausių Kanados teniso atstovų bent jau yra tikras, kad po „Australian Open“ jo piniginė kiek pastorės. Kiti tenisininkai apie tokius privalumus gali tik pasvajoti.

Jamie Loeb, WTA reitinge šiuo metu užimanti tik 264-ą poziciją, iki pat paskutinių akimirkų nežinojo, ar dabartinio jos reitingo užteks pakliūti į „Australian Open“ kvalifikacines varžybas, todėl planuotis kelionę iš Niujorko į Melburną pasidarė dar sunkiau. Ir tai, žinoma, yra brangiau.

Galiausiai amerikietei pritrūko keleto pozicijų, o sezoną ji pradėjo „Futures“ turnyre Malibu, Kalifornijoje, kurį laimėjo. Čempionei atiteko 3995 JAV dolerių čekis – tai 14 tūkst. mažiau nei už pralaimėjimą pirmajame „Australian Open“ atrankos etape, bet taip pat ir 50 ATP reitingo taškų – įveikusi visus tris kvalifikacinius ratus Australijoje ji būtų iškovojusi tik 40 taškų.

„Žmonės galvoja, kad jei laimi 25 tūkstančių vertės ITF turnyrą, visi pinigai atitenka tau. Ši suma paskirstoma visiems dalyviams, o kur dar mokesčiai, visos išlaidos, tad daugeliu atvejų – net jei ir laimi, tokiuose turnyruose tu praradinėji pinigus, nebent apsistoji pas kažką ir keliauji be trenerio“, – dėstė Loeb.

Varžybose, kuriose tenisininkai nėra aprūpinami apgyvendinimu, J.Loeb dažniausiai gyvena pas turistus priimančias šeimas, o kambarį dalinasi su kitomis žaidėjomis. Amerikietė pripažįsta, kad kartais būna labai nejauku, kadangi gyveni su būsimąja varžove.

27-erių tenisininkė nebijo pripažinti – šiuo metu ji nuosavo būsto neturi, o kuomet nekeliauja, apsistoja pas savo tėvus.

Apmaudu, jog bėgant metams skirtumas tarp aukščiausios ir žemiausios kategorijos turnyrų teniso pasaulyje mažinamas nėra. 2023-ieji daugeliui bus dar vieneriais nerimo ir finansinės nežinomybės metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas