Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 14

Nerimas pasaulyje: po kaltinimų seksualine prievarta Kinijoje dingo teniso žvaigždė

Buvusi geriausia Kinijos tenisininkė Peng Shuai – pradingo. Niekas nematė 35-erių moters po to, kai ji apkaltino buvusį aukšto rango Kinijos komunistų partijos narį seksualine prievarta.
Peng Shuai ir kaltiną Zhangą Gaoli seksualine prievarta
Peng Shuai kaltina Zhangą Gaoli seksualine prievarta / „Scanpix“ nuotr.

P.Shuai viešai prabilo beveik prieš dvi savaites, kai socialiniame tinkle „Weibo“, kinų feisbuke, ji įkėlė jautrią žinutę.

Joje tenisininkė metė rimtus kaltinimus buvusiam šalies vicepremjerui Zhangui Gaoli. Žinutė gyvavo vos 20 minučių, kol buvo ištrinta.

P.Shuai rašė, kad su 40 metų vyresniu Zh.Gaoli turėjo romaną 2011-aisiais. Jie porą kartų permiegojo, kol vyriškis nutraukė santykius po paaukštinimo komunistų partijoje.

Tačiau 2018-aisiais, pasitraukęs ir didžiosios politikos, Zh.Gaoli pasikvietė teniso žvaigždę vakarienės ir po jos, P.Shuai teigimu, panaudojo seksualinę prievartą.

Teniso žvaigždė teigia verkusi ir bandžiusi išsisukti, bet galiausiai nusileidusi. Tai pradėjo naują romaną, užtrukusį 3 metus. Tenisininkė jį apibūdino kaip „nemalonų“.

„Scanpix“ nuotr./Peng Shuai
„Scanpix“ nuotr./Peng Shuai

Buvusi 14 pasaulio raketė teigė neturinti įrodymų, nes politikas, kuris yra vedęs, jų santykius visada stengėsi išlaikyti paslaptyje.

Tai ne pirmas #MeToo skandalas Kinijoje, tačiau, manoma, kad pirmasis, kuriame kaltinamas aukšto rango komunistų partijos narys.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Zhangas Gaoli
AFP/„Scanpix“ nuotr./Zhangas Gaoli

„Daily Mail“ praneša, kad po rimtų kaltinimų buvo ištrinta ne tik tenisininkės žinutė. Kurį laiką Kinijoje buvo cenzūruojamas netgi žodis wangqiu, reiškiantis tenisą.

„Weibo“ socialiniame tinkle, kuris, pasak pranešimų, itin aktyviai stebimas Kinijos valdžios, cenzūruojama ir tenisininkės bei minėto politiko pavardė. Net jei žinutė nesusijusi su seksualinės prievartos tema, jos paviešinti nepavyksta, jei minima P.Shuai arba Zh.Gaoli.

Po visais teniso žvaigždės įrašais taip pat panaikinta galimybė komentuoti, o pačios tenisininkės Kinijoje niekas nematė jau daugiau nei 10 dienų – po garsiosios žinutės pasirodymo.

Teniso gerbėjai iš viso pasaulio ėmė reikalauti įrodymų, kad P.Shuai nieko blogo nenutiko. Sureagavo ir Prancūzijos tenisininkė Alize Cornet.

„Netylėkime. Kur yra Shuai Peng?“ – klausė 59-oji pasaulio raketė.

Sekmadienio vakarą gilų susirūpinimą išreiškė ir pasaulinė Moterų teniso asociacija (WTA).

„Peng Shuai, kaip ir visos moterys, turi teisę būti išgirstos, o ne cenzūruojamos, – teigė WTA vadovas Steve‘as Simonas. – Visose visuomenėse į kaltinimus, kuriuos ji išsakė, privaloma žiūrėti labai rimtai, ne ignoruoti ar toleruoti juos. Mes palaikome P.Shuai už jos nepaprastą drąsą ir tikimės, kad ši situacija bus tinkamai ištirta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas